Om een ernstige onbalans op het elektriciteitsnet te voorkomen, zijn er inmiddels enkele partijen die zonnepanelen op afstand uitschakelen tijdens piekmomenten. Het is niet ondenkbaar, dat dit in de toekomst de norm wordt. Verschillende partijen praten over de mogelijkheden om hierin te voorzien. Een onbalans op het stroomnet ontstaat op de momenten dat de aanvoer van zonnestroom veel groter is dan de vraag op dat moment, of juist andersom als de vraag groter is dan het aanbod. Niet alleen kunnen zonnepanelen uitgeschakeld worden; bij een stroomstoring zullen deze uit zichzelf uitvallen. Dat is het gevolg van het feit dat de omvormer van de zonnecollectoren op de stroomvoorziening aangesloten zit. De energie die de zonnepanelen opwekken kan bij een stroomstoring niet worden omgezet door de omvormer. Wat doet je accu als je zonnepanelen uitvallen of op afstand uitgeschakeld worden? In dit artikel lees je hier meer over.
Verschillende soorten thuisbatterijen
Wanneer de zonnepanelen uitvallen als gevolg van een lokale stroomstoring, zal ook de thuisbatterij in veel gevallen niet werken. Net zoals dit voor zonnecollectoren geldt, zit ook de (hybride) omvormer van een thuisaccu op het stroomnet aangesloten. Een onderbreking in de stroomvoorziening maakt dat de thuisbatterij niet geladen of ontladen kan worden.
In sommige gevallen geldt het voorgaande niet, het gaat om thuisbatterijen die gecombineerd worden met een EPS-box. Deze EPS-functie maakt het mogelijk om de thuisaccu tijdelijk als noodstroomvoorziening te gebruiken. Ook wanneer de zonnepanelen als gevolg van de stroomstoring uitvallen, zal de thuisaccu in zo’n geval blijven werken. Bij een EPS-box kies je op voorhand welke apparaten in huis je tijdens een stroomonderbreking van energie wilt blijven voorzien.
Thuisaccu bij storing in zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen niet alleen uitvallen bij een onderbreking in de stroomvoorziening. In de inleiding las je al dat deze tegenwoordig in sommige gevallen op afstand kunnen worden uitgeschakeld. Of denk aan een storing in de omvormer van de zonnepanelen, als gevolg waarvan deze uitvallen.
Nu zal de thuisbatterij blijven werken. De thuisbatterij zal in beginsel namelijk losstaan van het PV-systeem. Alleen wanneer beide systemen op dezelfde (hybride) omvormer aangesloten zijn en het probleem zich in die component bevindt, valt ook de thuisaccu uit. In de meeste gevallen is het niet zonder meer mogelijk om een thuisbatterij en PV-systeem op één omvormer aan te sluiten. Zonnecollectoren maken doorgaans geen gebruik van hybride omvormers, terwijl dit voor een thuisaccu wel noodzakelijk is.
Een installateur kan je meer vertellen over de wijze waarop een thuisaccu aan de bestaande infrastructuur in huis wordt toegevoegd. Het kan een bewuste keuze zijn om deze los van het bestaande PV-systeem te plaatsen. Een voordeel van een montage in de buurt van het PV-systeem is echter dat de noodzaak van het trekken van extra elektriciteitskabels minder groot is. Dat helpt te besparen op de installatiekosten.
Thuisaccu draagt bij aan tegengaan netcongestie
Het is zelfs wenselijk dat een thuisaccu ingeschakeld blijft tijdens piekmomenten op het stroomnet. Een thuisbatterij levert een positieve bijdrage aan het tegengaan van netcongestie. Zo kan de thuisbatterij op deze piekmomenten gebruikt worden om extra stroom van het elektriciteitsnet af te nemen. Een toenemende vraag helpt de onbalans te herstellen.
Let wel, om daadwerkelijk een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het tegengaan van netcongestie is een dynamisch energiecontract vereist. Met dit type energiecontract, dat door steeds meer energieleveranciers wordt aangeboden, kun je stroom afnemen op de onbalansmarkt. Het is de plek waar energie realtime verhandeld wordt, op de momenten dat er sprake is van onbalans. Bij een groot aanbod en een beperkte vraag is een kWh stroom hier voordelig geprijsd. In sommige gevallen zelfs negatief.
Het handelen in stroom doe je niet actief; je biedt de energieleverancier de mogelijkheid om jouw thuisaccu te gebruiken voor de opslag van een deel van het overschot aan stroom op het elektriciteitsnet. In ruil daarvoor deel je mee in het rendement dat de energieleverancier hiermee realiseert.
Meer informatie over combinatie zonnepanelen en thuisaccu
Wil je meer weten over de voordelen van de combinatie van zonnepanelen met een thuisaccu? Of ben je benieuwd naar de opslagcapaciteit die de thuisbatterij zou moeten hebben om de door de zonnecollectoren opgewekte stroom in huis op te kunnen slaan? Neem eens contact op, onze specialisten voorzien je graag van persoonlijk advies. Op basis van je huidige verbruik, de opbrengst van het PV-systeem, de plek waar je de thuisaccu wilt laten plaatsen en bijvoorbeeld de andere toepassingen die je voor ogen hebt, bieden zij je een overzicht van de mogelijkheden. Het helpt je tot een weloverwogen keuze te komen bij de investering in een thuisbatterij.