In algemene zin geldt dat thuisbatterijen normaliter weinig onderhoud vergen. Toch kan het voorkomen dat er na verloop van tijd reparaties moeten worden uitgevoerd aan onderdelen van het systeem. Ook komt het voor dat huishoudens bij bijvoorbeeld een uitbreiding van het PV-systeem of de investering in een volledig elektrische warmtepomp voor het toevoegen van een extra module aan hun thuisbatterij kiezen. In dit artikel lees je meer over de onderhoudskosten die er op de lange termijn zijn voor een thuisbatterij.
Houd er rekening mee dat het precieze onderhoud verschilt per type thuisbatterij. Voorheen werd vaak gekozen voor een lithium-ion accu. Het nadeel daarvan is echter dat deze systemen minder duurzaam zijn. Dat uit zich in het aantal laadcycli wat een thuisbatterij meegaat. Bij een lithium-ion thuisbatterij ligt het aantal laadcycli voordat de batterij vervangen moet worden, gemiddeld op 6.000. Een moderne thuisbatterij van merken als Sessy, Bliq en Huawei is geproduceerd met lithium-ijzerfosfaat accucellen. Deze accucellen zijn duurzamer en gaan al snel 10.000 laadcycli mee.
Vervanging van de hybride omvormer bij een thuisbatterij
Een van de onderdelen die het vaakst vervangen moet worden, is de hybride omvormer van een thuisbatterij. Na verloop van tijd kan deze defect raken. Het vervangen van de omvormer is voldoende om de thuisbatterij weer te laten functioneren.
Verschillende factoren bepalen wat de kosten zijn van het vervangen van een hybride omvormer. Over het algemeen liggen deze tussen de 1.500 en 2.000 euro. Bij sommige thuisbatterijen is de omvormer een onderdeel van het gehele systeem.
Mogelijk moet de omvormer in zo’n situatie door de leverancier van de thuisbatterij vervangen worden, om schade aan andere onderdelen van het systeem te voorkomen. Er zijn ook thuisbatterijen waarbij de omvormer los van de thuisaccu gemonteerd wordt. In zo’n geval is het vervangen ervan makkelijker.
Verminderde capaciteit door slijtage aan het systeem
Naast het feit dat de omvormer mogelijk vervangen moet worden, zal de thuisbatterij na de installatie steeds een beetje slijten. Je kunt het vergelijken met de slijtage aan de accu van je mobiele telefoon of bijvoorbeeld laptop.
Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt, gaat de slijtage bij een lithium-ion accu sneller dan bij een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij. Wanneer de bruikbare capaciteit van de thuisbatterij te laag is geworden, kun je deze in zijn geheel vervangen.
Laat je vooraf door een specialist adviseren over de capaciteit die past bij de gemiddelde opbrengst van je PV-systeem en het verbruik van je huishouden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de meeste huishoudens voldoende hebben aan een batterij met een capaciteit van 10 kWh. In sommige gevallen volstaat zelfs een capaciteit van 5 kWh, bijvoorbeeld wanneer men geen PV-systeem heeft.
Zelf onderhoud aan thuisbatterij uitvoeren
Op verschillende manieren kun je de levensduur van een thuisbatterij verlengen. Zo is het belangrijk om de omgeving van de thuisaccu vrij van obstakels en vuil te houden. Neem de behuizing van een thuisbatterij daarnaast periodiek af. Op deze manier voorkom je dat stof of ander vuil de werking van een thuisbatterij negatief beïnvloedt.
Stof maakt dat de ventilator mogelijk minder goed werkt, als gevolg waarvan het BMS de thuisbatterij op warme dagen eerder uitschakelt. Door de ruimte op deze dagen actief te koelen, bijvoorbeeld door in de vroege ochtend een raam open te zetten, help je de thuisbatterij op temperatuur te houden.
Monitor de data in de app van je thuisbatterij
Veel moderne thuisbatterijen worden tegenwoordig met een app of online portaal geleverd. Dit maakt het mogelijk om data over de thuisaccu te monitoren. Zie je dat de thuisbatterij steeds minder goed oplaadt, of lijkt deze minder makkelijk te ontladen? Het zijn signalen die erop kunnen wijzen dat er onderhoud aan het systeem moet worden uitgevoerd. Laat een installateur uit de regio naar de thuisbatterij kijken, om te zien of specifieke onderdelen aan vervanging toe zijn.
Tip: op de website EchteInstallateur.nl vind je een overzicht van de gecertificeerde installateurs bij jou in de regio. Zo vind je snel en gemakkelijk een vakman voor het thuisbatterij onderhoud.
Garantie op thuisbatterijen vanuit de leverancier
Standaard zit er garantie op de thuisbatterij die je in huis laat installeren. Wanneer je kort na de montage van een thuisbatterij te maken krijgt met een defect, valt dit mogelijk onder de garantie op het systeem. Vaak gaat het hierbij om een garantie van tenminste vijf jaar op de werking van de thuisbatterij. Op de capaciteit van het systeem zit soms een garantie tot 10 jaar of 6.000 laadcycli.
Tip: er zijn partijen die een onderhoudscontract aanbieden voor thuisbatterijen. Informeer er eens naar, om te zien of dit voor jouw systeem interessant is.