Verwachte prijs thuisbatterijen in de aankomende jaren

Cijfers over de Nederlandse markt met thuisbatterijen laten een sterk opwaartse beweging zien in de afgelopen jaren. De verwachting is dat de vraag naar thuisaccu’s de komende jaren verder groeit, mede gedreven door de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling per begin 2027.

Het maakt dat het voor huishoudens steeds minder gunstig is om een overschot aan groene stroom terug te leveren aan het net. Waar de aangevoerde stroom voorheen werd afgetrokken van de verbruikte grijze stroom, valt dit financiële voordeel straks grotendeels weg. Het zet consumenten aan tot het direct verbruiken van de stroom die ze opwekken. Daar dit lang niet altijd mogelijk is, zeker op zonnige zomerdagen niet, wordt de investering in een thuisbatterij al snel interessant. 

Hoe verhoudt de huidige prijs van thuisaccu’s zich ten opzichte van de verwachte prijs van thuisbatterijen in de aankomende jaren? Verwacht men op dit moment een daling, of juist een stijging in de verkoopprijs van deze systemen? Dit artikel vertelt je er meer over. 

Voorspellen van prijs thuisbatterijen niet mogelijk 

Verwachte prijs thuisbatterijen in Nederland
Prijsverwachting van thuisbatterijen in Nederland

Logischerwijs is het ondoenlijk om de verwachte prijs van thuisbatterijen voor de komende jaren te voorspellen. In de afgelopen jaren daalden de prijzen iets, doordat het aantal aanbieders op de markt toenam.

Daarbij zijn deze producenten steeds meer thuisbatterijen gaan produceren. Een groeiend aanbod bij een minder snel stijgende vraag leidt tot een daling van de prijs. Het is een van de redenen die maakt dat de aankoop van een thuisbatterij juist in deze fase het overwegen waard kan zijn. 

Groei in de vraag naar thuisbatterijen verwacht 

Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt, maakt de afschaffing van de salderingsregeling het voor huishoudens interessant om groene stroom zelf op te slaan. Niet alleen beperken ze hiermee de impact van het wegvallen van de salderingsregeling.

Ook neemt de onafhankelijkheid van het stroomnet toe, dragen ze bij aan het voorkomen van netcongestie en profiteren ze van mogelijkheden om (in combinatie met een dynamisch energiecontract) te handelen in stroom.

Ten onrechte wordt geregeld gedacht dat een thuisaccu voornamelijk interessant is voor gezinnen met zonnepanelen. In de praktijk is een thuisbatterij veel breder toepasbaar. 

Techniek achter de thuisbatterij heeft zich ontwikkeld 

Niet alleen de voorgaande redenen maken dat er een groei in de vraag naar thuisbatterijen verwacht wordt komende jaren. Een andere factor die hierin meespeelt is de ontwikkeling van de techniek achter de thuisbatterij.

De thuisaccu gaat steeds langer mee, mede doordat tegenwoordig gebruik gemaakt wordt van een lithium-ijzerfosfaat accu. Een oplossing die ook nog eens veiliger is dan voorgaande varianten.

Een derde verbetering zit in de (slimme) software waarvan thuisbatterijen tegenwoordig voorzien zijn. Ze maken het mogelijk om het systeem relatief makkelijk te monitoren via een app of bijvoorbeeld online dashboard. 

Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld een organisatie als Vereniging Eigen Huis een pilot is begonnen om de verschillende toepassingen van de moderne thuisbatterijen nader te bestuderen.  

Technologische vooruitgang zorgt voor dalende prijs 

Technologische innovatie zit niet alleen in de batterij zelf, maar ook in de manier van produceren. De snelheid waarmee thuisbatterij van de band rollen neemt toe, terwijl de ontwikkelkosten dalen. Het maakt dat aanbieders bij een lagere prijs profiteren van dezelfde marge als voorheen. Je ziet het onder meer aan de capaciteit waarvan je profiteert bij een gemiddeld geprijsde thuisaccu. 

Onderzoek van Dutch New Energy Research (DNE Research) laat zien dat een kWh aan capaciteit op een toen nog lithium-ion batterij in 2013 zo’n 780 euro kostte. Kijk je naar hetgeen je recent betaalde voor een kWh, dan ligt dat bedrag op zo’n 139 euro.

De verwachting van Bloomberg is dat deze prijs de komende jaren verder zal dalen, naar zo’n 85 euro in 2030. Houd er hierbij rekening mee dat de gemiddelde prijs van een kWh aan capaciteit op een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij hoger ligt. Bij de lithium-ijzerfosfaat batterij is echter een vergelijkbare ontwikkeling te zien.

Advies bij de aanschaf van een thuisbatterij 

Wil je meer weten over de voordelen van een thuisbatterij voor jouw huishouden? Of ben je benieuwd naar de capaciteit die past bij je huidige verbruik en de opbrengst van je PV-systeem? Laat je adviseren door een specialist op het gebied van thuisaccu’s.

Deze kan je op basis van je verbruik, de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen en voorgenomen verduurzamende investering in je woning adviseren over een geschikt model thuisbatterij. Ben je bijvoorbeeld voornemens een (elektrische) warmtepomp in huis te laten plaatsen de komende jaren? In dat geval kan het interessant zijn om nu al voor een grotere capaciteit te kiezen.