In eerder gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat circa 83% van de Nederlandse huishoudens tenminste één slim apparaat in huis heeft. Inmiddels is dat percentage verder opgelopen. Wist je dat ook veel thuisbatterijen slim zijn?
Veel van deze apparaten beschikken over software die huishoudens helpt de opgeslagen energie zo optimaal mogelijk te benutten. Dat betekent onder meer dat een batterij ontlaadt, op het moment dat de stroomprijs relatief hoog is. In dit artikel lees je meer over hetgeen een thuisbatterij slim maakt.
Houd er rekening mee dat een thuisbatterij niet per definitie slim hoeft te zijn. Het verschilt per fabrikant in welke mate de thuisaccu voorzien wordt van slimme software. Zo geldt bijvoorbeeld voor de thuisbatterijen van merken als Sessy en Bliq dat deze huishoudens ondersteunen bij het optimaal benutten van de mogelijkheden die een thuisbatterij hen biedt.
Standaard functionaliteit van een thuisaccu
Voordat we inzoomen op de functionaliteit die een thuisbatterij slim maakt, is het goed om de basisfunctionaliteit te benoemen. Zo biedt een thuisaccu in beginsel, of deze nou wel of niet voorzien is van slimme software, mogelijkheden om stroom op de batterij te laden en deze vervolgens weer te ontladen.
Om dit mogelijk te maken is een thuisbatterij uitgevoerd met een omvormer. Vaak zit de omvormer, bidirectioneel van aard, in de thuisbatterij ingebouwd. Er zijn ook modellen thuisbatterijen waarbij de omvormer los gemonteerd wordt.
Functioneren van thuisbatterij gebaseerd op stroomprijzen
De slimme software op de thuisaccu’s maakt het onder meer mogelijk om het handelen ervan te koppelen aan de actuele stroomprijzen. Dat betekent dat wanneer de stroomprijs stijgt, de thuisbatterij start met ontladen.
Op deze manier wordt voorkomen dat huishoudens onnodig veel dure stroom afnemen van het energienet. Zou je voor een traditionele thuisbatterij kiezen, dan bepaal je zelf op welk moment je deze inzet.
Goedkoop stroom inkopen met dynamisch energiecontract
Iets wat sterk met het voorgaande samenhangt is de mogelijkheid om goedkoop stroom in te kopen. Bij een lage stroomprijs laadt de thuisbatterij zich op met energie van het stroomnet, logischerwijs afhankelijk van de opbrengst van een eventueel PV-systeem. De goedkoop ingekochte stroom kan vervolgens gebruikt worden op momenten dat de stroomprijs fors hoger ligt.
Handelen op de onbalansmarkt met een thuisbatterij
Vaak gaat men ervan uit, dat stroom op een thuisbatterij wordt opgeslagen om dit later te kunnen gebruiken. Een slimme thuisbatterij biedt echter ook mogelijkheden om deze stroom te verhandelen op de onbalansmarkt.
Dat betekent dat stroom tegen een laag tarief kan worden ingekocht, om dit vervolgens later op de dag te verkopen. Het verschil in prijs levert een financieel voordeel op. Of denk aan de mogelijkheid om een thuisbatterij op te laden met een overschot aan groene stroom, om dit vervolgens te verkopen aan energieleveranciers. Het handelen op de onbalansmarkt is niet per definitie mogelijk. Er zijn enkele Nederlandse partijen die dit faciliteren. Een voorbeeld daarvan is Frank Energie.
Met een thuisbatterij voorzien van slimme software verloopt dit proces nagenoeg automatisch. Je hoeft niet actief naar de in- en verkoopprijzen van energie te kijken, om zelf een geschikt moment voor de handel in stroom te bepalen.
Voordelen van een slimme thuisbatterij
De keuze voor een slimme thuisaccu biedt verschillende voordelen. Zo komt de slimme software op deze systemen de terugverdientijd ervan ten goede. Holland Solar, de branchevereniging van organisaties binnen de zonne-energiesector, liet eerder weten dat een groot deel van het rendement op thuisbatterijen behaald wordt door stroom goedkoop in te kopen. Ook het handelen in stroom op de onbalansmarkt komt dit rendement ten goede.
De mogelijkheid tot het handelen in stroom maakt dat je voor het gebruik van een slimme thuisbatterij geen PV-systeem nodig hebt. Ook huishoudens zonder zonnepanelen op het dak profiteren van de financiële voordelen die een thuisaccu hen biedt.
Slimme inzichten in een app of online dashboard
Een ander voordeel van een slimme thuisaccu zijn de inzichten die deze je biedt. Vaak wordt een thuisbatterij met slimme software gecombineerd met een uitgebreide app of een online dashboard. Beiden bieden je mogelijkheden om het aantal laadcycli, de actuele status van de batterij en bijvoorbeeld de prestaties uit de afgelopen periode te bekijken.
Advies bij de investering in een slimme thuisaccu
Wil je meer weten over de voordelen of mogelijkheden van een slimme thuisbatterij? Ben je benieuwd of het voor jouw huishouden interessant is om een overschot aan groene stroom op te slaan? Laat je hierover adviseren; onze specialisten staan voor je klaar om je er meer over te vertellen.