Hoewel een thuisbatterij in beginsel zelf te installeren is, zeker de modellen met een opslagcapaciteit van maximaal 10 kWh, wordt het aangeraden om hier een goede thuisbatterij installateur voor in te schakelen. Een installateur zorgt niet alleen voor het daadwerkelijk aansluiten van een thuisaccu, maar biedt vooraf ook advies. Laat je bijvoorbeeld adviseren over de meest geschikte plek in huis voor de montage van het systeem, over de opslagcapaciteit die past bij het verbruik van jouw huishouden, enzovoorts.
Kies je voor een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van meer dan 10 kWh, dan is een aanpassing aan de meterkast vaak vereist. Een 1-fase-aansluiting volstaat in zo’n geval niet meer. Je hebt een 3-fasen-aansluiting nodig. Een goede thuisbatterij installateur kan je helpen bij het verzwaren van de aansluiting in de meterkast. Houd er hierbij rekening mee dat je toestemming van de netbeheerder nodig hebt voor deze verzwaring.
Zoek online naar een goede thuisbatterij installateur
Bij de aanschaf van een thuisbatterij heb je het recht zelf te bepalen door welke installateur je deze laat aansluiten. Vaak is het echter ook mogelijk om dit via de verkopende partij te regelen. Zij werken samen met thuisbatterij installateurs, of hebben deze zelf in dienst.
Een goede thuisbatterij installateur vind je zelf via een platform als EchteInstallateur.nl. Op deze website vind je uitsluitend installatiebedrijven die over de kennis en ervaring beschikken om de thuisbatterij op een veilige en vakkundige wijze aan te kunnen sluiten in huis.
Deze installatiebedrijven leveren daar een vorm van bewijs voor, bijvoorbeeld in de vorm van een erkenning of certificaat via InstallQ. Periodiek moeten erkende installatiebedrijven opnieuw aantonen te beschikken over de kennis en kunde om elektrische installaties op veilige wijze aan te kunnen sluiten in huis.
Conformiteitsverklaring van erkende installatiebedrijven
Je kunt een erkend installatiebedrijf opzoeken via EchteInstallateur.nl. Eenmaal bij je thuis, kun je de installateur om een conformiteitsverklaring vragen. Met deze verklaring toont het installatiebedrijf aan te werken conform de regels uit het Bouwbesluit.
Kennis over wet- en regelgeving
De markt voor de verduurzaming van woningen verandert snel. Ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Waar in het verleden bijvoorbeeld voor lithium-ion accu’s gekozen werd bij de productie van thuisbatterijen, kiezen fabrikanten tegenwoordig vaak voor lithium-ijzerfosfaat accucellen.
Deze accucellen zijn niet alleen zeer brandveilig en daarmee geschikt voor het gebruik in huis, maar ook duurzamer. Zo is het aantal laadcycli dat dit model batterij meegaat groter dan bij lithium-ion accu’s het geval is.
Niet alleen op technisch vlak verandert er veel. Datzelfde geldt voor de wet- en regelgeving op het gebied van thuisbatterijen, zonnepanelen en bijvoorbeeld warmtepompen. Een goede thuisbatterij installateur is op de hoogte van deze wet- en regelgeving en weet hoe deze toe te passen op de situatie in jouw woning.
Zou een thuisbatterij niet in lijn met de geldende wet- en regelgeving worden aangesloten, dan kan dit in het ergste geval betekenen dat schade voortkomend uit problemen met het systeem niet vergoed wordt door een verzekeraar.
Ervaring met installatie van en onderhoud aan thuisbatterijen
Een goede thuisbatterij installateur helpt huishoudens niet alleen bij de aanschaf en installatie van een thuisaccu. Ook kun je deze specialist benaderen voor periodiek onderhoud aan het systeem. In algemene zin geldt dat het voldoende is om de behuizing van de thuisbatterij periodiek af te nemen met een doek, om deze vrij van vuil te houden.
In de app van je thuisaccu kun je volgen hoe deze over een langere periode presteert. Zie je dat de prestaties van de thuisbatterij verminderen? In dat geval kun je een goede thuisbatterij installateur naar het systeem laten kijken, om te onderzoeken of onderdelen vervangen moeten worden.
Vervangen van een defecte (hybride) omvormer
Een van de onderdelen van een thuisbatterij die na verloop van tijd potentieel vervangen moet worden, is de hybride omvormer van het systeem. Met het vervangen van de omvormer door een goede thuisbatterij installateur heb je vaak nog jaren plezier van de energieopslag.
Advies van een goede thuisbatterij installateur
Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt, is het prettig om nog voor de aanschaf van een thuisbatterij door een specialist geadviseerd te worden over de mogelijkheden. Het helpt je tot een weloverwogen keuze te komen. Wat is het verschil tussen een lithium-ion en lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij?
Kan ik de thuisbatterij veilig op zolder laten aansluiten, of wordt aangeraden een plek in de schuur te zoeken? Welke opslagcapaciteit past bij het verbruik van mijn huishouden en de gemiddelde opbrengst van de zonnepanelen op het dak? Een goede thuisbatterij installateur kan je hier meer over vertellen.