Waarom zit er prijsverschil tussen thuisbatterijen?

Het aanbod aan thuisbatterijen nam de afgelopen jaren sterk toe. Zo verschenen er naast de vaste modellen ook draagbare thuisaccu’s op de markt. Het kan het voor consumenten lastig maken om tot een weloverwogen keuze te komen. Welke redenen maken het ene model tot een betere keuze voor jouw huishouden dan het andere?

Wat verklaart het prijsverschil tussen thuisbatterijen met een vergelijkbare opslagcapaciteit? In dit artikel helpen we je op weg, door de verschillen tussen de diverse accu’s nader toe te lichten. Deze verschillen helpen je het prijsverschil tussen thuisbatterijen van verschillende fabrikanten te verklaren. 

Vergelijk je momenteel zelf verschillende thuisbatterijen en ben je benieuwd wat het verschil in prijs verklaart? Een installateur kan je meer vertellen over de verschillen tussen specifieke modellen. 

Prijsverschil tussen thuisaccu’s door wisselende capaciteit 

Waarom prijsverschil thuisbatterijen
Uitleg verschil in prijs tussen thuisbatterijen

Een van de voornaamste factoren die van invloed is op de prijs van een thuisbatterij, is de opslagcapaciteit van het systeem. De meeste huishoudens hebben voldoende aan een capaciteit van 5 of 10 kWh, gebaseerd op hun gemiddelde verbruik en de opbrengst van een eventueel PV-systeem.

Dit blijkt uit cijfers die DNE Research eerder publiceerde. Voor kleine tot middelgrote ondernemers kan een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 20 of bijvoorbeeld 30 kWh interessant zijn. Vergelijkbaar met de beste keuze voor particuliere huishoudens, is ook dit afhankelijk van het gemiddelde verbruik van een bedrijf. 

Des te groter de opslagcapaciteit van een thuisbatterij is, des te hoger is logischerwijs ook de prijs van het systeem. Tegenwoordig zijn thuisbatterijen vaak modulair opgebouwd. Dit maakt het mogelijk om het basismodel uit te breiden met aanvullende modules, om zo tot een hogere opslagcapaciteit te komen.

Deze aanvullende modules kunnen goedkoper zijn dan het basismodel, omdat het installatiewerk in zo’n geval vaak al gedaan is. Een installateur kan je daar meer over vertellen. 

Verschillende soorten accucellen in thuisbatterijen 

Ook wanneer je twee thuisbatterijen van 5 of 10 kWh met elkaar vergelijkt, kan er sprake zijn van een prijsverschil. In dit geval is het prijsverschil mogelijk te verklaren door het verschil in accucellen dat gebruikt is door de fabrikant.

Voorheen werd vaak gekozen voor lithium-ion accu’s, die je kent uit je mobiele telefoon en bijvoorbeeld elektrische auto. Een voordeel van deze accucellen is de relatief lage prijs ervan. Tegenwoordig wordt de lithium-ion accu vaak vervangen voor lithium-ijzerfosfaat accucellen. Deze accucellen zijn duurder, wat het prijsverschil tussen thuisbatterijen verklaart. 

Belangrijk om hierbij op te merken is dat je met lithium-ijzerfosfaat accucellen aan het eind van de rit veelal goedkoper uit zal zijn. Dat heeft te maken met de duurzaamheid van deze accu’s. Ze gaan fors langer mee dan lithium-ion accu’s: gemiddeld 10.000 laadcycli tegenover 6.000 cycli bij lithium-ion accu’s. Een ander belangrijk aspect om te benoemen is dat lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen de meest brandveilige optie zijn. 

Slim EMS op een moderne thuisbatterij 

Een derde aspect dat een prijsverschil tussen thuisaccu’s kan verklaren is het Energie Management Systeem (EMS) waarvan deze producten voorzien zijn. Het EMS helpt gebruikers van een thuisbatterij een zo optimaal mogelijk laad- en ontlaadstrategie aan te houden. Door de laadstrategie van een accu bijvoorbeeld te baseren op de actuele stroomprijzen op de EPEX Spot- of onbalansmarkt, optimaliseer je het rendement van de batterij. Het EMS laat de thuisbatterij ontladen als de stroomprijs hoog is. 

Niet alle thuisbatterijen beschikken over zo’n slim EMS, wat maakt dat sommige modellen mogelijk goedkoper zijn. Een potentieel nadeel van het ontbreken van een slim EMS is dat het rendement van de thuisbatterij mogelijk lager uitvalt.

Kijk ook eens of de thuisbatterijen die je vergelijkt een app of portaal hebben, waar je de prestaties van het systeem kunt volgen en de laad- en ontlaadstrategie waar nodig bij kunt sturen op basis van je eigen inzichten. 

Verschillen in het laad- en ontlaadvermogen 

De opslagcapaciteit van thuisbatterijen is een van de eerste aspecten waar consumenten naar kijken bij het vergelijken van hun opties. Minstens zo belangrijk is echter het laad- en ontlaadvermogen van de systemen. Het is onder meer bepalend voor de mogelijkheid om een overschot aan zonnestroom van je eigen PV-systeem te kunnen laden. Is het vermogen van het PV-systeem veel groter dan het laadvermogen van de thuisbatterij? In dat geval stroomt de opgewekte zonnestroom gedeeltelijk weg richting het elektriciteitsnet. 

Het ontlaadvermogen van thuisaccu’s is bepalend voor de elektrische apparaten die je hierop aan kunt sluiten. Feitelijk beantwoordt het ontlaadvermogen van de accu de vraag: kan het systeem de koelkast, elektrische warmtepomp en bijvoorbeeld kookplaat op inductie van voldoende stroom voorzien om deze zonder energie van het elektriciteitsnet te laten werken?

Dé thuisbatterij winkel van Nederland

Neem de regie over jouw energie. Bestel voordelig een krachtige thuisbatterij in onze winkel:

0