Wat is het verschil tussen een BMS en EMS?

De afschaffing van de salderingsregeling in 2027, een groeiend risico op netcongestie en de terugleverkosten die steeds meer energieleveranciers bij consumenten in rekening brengen maken de investering in een thuisbatterij interessant.

Bij het vergelijken van verschillende opties, kom je tal van technische termen tegen. Denk bijvoorbeeld aan het BMS, het Batterij Management Systeem van een thuisbatterij. Of denk aan het EMS, wat staat voor het Energie Management Systeem van een accu. Wat is het verschil tussen een BMS en EMS? Hoe werken ze samen en welke rol spelen ze bij de opslag van (groene) stroom? In dit artikel lees je er meer over. 

Thuisbatterijen bestaan uit verschillende componenten 

BMS en EMS verschillen uitleg
BMS en EMS verschillen uitleg en tips

Een thuisbatterij bestaat uit tal van verschillende componenten, die er gezamenlijk voor zorgen dat het systeem zo optimaal mogelijk laadt en ontlaadt. Naast het eerder genoemde BMS en EMS zijn dit onder meer de accucellen en een hybride omvormer.

Het maakt hierbij niet uit om wat voor type thuisbatterij het gaat. Zowel lithium-ion thuisaccu’s als lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen beschikken normaliter over deze elementen. 

Werking van het Batterij Management Systeem (BMS)

Zoals de naam al doet vermoeden, ziet het BMS toe op de werking van de batterij zelf. Zo controleert het BMS bijvoorbeeld de interne temperatuur van het systeem, om kortsluiting in of een overbelasting van accucellen te voorkomen. Dit zou tot schade aan de thuisbatterij kunnen leiden of nog erger, tot een brand in huis. Bij een verhoogde temperatuur kan het BMS de thuisbatterij uitschakelen. In algemene zin kun je stellen dat het Batterij Management Systeem zorg draagt voor het binnen de veiligheidsgrenzen houden van de batterij. 

Werking van het Energie Management Systeem (EMS) 

Waar het BMS zich specifiek richt op de interne werking van een thuisbatterij, is een EMS breder georiënteerd. Het ziet toe op de naleving van een vooraf bepaalde laadstrategie, helpt huishoudens de batterij zo optimaal mogelijk in te zetten aan de hand van verschillende parameters, enzovoorts. 

In sommige gevallen is het EMS onderdeel van de thuisbatterij zelf. Het gaat dan bijvoorbeeld om lokaal opgeslagen software of om algoritmes. Deze algoritmes, vaak in combinatie met kunstmatige intelligentie, helpen het EMS het gedrag van huishoudens steeds beter te begrijpen. Dit is wenselijk om de laadstrategie van de thuisbatterij hierop aan te kunnen passen. Wanneer verbruik je de meeste stroom? Op welke momenten van de dag wekt het PV-systeem de meeste energie op? Enzovoorts. 

Naast het interne EMS van een thuisbatterij, kan er ook sprake zijn van een extern EMS. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een grotere poule aan assets. Ook kan er sprake zijn van een generiek EMS, dat gebruikt wordt voor de aansturing van de thuisbatterij van een andere producent. Waar het BMS van de producent van een thuisbatterij zelf komt, hoeft dat bij het EMS niet zo te zijn. 

Samenhang tussen het BMS en EMS van thuisbatterijen 

Hoewel het BMS en EMS ieder hun eigen rol en verantwoordelijkheden hebben in de aansturing van een thuisbatterij, werken ze nauw met elkaar samen. Op het moment dat het EMS de thuisbatterij het signaal geeft om te laden of te ontladen, ziet het BMS toe op de impact van dat signaal op de interne werking van de batterij. Leidt een laadsignaal tot een mogelijke oververhitting van het systeem? In dat geval stuurt het BMS het systeem bij om dit te voorkomen. 

Op deze wijze zorgen het BMS en EMS er gezamenlijk voor dat huishoudens hun thuisbatterij op een zo optimaal, maar bovenal veilige manier kunnen gebruiken. De laadstrategie die het EMS uitvoert zal er dankzij het BMS nooit voor zorgen, dat de thuisbatterij direct defect raakt. 

Wisselende toepassingen van een thuisaccu 

In de afgelopen jaren is de rol van het EMS steeds belangrijker geworden. Niet langer wordt een thuisbatterij enkel gebruikt voor de zelfconsumptie van opgewekte groene stroom. Een groeiend aantal huishoudens kiest voor een thuisbatterij zonder over een PV-systeem te beschikken. De thuisaccu wordt door hen ingezet voor de handel in stroom van het net. Men combineert de thuisbatterij met een dynamisch energiecontract, waarvan de stroomprijzen ieder uur veranderen. 

Het EMS analyseert deze data en zorgt dat de thuisaccu oplaadt op momenten dat de stroomprijs relatief laag is. Zo is er geen menselijk handelen vereist om de thuisbatterij zo voordelig mogelijk op te laden gedurende de dag.

Stijgt de stroomprijs? In dat geval zorgt het EMS voor het ontladen van de batterij. Er zijn zelfs mogelijkheden om de stroom op de thuisbatterij aan het net te verkopen bij een hoger tarief. Een installateur kan je meer vertellen over de verschillende toepassingen van thuisbatterijen.

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies