Voldoen thuisbatterijen aan wet- en regelgeving in Nederland?

Het laten installeren van een thuisbatterij wordt door steeds meer huishoudens als interessant gezien. Met een thuisaccu lopen zij vooruit op de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling en slaan zij een overschot aan groene stroom voortaan zelf op.

Op deze manier bespaart men fors op de energiekosten, daar het aantal kWh dat van het stroomnet wordt afgenomen daalt. Huishoudens die de verschillende mogelijkheden op een rijtje zetten, stellen regelmatig de vraag hoe (brand)veilig een thuisbatterij is.

Voldoen de huidige thuisbatterijen aan toekomstige wet- en regelgeving in Nederland? Is het veilig om een thuisaccu in mijn woning te plaatsen, of zou ik deze buiten moeten laten installeren? In dit artikel lees je meer over de steeds veiliger wordende thuisbatterijen. 

Technologie in een thuisbatterij ontwikkelt zich op hoog tempo 

Regels thuisbatterijen Nederland
Regels omtrent thuisbatterijen in Nederland

In algemene zin geldt dat een thuisbatterij een steeds veiliger product is. Dat zit onder meer in het type accucellen dat gebruikt wordt. Voorheen kozen fabrikanten voor de lithium-ion batterij. Tegenwoordig krijgen de lithium-ijzerfosfaat accucellen de voorkeur.

Die laatste optie is aanmerkelijk veiliger, daar de kans op brand in huis sterk daalt. Kijk eens op de website van de Nederlandse brandweer, waar je een aantal tips vindt om de thuisbatterij op een veilige en verantwoorde wijze in huis te laten aansluiten. 

Niet alleen het type accucellen dat gebruikt wordt maakt de thuisbatterij steeds veiliger. Dat geldt ook voor het BMS, het batterij management systeem in deze producten. Dit systeem monitort de batterij op verschillende punten. Wordt de batterij te warm?

In dat geval schakelt het systeem zichzelf uit. Dat doet het bij een kortsluiting in de accucellen. Zo wordt het risico op brand of een soortgelijke gevaarlijke situatie sterk beperkt. Ook maakt zo’n modern BMS het mogelijk om op afstand, via een app op je telefoon of een online platform, tal van factoren te meten en in te zien. 

Wet- en regelgeving op het gebied van thuisbatterijen 

Een betrouwbare fabrikant van thuisbatterijen in Nederland zal je uitsluitend gekeurde producten aanbieden. Je kunt het zelf controleren, door bijvoorbeeld naar de keuring van de omvormer te kijken. Deze moet voldoen aan de Requirements for Generators (RfG of EN 50549-1). Op de website van Netbeheer Nederland vind je een complete lijst met omvormers die voldoen aan deze eisen. 

Naast deze RfG voor de omvormer van de thuisbatterij zijn er verschillende NEN-normen waaraan het product zou moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de NEN 60335-1, die geldt voor alle huishoudelijke en soortgelijke elektrische toestellen. Of denk aan de ETSI-EN 300 328 V2.2.2, die geldt voor wideband transmission systems. Die laatste norm geldt, zoals de beschrijving al doet vermoeden, niet alleen in Nederland. 

Kies voor de hulp van een erkende installateur 

Hoewel je een thuisbatterij in beginsel zelf aan mag sluiten in Nederland, wordt dit afgeraden. Kies voor de hulp van een erkende installateur in de regio. Op deze manier weet je zeker dat de thuisbatterij op een vakkundige wijze aangesloten wordt, wat de kans op onveilige situaties tot een minimum beperkt.

Het platform EchtInstallateur.nl biedt je een praktisch overzicht van de gecertificeerde, erkende installateurs in jouw regio. Bekijk het overzicht eens om te zien welke installateur jij kunt benaderen voor de installatie van een thuisbatterij. Een erkende installateur werkt volgens de voorschriften uit de Nederlandse wet- en regelgeving. 

Hulp van netbeheerder bij verzwaring meterkast 

Deze wet- en regelgeving schrijft onder meer voor, dat het zelfstandig aanpassen van de meterkast niet is toegestaan wanneer het gaat om een verzwaring van de aansluiting. Dat laatste is noodzakelijk bij een thuisbatterij met een capaciteit van meer dan 10 kWh. In dit geval volstaat een 1-fase aansluiting niet. Zeker oudere woningen beschikken vaak nog niet over de 3-fasen aansluiting die in dit geval noodzakelijk is. 

Zorg dat je thuisbatterij is aangemeld bij de netbeheerder 

Nederlandse wet- en regelgeving op het gebied van thuisbatterijen richt zich niet alleen op het product zelf en de installateur die deze installeert. Ook als consument heb je bepaalde plichten waaraan je moet voldoen.

Zo ben je verplicht om de thuisbatterij aan te melden bij de netbeheerder, via Energieleveren.nl. Let op, de verplichting geldt alleen bij thuisbatterijen met een vermogen van 0,8 kWh of meer. Zo’n zelfde verplichting geldt voor bijvoorbeeld een PV-systeem.

Op het moment dat de netbeheerder in de buurt werkt aan het stroomnet, willen zij weten welke systemen er aangesloten zijn. Het maakt dat de medewerkers van de netbeheerder hun werk op een veilige wijze uit kunnen voeren. 

Op de vraag of en welke wet- en regelgeving rond thuisbatterijen de komende jaren geïntroduceerd wordt in Nederland, valt voor nu geen antwoord te geven. De meeste thuisbatterijen die momenteel op de markt worden aangeboden zijn zeer veilig. 

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies