Kan een thuisbatterij helpen om je ecologische voetafdruk te verkleinen?

Een groeiend aantal huishoudens kiest heel bewust voor het aanhangen van een duurzame levensstijl, waarbij zij hun ecologische voetafdruk tot een minimum proberen te beperken. Dat doen ze bijvoorbeeld door bewust voor kwalitatief goede kleding te kiezen, om deze minder snel te hoeven vervangen. Fast fashion vormt een steeds groter risico voor het milieu en klimaat. Of denk aan het inruilen van een auto op benzine voor een volledig elektrisch model, het verbeteren van de isolatie in huis, het investeren in een aantal zonnepanelen op het dak, enzovoorts. Stappen die bijdragen aan het beperken van de ecologische voetafdruk van huishoudens. Hoe zit dat bij een thuisbatterij? Helpt ook een thuisbatterij je ecologische voetafdruk te verkleinen? In dit artikel lees je hier meer over.

Optimaal benutten van zelf opgewekte groene stroom

Verkleinen van ecologische voetafdruk met thuisaccuDoor zonnepanelen op het dak van je woning te leggen zet je een stap in de goede richting, wanneer het gaat om het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Je bent er hiermee echter nog niet! Veel van de stroom die je overdag opwekt, stroomt terug naar het energienet. De meeste energie verbruik je immers pas laat op de middag of in de avond. Zelfs wanneer je besluit de vaatwasser of wasmachine wat vaker overdag te laten draaien.

Met een thuisbatterij kun je de zelf opgewekte groene stroom optimaal benutten. Energie die je niet direct verbruikt, wordt op de batterij opgeslagen. Later op de dag kun je de batterij ontladen voor je kookplaat op inductie, het opladen van je elektrische auto, enzovoorts. Het salderen van groene stroom is hiermee niet langer nodig, waarmee ook je afhankelijkheid van het stroomnet afneemt. Je hoeft in de avond geen of minder grijze stroom af te nemen.

Overschot aan groene stroom afnemen van het energienet

Een andere toepassing van een thuisbatterij is het afnemen van groene stroom van het net, om dit op te slaan voor later. Deze toepassing wordt steeds interessanter, nu er vaker sprake is van onbalans op het net. Dat laatste laat de kans op netcongestie groeien, feitelijk een file op het stroomnet. De onbalans op het net komt voort uit de toename in de aanvoer van groene, hernieuwbare energie van particuliere PV-systemen, grote zonneparken en bijvoorbeeld parken met windmolens. Zij wekken overdag de meeste stroom op, waarbij het verbruik zeker in de zomer juist relatief laag ligt op die momenten. Door het overschot aan hernieuwbare stroom van het stroomnet over te kopen en thuis op te slaan, kun je dit later op de avond verbruiken. Zo hoef je op die momenten geen grijze stroom af te nemen.

Het draagt niet alleen bij aan het verkleinen van je ecologische voetafdruk, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je netcongestie helpt tegen te gaan. Niet onbelangrijk is dat het inkopen van stroom op momenten dat de aanvoer van hernieuwbare energie het grootst is, ook financieel aantrekkelijk kan zijn. Het helpt je de investering in een thuisbatterij terug te verdienen. Houd er rekening mee dat het kopen van stroom op de onbalansmarkt uitsluitend mogelijk is in combinatie met een dynamisch energiecontract.

Let goed op de verschillende soorten thuisbatterijen

Bij de investering in een thuisbatterij is het belangrijk om je goed te laten adviseren. Kijk bijvoorbeeld naar de verschillende soorten batterijen. Zo is een thuisbatterij met lithium-ion accucellen veel schadelijker voor het milieu dan een moderne lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij. Dat heeft te maken met de materialen die gebruikt worden. In het eerste geval gaat het onder meer om schaarse stoffen als kobalt en nikkel. Het winnen van deze stoffen schaadt het milieu. Daarnaast gaat een lithium-ion thuisbatterij vaak minder lang mee dan een lithium-ijzerfosfaat accu. Bekende producenten als Sessy, Bliq en Huawei zijn al overgestapt op deze lithium-ijzerfosfaat accucellen.

Zoek naar een capaciteit die past bij je huishouden

Niet alleen het type accucellen dat gebruikt wordt is bepalend voor de mate waarin een thuisbatterij bijdraagt aan het verminderen van je ecologische voetafdruk. Een ander aspect dat meespeelt is de capaciteit hiervan. Voorkom dat de thuisbatterij een veel grotere capaciteit biedt, dan jouw huishouden nodig heeft. In zo’n geval zou de productie van deze extra capaciteit het milieu onnodig schaden. Vaak blijkt dat een capaciteit van 5 of 10 kWh voldoende is voor gezinnen met of zonder PV-systeem. Een specialist op het gebied van thuisbatterijen kan je op basis van je huidige verbruik en de gemiddelde opbrengst van een PV-systeem van meer informatie voorzien over een passende capaciteit voor jouw huishouden.

Gratis E-Book Thuisbatterijen

Wij hebben voor jou een handig thuisbatterij e-book geschreven. Boordevol tips en informatie. Vul het formulier in en ontvang jouw exemplaar:

Je ontvangt per mail het e-book. Niets ontvangen? Controleer jouw spambox.

0