Je woning verduurzamen met een thuisbatterij kan op verschillende manieren. Niet alleen wordt er onderscheid gemaakt tussen een lithium-ion en bijvoorbeeld lithium-ijzerfosfaat thuisaccu. Ook heb je de keuze uit zowel een vast, als een plug-in thuisbatterij. Dat laatste model wordt ook wel een stekkerbatterij genoemd, verwijzend naar de wijze waarop je deze aansluit.
Wat maakt een plug-in thuisbatterij interessant voor huishoudens? Op welk punt verschilt dit type thuisbatterij van een vast model en waarmee dien je rekening te houden bij de aanschaf ervan? In dit artikel lees je hier meer over.
Werking van een plug-in thuisbatterij

Een van de voordelen van een plug-in thuisbatterij is de eenvoud waarmee je deze aansluit in huis. Hulp van een installateur heb je bij deze modellen vaak niet nodig. Waar een vast model middels elektriciteitskabels aan de bestaande infrastructuur in huis gekoppeld wordt, steek je bij een plug-in thuisbatterij de stekker in het stopcontact. Dat kan bij de basismodellen met een opslagcapaciteit van circa 1,0 kWh ieder stopcontact in huis zijn. Mocht je voor een grotere opslagcapaciteit of laad- en ontlaadvermogen kiezen dan het basismodel je biedt, dan kan een aanpassing vereist zijn. Later op deze pagina lees je daar meer over.
Volledige controle over het laden en ontladen
Niet alleen sluit je een plug-in thuisbatterij heel eenvoudig aan. Ook heb je met bijvoorbeeld de EvaPower plug-in thuisbatterij volledige controle over het laden en ontladen ervan, met de bijgeleverde app voor je mobiele telefoon. Via de app start je de batterij te laden, of geef je deze opdracht om te ontladen. Naast de mogelijkheid om actief opdrachten aan de thuisbatterij te geven, kun je ook tijdvakken instellen waarin deze laadt en ontlaadt.
Toepassingen van een plug-in thuisbatterij
Plug-in thuisbatterijen kunnen voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Een goed voorbeeld daarvan is de opslag van groene stroom van een eigen PV-systeem. Vaak wekt zo’n PV-systeem overdag veel meer zonnestroom op, dan je op dat moment verbruikt. Het overschot aan hernieuwbare energie wordt teruggeleverd aan het stroomnet.
Op dit moment profiteer je hiermee van een financieel voordeel. Dit verandert vanaf 2027 met het wegvallen van de salderingsregeling. Het maakt het steeds aantrekkelijker om een overschot aan zelf opgewekte stroom in huis te bewaren op een (plug-in) thuisbatterij.
Naast het opslaan van groene stroom is er meer mogelijk met een plug-in thuisaccu. Denk ook aan de mogelijkheid om in energie te handelen op de EPEX Spot- en onbalansmarkt. Er zijn steeds meer energiemaatschappijen die dit ondersteunen. Houd er rekening mee dat je voor de handel in stroom met een plug-in thuisbatterij een dynamisch energiecontract nodig hebt. Bij dit type contract wisselt de stroomprijs ieder uur.
Vermogen en opslagcapaciteit van de plug-in thuisbatterij
Eerder werden de opslagcapaciteit en het vermogen van de plug-in thuisbatterij al kort aangehaald. Het zijn twee belangrijke factoren. Zo moet de opslagcapaciteit van de accu groot genoeg zijn voor de beoogde toepassing van het systeem.
Datzelfde geldt voor het laad- en ontlaadvermogen van de thuisaccu. Wanneer het laadvermogen van een plug-in thuisbatterij niet past bij het vermogen dat je PV-systeem genereert, dan zal een deel van de opgewekte zonnestroom weglekken richting het elektriciteitsnet.
Het ontlaadvermogen van een plug-in thuisaccu bepaalt of deze voldoende stroom kan leveren aan de apparaten die hierop zijn aangesloten. Is het ontlaadvermogen te beperkt? In dat geval zullen de aangesloten apparaten terugvallen op de reguliere stroomvoorziening via het stroomnet.
Modulaire opbouw van plug-in thuisbatterijen
Kijk je nog eens naar de populaire EvaPower plug-in thuisbatterij, dan valt al snel op dat dit systeem een modulaire opbouw kent. Het basismodel biedt een opslagcapaciteit van zo’n 1,0 kWh en een laad- en ontlaadvermogen van 800 Watt.
Je kunt hier extra modules aan toevoegen, EvaMates genoemd door deze fabrikant. Met deze modules verhoog je de opslagcapaciteit van de plug-in thuisbatterij tot een maximum van iets meer dan 6,1 kWh. Het vermogen vergroot je tot een maximum van 2.000 Watt.
Houd er rekening mee dat het verhogen van het vermogen invloed kan hebben op de aansluiting van de plug-in thuisbatterij. Deze moet worden aangesloten op een groep die exclusief bedoeld is voor de EvaPower thuisbatterij. Daarbij moet de installatie in dit geval worden uitgevoerd door een erkende elektricien.
Advies over de aanschaf van een plug-in thuisbatterij
Wil je meer weten over de toepassingen van een plug-in thuisbatterij of de voordelen die het jouw huishouden kan bieden? Neem eens contact met ons op, zodat we je vrijblijvend en persoonlijk kunnen adviseren. Niet alleen over de voordelen van een plug-in thuisaccu, maar bijvoorbeeld ook over de capaciteit die het beste past bij het verbruik van jouw huishouden.