Bij thuisbatterij voor fotovoltaïsche systemen wordt elektriciteit tijdelijk opgeslagen en kan deze flexibel worden verbruikt. Maar hoe kan de opgeslagen energie rendabel worden gebruikt? Wij informeren u over de kosten en de rentabiliteit van een systeem voor de opslag van elektriciteit en geven u een lijst van belangrijke punten waarop u moet letten bij de aankoop van het juiste opslagsysteem.
Wat is een elektriciteitsopslagsysteem?
Een elektriciteitsopslagunit of fotovoltaïsche thuisbatterij is een nuttige aanvulling op een fotovoltaïsch systeem om de voordelen van een zonnesysteem te benutten. De elektriciteitsopslagunit slaat de met zonne-energie opgewekte elektriciteit op en geeft deze op het gewenste tijdstip af aan de exploitant.
Wie een fotovoltaïsch systeem gebruikt om zelf elektriciteit te produceren, zal snel de grenzen ervan bereiken. ‘s Middags levert het systeem genoeg zonne-energie, maar dan is er niemand thuis om het te gebruiken. ‘s Avonds daarentegen is er veel elektriciteit nodig – maar dan schijnt de zon niet meer. Om dit leveringstekort te compenseren, wordt de aanzienlijk duurdere elektriciteit van de netbeheerder gekocht.
In deze situatie is een thuisbatterij bijna onvermijdelijk. Dit betekent dat de ongebruikte elektriciteit van overdag ‘s avonds en ‘s nachts beschikbaar is. Zelf opgewekte elektriciteit is dus de klok rond en ongeacht het weer beschikbaar. Dit verhoogt het gebruik van zelf geproduceerde zonne-elektriciteit tot maximaal 80 procent.
De mate van zelfvoorziening, d.w.z. het deel van het elektriciteitsverbruik dat door het zonnesysteem wordt gedekt, stijgt tot maximaal 60 procent.
Een thuisbatterij is veel kleiner dan een koelkast en kan in de bijkeuken aan de muur worden bevestigd. Moderne opslagsystemen bevatten een grote mate van intelligentie die gebruik kan maken van weersvoorspellingen en zelflerende algoritmen om het huishouden af te stemmen op een maximaal zelfverbruik.
Wanneer is een systeem voor elektriciteitsopslag de moeite waard?
Bij elke nieuwe technologie zijn de prijzen in het begin hoog om daarna vrij snel te dalen. Dit is natuurlijk ook het geval met systemen voor de opslag van elektriciteit. Moet je dan nog even wachten tot ze goedkoper worden? In het afgelopen jaar zijn de kosten al aanzienlijk gedaald. Terwijl een zonnebatterij met 6 kilowattuur in 2011 nog ongeveer 30.000 euro kostte, is dat nu minder dan 3.000 euro, wat een vermindering met meer dan 90 procent betekent.
Last but not least kan elke huiseigenaar vanaf de eerste dag elektriciteitskosten besparen met een PV-systeem en een opslagunit. Dus als u bijvoorbeeld een jaar wacht, verliest u het geld dat u in die tijd nog aan de elektriciteitsleverancier betaalt, wat kan oplopen tot ongeveer 500 euro voor een eengezinswoning. In dit verband zijn er veel argumenten die ervoor pleiten om nu met zelfconsumptie te beginnen.