Periodiek wordt er onderhoud uitgevoerd aan het elektriciteitsnet in jouw regio. Dat onderhoud is noodzakelijk om verzekerd te zijn van een stabiele, betrouwbare stroomvoorziening. Dat laatste is steeds minder vanzelfsprekend, doordat de belasting van het net toeneemt. Niet alleen de vraag naar stroom groeit; ook het aanbod neemt toe, door de sterke groei in het aantal zonne- en windparken, particuliere PV-systemen, enzovoorts. Het elektriciteitsnet is hier in zijn huidige vorm niet op ingericht, wat maakt dat het net verzwaard moet worden. Als huishouden draag je bij aan het verminderen van deze belasting door zonne-energie op te slaan op een batterijsysteem. Een vraag die gebruikers geregeld stellen: werkt mijn thuisbatterij tijdens onderhoud aan het net? In dit artikel lees je hier meer over.
Noodstroomfunctie op een thuisbatterij
Om een thuisbatterij tijdens onderhoud aan het net altijd te laten werken, moet deze over een noodstroomfunctie beschikken. Zo’n noodstroomfunctie komt niet alleen van pas bij onderhoudswerkzaamheden, maar ook in het geval van een stroomstoring. De batterij zal in zo’n situatie een aantal vooraf geselecteerde groepen in de meterkast van stroom blijven voorzien. Zo vallen de koelkast, de verlichting en bijvoorbeeld de radio of televisie niet uit tijdens een onderbreking in de stroomvoorziening. Vaak is het leverbare vermogen beperkt, waardoor niet alle groepen in huis op deze functie kunnen worden aangesloten. Daarbij dient rekening te worden gehouden met de capaciteit van de accu. Je wilt een koelkast of bijvoorbeeld elektrisch verwarmingssysteem zo lang mogelijk ingeschakeld kunnen houden. Een installateur kan je hier meer over vertellen, wanneer je een thuisaccu met deze functie overweegt.
De meeste batterijsystemen die door particulieren gebruikt worden, zijn echter niet voorzien van zo’n noodstroomvoorziening. Het maakt dat de thuisbatterij uitvalt bij onderhoud aan het net.
Hybride omvormer heeft werkende stroomvoorziening nodig
Dat laatste is het gevolg van de hybride omvormer, waarvan ieder batterijsysteem voorzien is, die stroom van het net verbruikt. Zonder werkende omvormer is het niet mogelijk om energie op de batterij te laden, of andersom om deze te ontladen voor het gebruik van elektrische apparaten in huis. Je kunt het vergelijken met de zonnepanelen op het dak van je woning. Ook de zonnepanelen zullen in het geval van onderhoud aan het net geen bruikbare stroom opwekken. De zonne-energie kan niet worden omgezet in stroom, omdat de omvormer van het PV-systeem niet werkt.
Onderhoud zorgt niet altijd voor een stroomonderbreking
Het voorgaande hoeft niet per definitie te betekenen dat de thuisbatterij tijdens onderhoud aan het net uitvalt. Lang niet altijd is onderhoud aan het stroomnet merkbaar. Slechts in enkele situaties zal de netbeheerder de stroomvoorziening onderbreken om haar medewerkers veilig te kunnen laten werken. Dat is echter niet altijd noodzakelijk; verschillende werkzaamheden aan het elektriciteitsnet kunnen worden uitgevoerd zonder de aanvoer van stroom richting aansluitingen tijdelijk te stoppen.
Wanneer de stroomvoorziening onderbroken moet worden bij het uitvoeren van onderhoud aan het net, dan wordt dit doorgaans vooraf aangekondigd. Op de website van de netbeheerder in jouw regio vind je meer informatie over het geplande onderhoud in de komende periode.
Verzwaring van het netwerk cruciaal
Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt, is het onderhoud aan het stroomnet cruciaal. De afgelopen jaren nam het risico op netcongestie toe. Netcongestie wordt ook wel omschreven als een filevorming op het stroomnet. Er wordt bijvoorbeeld veel meer groene stroom aangevoerd, dan dat er op datzelfde moment verbruikt wordt. Het overschot aan groene stroom zorgt voor een onbalans op het net. Een aanhoudende onbalans vergroot de kans op stroomstoringen fors. Niet alleen aan de aanbodzijde kan zo’n file van stroom ontstaan. Datzelfde geldt aan de vraagzijde, op momenten dat de vraag naar energie veel groter is dan het aanbod.
Het verzwaren van het elektriciteitsnet helpt het risico op een filevorming van stroom te verkleinen. Dit komt de stabiliteit van het net ten goede en verkleint daarmee de risico’s op lokale stroomstoringen.
Advies over verschillende batterijsystemen
Wil je meer weten over de verschillen tussen batterijsystemen met en zonder een noodstroomfunctie? Ben je benieuwd hoe deze functie werkt en welke apparaten je in het geval van een stroomonderbreking van elektriciteit kunt voorzien met zo’n thuisaccu? Laat je hierover adviseren door onze specialisten. Zij vertellen je niet alleen meer over de werking van een thuisaccu bij onderhoud aan het stroomnet. Ook kunnen ze je meer informatie bieden over het bepalen van de juiste opslagcapaciteit, de verschillen tussen lithium-ijzerfosfaat en lithium-ion accu’s, enzovoorts.
Direct meer weten over de kosten van een thuisbatterij? In dat geval kun je vrijblijvend een offerte opvragen. Het geeft je een goed beeld van de investering die deze vorm van energieopslag in huis vergt.