De vraag naar systemen voor de opslag van hernieuwbare energie groeit al jaren. Niet alleen particuliere huishoudens kiezen voor een thuisbatterij, ook gemeenten en bijvoorbeeld bedrijven investeren op grote schaal in batterijen.
Wat zijn de verschillen tussen deze commerciële en particuliere thuisbatterijen? Zijn beide opslagsystemen voor een overschot aan groene energie met elkaar te vergelijken? In dit artikel lees je er meer over.
Opslag binnen woningen en in de wijk
Een groeiend aantal particuliere huishoudens overweegt de investering in een thuisbatterij, zo blijkt uit verschillende recent uitgevoerde onderzoeken. Een van de voornaamste redenen voor de toenemende interesse van particulieren in energieopslag is de afbouw van de salderingsregeling.
Vanaf begin 2027 zal deze niet meer gelden. Het maakt dat het financiële voordeel waarvan huishoudens met zonnepanelen momenteel profiteren wegvalt.
Dat de investering in een thuisbatterij vanuit financieel oogpunt interessant is, vormt niet de enige reden om hierin te investeren. Het draagt daarnaast bij aan het tegengaan van netcongestie, het terugdringen van de ecologische voetafdruk van huishoudens, enzovoorts.
Om diezelfde reden wordt ook in wijken gekeken naar mogelijkheden om groene energie centraal op te slaan. De buurtbatterij komt steeds vaker voor. Met een buurtbatterij kunnen huishoudens met zonnepanelen een overschot aan hernieuwbare energie opslaan.
Huishoudens zonder zonnepanelen nemen deze groene energie van de buurtbatterij af om hun elektrische apparaten te kunnen gebruiken. Zo draagt een wijk gezamenlijk bij aan een groenere wereld.
Commerciële toepassingen van thuisbatterijen
Niet alleen voor huishoudens en woonwijken is de investering in een thuisbatterij interessant. Dat geldt ook voor bedrijven. Zij kiezen voor een commerciële toepassing van de thuisbatterij, om de elektrificatie waarop zij de laatste jaren massaal inzetten te ondersteunen.
Deze elektrificatie is gericht op het steeds duurzamer produceren en verkopen van producten, bijvoorbeeld door machinerie op benzine of diesel te vervangen voor een elektrisch alternatief. Of denk aan het vernieuwen van het zakelijke leasepark. Auto’s op benzine worden ingeruild voor een alternatief op elektriciteit.
Doordat bedrijfspanden vaak een plat dak hebben, zijn deze zeer geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Het overschot aan hernieuwbare energie dat hierbij ontstaat, kan op een centrale batterij binnen het pand worden opgeslagen. Zo kan het in de namiddag of bijvoorbeeld avond gebruikt worden voor het op duurzame wijze draaiende houden van de productielijn.
Verschillen in de capaciteit van energieopslag
Een van de voornaamste verschillen in de energieopslag binnen bedrijven en woningen zit in de capaciteit van deze systemen. Uit onderzoek van Dutch New Energy Research (DNE Research) blijkt dat particuliere huishoudens vaak voor een thuisaccu met een capaciteit van 5 of 10 kWh kiezen. De exacte capaciteit is afhankelijk van de gemiddelde opbrengst van het PV-systeem die men heeft en het verbruik van een gezin.
Bedrijven hebben onvoldoende aan een dergelijke capaciteit. Mede doordat de opbrengst van de zonnepanelen op het dak vaak veel groter is, dan die van een particulier PV-systeem. Zij kiezen voor een capaciteit van 50 of zelfs 100 kWh. Prettig aan moderne thuisbatterijen is dat deze een modulaire opbouw hebben. Dit maakt het relatief eenvoudig om de capaciteit ervan uit te breiden.
Kijk naar verschillen in het vermogen van een thuisbatterij
Naast het verschil in de capaciteit van een thuisbatterij, speelt ook het vermogen een rol. Het gaat hierbij zowel om het laad- als ontlaadvermogen. Het vermogen waarmee een thuisbatterij oplaadt, moet aansluiten bij het vermogen van het PV-systeem op het dak. Bij een bedrijfspand leveren zonnepanelen vaak een veel groter vermogen dan bij particuliere huishoudens, als gevolg van het verschil in het aantal zonnecollectoren dat gebruikt wordt.
Vergelijkbaar is het verschil in ontlaadvermogen. De machinerie bij een productiebedrijf vergt een veel groter vermogen om te kunnen draaien, dan de kookplaat op inductie of bijvoorbeeld de hybride warmtepomp die men thuis heeft staan. Het maakt dat er ook in het ontlaadvermogen van een commerciële en particuliere thuisbatterij een verschil kan zitten.
Duurzame stroom opslaan op elektrische auto’s
Zoals eerder in dit artikel genoemd wordt, zetten bedrijven tegenwoordig massaal in op een elektrificatie van hun wagenpark en machinerie. Het stelt hen in staat om een deel van het overschot aan opgewekte groene stroom op de accu van een elektrische auto te bewaren.
Zo is de auto volledig geladen, op het moment dat een werknemer naar huis vertrekt. Thuis is dit lastiger, daar men niet altijd de ruimte heeft voor een laadpaal op eigen terrein. Of denk aan het feit dat je de elektrische auto overdag vaak nodig hebt, waardoor een overschot aan groene stroom niet valt op te slaan.