Wordt schade aan een thuisbatterij gedekt vanuit mijn woonverzekering? Heeft de installatie van een thuisaccu in algemene zin invloed op mijn verzekeringen? Het zijn voorbeelden van vragen die vaak gesteld worden over de relatie tussen een verzekering en thuisbatterijen. In dit artikel lees je er meer over.
De keuze voor een thuisbatterij biedt huishoudens verschillende voordelen. Een overschot aan zelf opgewekte groene stroom kan worden opgeslagen, om dit op een later moment zelf te verbruiken. Het terugleveren van stroom aan het net of het tijdelijk uitschakelen van het PV-systeem op het dak van je woning is daarmee niet langer nodig.
Aanpassing verzekering voor thuisbatterijen vaak niet nodig
Over het algemeen geldt dat een verzekering niet hoeft te worden aangepast bij de investering in een thuisbatterij. Het loont om altijd zelf de polis van je inboedel- en opstalverzekering na te kijken, om te controleren of de verzekeraar hier expliciete voorwaarden aan stelt.
Zo geldt vaak dat een nieuwe thuisbatterij door een erkende installateur geïnstalleerd moet worden. Een erkende installateur werkt volgens de NEN 3140-norm, die door veel verzekeraars geëist wordt bij de installatie van een thuisbatterij.
Zelf een thuisaccu installeren is vaak uitdagend, doordat in veel gevallen een aanpassing aan de meterkast noodzakelijk is. Denk hierbij aan het veranderen van een 1-fase aansluiting naar een 3-fasen aansluiting. Zou je zo’n aanpassing zelf doorvoeren, dan heeft dat invloed op de dekking vanuit je verzekeraar.
De meterkast voldoet na zo’n wijziging mogelijk niet meer aan de eisen die hieraan gesteld worden, waardoor je woning niet langer gedekt is bij bijvoorbeeld brand. Daar komt bij dat het verzwaren van de aansluiting in de meterkast niet is toegestaan zonder tussenkomst van de netbeheerder.
Online een erkende installateur in de regio zoeken
Er zijn verschillende manieren waarop je een erkende installateur in de regio vindt. Vraag er bijvoorbeeld eens naar bij de verkoper van de thuisbatterij. Ook kun je op een platform als EchteInstallateur.nl kijken. Deze website biedt een handig overzicht van de erkende installateurs in Nederland. Bij iedere installateur vind je meer informatie over de certificering die deze toegekend heeft gekregen.
Een erkende installateur zal je voorzien van de nodige documentatie of bijvoorbeeld een installatiecertificaat. Op het moment dat het systeem beschadigd raakt, kan een verzekeraar je vragen om dergelijke stukken aan te leveren. Je bewijst hiermee dat de thuisbatterij op een verantwoorde, professionele wijze aangesloten is in het verleden.
Vergelijk een thuisbatterij verzekeringstechnisch met een PV-systeem
Je kunt de montage van een thuisbatterij in huis vergelijken met het laten plaatsen van zonnepanelen. Ook zonnecollectoren vallen normaliter binnen de inboedel- of opstalverzekering die je voor je huis hebt afgesloten.
Bij schade aan de zonnepanelen wordt dit, logischerwijs afhankelijk van de precieze oorzaak, vergoed vanuit deze verzekeringen. Ook een PV-systeem moet je door een erkende installateur aan laten sluiten bij veel verzekeraars.
Onderzoek naar mogelijke wijzigingen in polissen
Doordat thuisbatterijen relatief nieuw zijn, is onduidelijk hoe de dekking vanuit verzekeringen zich de komende jaren ontwikkelt. Er zijn verschillende verzekeraars die de markt voor thuisbatterijen nadrukkelijk in de gaten houden.
Dit kan betekenen dat de polis van de inboedel- en opstalverzekering de komende jaren mogelijk verandert. Houd de polis om deze reden in de gaten, wanneer je een thuisbatterij laat plaatsen. Twijfel je over de huidige dekking van je inboedel- of opstalverzekering? Neem eens contact op met je verzekeraar om de situatie te bespreken.
Thuisbatterijen zijn steeds brandveiliger
Een moderne thuisbatterij is zeer brandveilig. Waar in het verleden gekozen werd voor het gebruik van een lithium-ion accu, gebruikt men tegenwoordig veelal de lithium-ijzerfosfaat accucellen. Het maakt de thuisbatterij steeds veiliger en betrouwbaarder.
Niet onbelangrijk, de keuze voor ijzerfosfaat accucellen komt de levensduur van het systeem ten goede. Het aantal laadcycli ligt bij dit type batterij hoger, dan bij een lithium-ion accu.
Tip: kijk ook eens op de website van de Nederlandse brandweer. Je vindt er meer informatie over het op veilige wijze laten aansluiten van een thuisbatterij en de veiligheidsmechanismen waarvan deze tegenwoordig voorzien is.
Advies bij de aankoop van een thuisbatterij
Wil je meer weten over het laten plaatsen van een thuisbatterij in relatie tot verzekeringen? In dat geval kun je de polis en website van je verzekeringsmaatschappij bekijken. Hier zou je alle informatie met betrekking tot jouw persoonlijke situatie moeten kunnen vinden.
Wil je meer weten over de voordelen en werking van een thuisaccu in algemene zin? Laat je in dat geval adviseren door een specialist. Deze helpt je onder meer te bepalen welke capaciteit van de thuisaccu het beste aansluit bij jouw situatie. Vaak wordt gekozen voor een thuisbatterij van 5 of 10 kWh.