Een moderne thuisbatterij is steeds slimmer. Vaak worden de systemen van software voorzien, die op basis van kunstmatige intelligentie patronen leren te herkennen in de manier waarop je stroom verbruikt. Dit helpt de thuisbatterij te bepalen wat het beste moment is om de accucellen op te laden of juist te ontladen.
Ook maakt deze software het in sommige gevallen mogelijk om actief te handelen in stroom. Dat is overigens niet zonder meer mogelijk, je dient de thuisbatterij in dit geval te combineren met een dynamisch energiecontract.
Er zijn steeds meer energieleveranciers die deze contracten aanbieden. Er is nog meer mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je de thuisbatterij integreert met andere systemen. Hoe kun je een thuisbatterij integreren met bestaande smart home-systemen? Welke toepassingen zijn interessant? In dit artikel lees je er meer over.
Integratie met andere domotica in huis
Er zijn thuisbatterijen waarvan de geïntegreerde software een open modus kent. Met deze modus heb je toegang tot de API binnen het systeem van je thuisbatterij. Dit maakt het mogelijk om een thuisbatterij te verbinden met andere domotica in huis.
Denk aan de mogelijkheid om vaste regels op te stellen, die je via de API doorgeeft aan de thuisbatterij. Het stelt je in staat om de thuisaccu bijvoorbeeld op basis van gedrag actief aan te sturen, zonder dat je hier de app of een online portal voor hoeft te gebruiken.
Voor het gebruik van de API van een thuisbatterij is enige technische kennis vereist. Zelf aan de slag gaan met zo’n API is onverstandig, wanneer je weinig kennis hebt over API’s, programmeren, enzovoorts.
Wil je alvast wat inspiratie opdoen? Online vind je verschillende websites en fora waar concrete voorbeelden worden gegeven van integraties tussen thuisbatterijen en andere domotica in huis.
Aansluiten van je thuisbatterij op een slimme assistent
Steeds meer Nederlandse huishoudens hebben thuis de beschikking over een slimme assistent. Je kunt de thuisbatterij op dit systeem aansluiten. Zo heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld via je Google Home Assistant-speaker op te vragen wat de huidige status van je thuisbatterij is.
Is deze momenteel volledig opgeladen? Op de website van een fabrikant van thuisbatterijen vind je meer informatie over de ondersteunde integraties met assistenten. De Google Home Assistant is vaak niet de enige optie.
Monitoren van verbruik vanaf je thuisbatterij
Niet alleen is het mogelijk om via een API de actuele status van je thuisbatterij uit te lezen. Ook biedt de API je mogelijkheden om te kijken naar het verbruik van je huishouden, op basis van de stroom die de thuisaccu je gedurende de dag geleverd heeft. Of denk aan de mogelijkheid om via de thuisbatterij uit te lezen welk deel van de opbrengst van het PV-systeem op de thuisbatterij geladen is.
Er zijn verschillende manieren om deze informatie te bundelen. Mogelijk gebruik je er een bestaand platform voor, aan de hand van de verschillende scripts die je op het internet vindt, of kies je juist voor het ontwikkelen van een eigen dashboard. Op basis van de meters die je in het dashboard ziet, kun je doelgericht zoeken naar verbeteringen in de energiebesparingen binnen je huishouden.
Combinatie van een thuisbatterij met een slimme laadpaal
Een derde voorbeeld van de combinatie van een thuisbatterij met bestaande domotica in huis, is de integratie van de thuisaccu met een slimme laadpaal. De laadpaal voorziet de thuisbatterij hierbij van informatie over de momenten waarop je de elektrische auto normaliter op wilt laten laden.
Door hier via de API vaste regels aan te hangen, is het mogelijk om de thuisbatterij de opdracht te geven de accu van je elektrische auto voor een x aantal procent op te laden. Het volledig opladen van een accu met de thuisbatterij is onverstandig.
Op de accu van een elektrische auto kan namelijk veel meer stroom worden opgeslagen dan op een gemiddelde thuisbatterij. Ter illustratie: een elektrische auto heeft vaak een capaciteit van zo’n 50 kWh, terwijl de meeste huishoudens voor een thuisbatterij met een capaciteit van 5 of 10 kWh kiezen.
Advies over de integratie van thuisbatterijen met bestaande domotica
Heb jij van je woning een smart home gemaakt en ben je benieuwd welke concrete integraties met bestaande domotica voor jouw huishouden interessant zijn? Een specialist op het gebied van thuisbatterijen kan je meer vertellen over de mogelijkheden die deze systemen bieden.
Let er hierbij op, dat de exacte opties per model thuisbatterij verschillen. Het is onder meer afhankelijk van de vrijheid die fabrikanten je op dit vlak geven.