Consumenten die de investering in een thuisaccu overwegen, stellen vaak al snel de vraag: wat is de beste plek voor het plaatsen van een thuisbatterij? Een terechte vraag, daar een gemiddelde thuisbatterij al snel een afmeting heeft van zo’n 50 bij 50 centimeter. Het gaat hierbij om een module met een capaciteit van circa 5,0 kWh. Beschik je over een elektrische warmtepomp of bijvoorbeeld een uitgebreid PV-systeem? In dat geval kan het interessant zijn om direct twee van deze modules te installeren.
Ook brandveiligheid was voorheen een factor, die maakte dat consumenten doorgaans al snel geïnteresseerd waren in de meest geschikte plek voor een thuisaccu. Tegenwoordig worden veel moderne systemen ontwikkeld met lithium-ijzerfosfaat batterijen.
Deze batterijen zijn zeer brandveilig, versterkt door het geavanceerde Battery Management System (BMS) van deze oplossingen. In het geval over diepontlading of bijvoorbeeld kortsluiting, zorgt het BMS voor het uitschakelen van het apparaat. In dit artikel bieden we je meer informatie over de beste plek voor het plaatsen van een thuisbatterij in huis.
Thuisbatterij binnen of buiten de woning installeren
Allereerst heb je bij het bepalen van de beste plek voor een thuisaccu de keuze tussen de ruimte rondom en binnen je woning. Hoewel het aansluiten van een thuisbatterij buiten de woning mogelijk is, wordt dit over het algemeen afgeraden door installateurs.
Een thuisaccu zal hier sneller blootgesteld worden aan direct zonlicht, een zeer lage temperatuur of bijvoorbeeld vocht. Deze factoren maken dat de kwaliteit van het apparaat snel achteruit kan gaan. Ook een harde wind kan het risico op schade aan het systeem onnodig groot maken. Denk aan takken of steentjes die tegen de behuizing van de thuisbatterij slaan.
Meest geschikte ruimte in huis voor thuisbatterijen
Binnen een woning kan de thuisbatterij op verschillende plekken aangesloten worden. Het liefst sluit een erkende installateur de thuisaccu zo dicht mogelijk bij de omvormer aan. Let op, het gaat hierbij om een hybride omvormer.
Veel bestaande PV-systemen maken gebruik van omvormers die uitsluitend gelijkstroom (DC) omzetten naar wisselstroom (AC). De omvormer van een thuisbatterij kan dit ook andersom. Heb je nog geen hybride omvormer in huis? Moderne thuisaccu’s beschikken over een geïntegreerde omvormer.
Niet alleen de plek van een bestaande hybride omvormer speelt mee. Ook kan bewust gekozen worden voor een ruimte in de buurt van de meterkast. De thuisbatterij wordt aangesloten op een eigen groep. Denk hierbij aan een plek in de aangebouwde garage, een technische ruimte op de benedenverdieping, een bijkeuken, enzovoorts.
Een derde optie is het aansluiten van de thuisbatterij op zolder. Hier wordt vaak voor gekozen, wanneer een huishouden al beschikt over een PV-systeem. De zonnepanelen kunnen op de thuisbatterij worden aangesloten om een overschot aan groene stroom direct op te kunnen slaan. Zo kun je dit later op de dag zelf gebruiken, in plaats van het terug te moeten leveren aan het energienet.
Eisen aan de ruimte voor een thuisbatterij
Bij het kiezen van een geschikte plek voor thuisbatterijen in jouw woning, zijn er nog enkele andere factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld ook aan de ruimte rondom de thuisaccu.
Zoals in de inleiding genoemd wordt, heeft een accu een formaat van gemiddeld 50 bij 50 centimeter. Er mogen geen objecten tegen de thuisbatterij aan staan. Daarbij is voldoende ruimte rondom het systeem belangrijk voor de ventilatie ervan. Zou de thuisbatterij zijn warmte niet voldoende kwijt kunnen, dan belemmert dit de werking van het systeem.
Niet onbelangrijk is dat voldoende ruimte het onderhoud en eventuele reparaties aan de thuisbatterij makkelijker maken voor de installateur.
Houd rekening met het geluid van de thuisaccu
Hoewel het geluid dat een thuisbatterij produceert beperkt is, kan de geluidsproductie een reden zijn om de thuisaccu niet in de buurt van slaapkamers of de woonkamer te monteren. Gemiddeld genomen heeft een thuisbatterij een geluidsproductie tussen de 25 en 50 dB.
Ter vergelijking, een koelkast produceert 50 dB en een koffiezetapparaat al snel 55 dB. Het geluid van een thuisbatterij wordt voornamelijk veroorzaakt door de koeling van het apparaat. Het is afhankelijk van de manier van koelen, wat de exacte geluidsproductie is.
Advies over beste plek voor monteren thuisbatterij
Ben je benieuwd wat de beste plek voor het monteren van een thuisbatterij is binnen jouw woning? Of wil je weten hoeveel modules van de thuisaccu jij zou moeten plaatsen, afgaande op het huidige verbruik van je gezin en de gemiddelde opbrengst van het PV-systeem op het dak? Laat je hierover adviseren door een specialist.