De investering in een vorm van energieopslag voor thuis hoeft niet te betekenen dat je per definitie voor een vaste thuisbatterij kiest. Er zijn tegenwoordig verschillende alternatieven verkrijgbaar. De draagbare thuisbatterij is er een voorbeeld van. In beginsel werkt een draagbaar model thuisaccu op dezelfde wijze als een vaste thuisbatterij. Zo kun je deze thuisbatterijen gebruiken voor de opslag van een overschot aan groene stroom van je PV-systeem, maar bijvoorbeeld ook voor het handelen in stroom op de onbalansmarkt. Dat laatste is een interessant verdienmodel voor huishoudens zonder zonnepanelen. Wat zijn de voornaamste voordelen van draagbare thuisbatterijen en hoe werken deze systemen precies? In dit artikel lees je er meer over.
Uitleg over werking van een draagbare thuisbatterij
Een draagbare thuisbatterij biedt huishoudens de mogelijkheid om stroom in huis op te slaan. Dit kan stroom zijn afkomstig van de zonnepanelen op het dak, maar bijvoorbeeld ook goedkoop ingekochte stroom van het elektriciteitsnet. Goedkoop stroom inkopen doe je door de draagbare thuisbatterij te combineren met een dynamisch energiecontract. Dit type contract kenmerkt zich door een stroomprijs die ieder uur wisselt. Zo heb je de mogelijkheid om de batterij op te laden op de momenten dat de prijs laag is. Je ontlaadt de draagbare thuisaccu zodra de energieprijs begint te stijgen.
Modulaire opbouw van een draagbare batterij
Standaard is de opslagcapaciteit van een draagbare thuisbatterij minder groot dan die van een vaste accu. Kijk bijvoorbeeld eens naar de populaire EvaPower draagbare batterij. Het basismodel van deze fabrikant heeft een capaciteit van 1.024 Wh. Een voordeel van dit model is de modulaire opbouw ervan. Dit maakt het mogelijk om de opslagcapaciteit uit te breiden tot een maximum van 6.144 Wh. Met een dergelijke capaciteit doet de EvaPower niet onder voor de meeste vaste thuisbatterijen. Uit cijfers van DNE Research blijkt dat de meeste huishoudens in Nederland voor een capaciteit van 5.000 of 10.000 Wh kiezen.
Verschillen in het vermogen van thuisaccu’s
Niet alleen de opslagcapaciteit van deze draagbare batterijen verschilt van die van een vaste thuisaccu. Datzelfde geldt voor het vermogen ervan. Standaard is het laad- en ontlaadvermogen van een draagbare accu zo’n 800 Watt. Ook dit kun je vergroten, tot een maximum van 2.000 Watt. Het is afhankelijk van de apparaten die je op de thuisbatterij aansluit, welk vermogen gewenst is. Ook het vermogen van een eventueel PV-systeem speelt hierin mee. Het laadvermogen van een draagbare thuisbatterij moet groot genoeg zijn om de opgewekte zonnestroom op de batterij te kunnen laden. Is het vermogen te beperkt, dan zal een deel van het vermogen van de zonnepanelen wegvloeien naar het elektriciteitsnet.
Voordelen van een draagbare thuisaccu
Verschillende voordelen van draagbare thuisbatterijen maken dit product een interessant alternatief voor een vaste accu.
Laagdrempelige vorm van energieopslag in thuis
Het voornaamste voorbeeld van deze voordelen is de laagdrempeligheid van een draagbare thuisbatterij. Niet alleen is het aansluiten ervan heel eenvoudig, middels een stekker in het stopcontact. Ook prijstechnisch vergt een draagbare thuisbatterij een minder grote investering dan een basismodel vaste thuisaccu. Let op, bij het verhogen van het vermogen van de draagbare thuisbatterijen kan een aanpassing aan de meterkast vereist zijn. De installatie van het systeem moet in dat geval door een erkende elektricien worden uitgevoerd.
Mogelijkheid om groene stroom elders te gebruiken
Een ander belangrijk voordeel van de draagbare thuisbatterijen is de mogelijkheid om deze mee te nemen naar bijvoorbeeld een camping of vakantiehuisje. Je kunt de thuisbatterij vooraf thuis opladen en vervolgens ontladen op plekken waar de stroomvoorziening beperkt is. Zo heb je altijd stroom tot je beschikking. Moderne draagbare thuisbatterijen zijn voorzien van USB-A en USB-C-poorten. Ideaal, wanneer je een telefoon of bijvoorbeeld laptop op wilt kunnen laden met je draagbare thuisbatterij.
Noodstroomvoorziening bij stroomuitval
Waar een vaste thuisbatterij doorgaans niet als noodstroomvoorziening kan dienen, geldt dat wel voor de draagbare thuisbatterij. Het eerder genoemde model, de EvaPower, beschikt over een off-grid modus. Houd er rekening mee dat je in zo’n geval uitsluitend de meest essentiële apparaten in huis van stroom kunt voorzien. Gebruik de draagbare thuisbatterij bijvoorbeeld om een koelkast of kleine boiler van stroom te voorzien. De precieze mogelijkheden van de draagbare thuisbatterij bij stroomuitval zijn afhankelijk van het ontlaadvermogen en de capaciteit van het systeem dat je aanschaft.
Advies over de verschillende draagbare thuisbatterijen
Wil je meer weten over de verschillen tussen een vaste en draagbare thuisbatterij? Of ben je benieuwd welke voordelen draagbare thuisbatterijen jouw huishouden met of zonder zonnepanelen kunnen bieden? Neem eens contact met ons op, zodat we je vrijblijvend en persoonlijk kunnen adviseren over de mogelijkheden.