Een groeiend aantal elektrische auto’s is voorzien van V2G-technologie, voluit Vehicle-to-Grid genoemd. Het gaat onder meer om de populaire Nissan Leaf, de KIA EV9, de Polestar 3 en 4, de Volvo EX90 en de Volkswagen ID.3, ID.5 en ID.7. De verwachting is dat in de komende jaren steeds meer voertuigen van deze technologie voorzien worden, daar het de consument verschillende voordelen biedt. Hoe werkt V2G in combinatie met thuisbatterijen? Is het interessant om naast een elektrisch voertuig met deze technologie een losse thuisbatterij in huis te laten plaatsen? Vullen de Vehicle-to-Grid-technologie en thuisbatterij elkaar aan, of zijn het juist elkaars concurrenten wanneer het gaat om de opslag van groene stroom? In dit artikel lees je er meer over.
Werking van V2G-technologie in elektrische auto’s
V2G-technologie in elektrische auto’s maakt het mogelijk om de energie die op de accu van het voertuig geladen wordt, in huis te gebruiken. Je hebt hier logischerwijs een eigen laadpaal voor nodig. Wanneer de elektrische auto aan de laadpaal gekoppeld zit, stroomt de energie twee kanten op: van de woning naar de auto en van de auto naar de woning. Het maakt dat een elektrische auto met V2G-technologie te vergelijken is met een thuisbatterij. Immers, bij een thuisbatterij wordt een overschot aan groene stroom van het PV-systeem op een vergelijkbare manier opgeslagen en op een later moment verbruikt.
Zonder eigen laadpaal is het niet mogelijk om de V2G-technologie van je elektrische auto te benutten. Kijk hierbij goed naar het vermogen van zowel de accu als de laadpaal, om er zeker van te zijn dat er voldoende stroom naar de woning wordt teruggevoerd om je elektrische apparatuur te kunnen gebruiken. Specifiek het ontlaadvermogen van de accu in je elektrische auto is hierbij interessant.
Capaciteit van de accu in een auto relatief groot
Een van de voordelen van het gebruik van de accu in je auto als thuisbatterij is de relatief hoge capaciteit ervan. Deze capaciteit is aanmerkelijk groter dan die van een gemiddelde thuisbatterij. Zo heeft een middenklasse elektrische auto al snel een capaciteit van 50 tot 80 kWh, daar waar huishoudens normaliter voor een capaciteit van niet meer dan 10 kWh kiezen bij de aanschaf van een thuisbatterij.
Voordelen van een thuisbatterij naast Vehicle-to-Grid-technologie
Het voorgaande maakt dat je mogelijk overweegt enkel een elektrische auto met Vehicle-to-Grid-technologie aan te schaffen, om de thuisbatterij voorlopig links te laten liggen. Dat is zonde! Beide vormen van energieopslag kunnen elkaar aanvullen. Immers, een elektrische auto zal een groot deel van de werkweek niet op de oprit staan bij een piek in de opbrengst van je PV-systeem. Je werkt mogelijk op een externe locatie, zit een aantal dagen per week op kantoor, enzovoorts. Op die momenten biedt de investering in een thuisbatterij naast de elektrische auto met V2G-technologie meerwaarde.
Immers, je kunt de thuisaccu op zo’n moment gebruiken om een overschot aan groene stroom thuis te bewaren. Kom je aan het eind van de dag thuis? In dat geval kun je de elektrische auto (gedeeltelijk) opladen met het overschot dat je op de thuisbatterij hebt opgeslagen.
Vergelijkbaar is de vakantieperiode hartje zomer. Veel mensen zijn op dat moment van huis, waardoor een overschot van het PV-systeem niet op de accu van hun auto kan worden opgeslagen. Het is zonde om deze energie te salderen, met de terugleverkosten die veel energieleveranciers al rekenen en de salderingsregeling die de komende jaren wordt afgeschaft. Met een thuisbatterij sla je dit overschot op, om dit later zelf te verbruiken voor het verwarmen van je huis, het kooktoestel, enzovoorts.
Thuisbatterij heeft tal van toepassingen
Een ander belangrijk voordeel van de combinatie van V2G-technologie met een losse thuisbatterij is het gegeven dat een thuisbatterij verschillende toepassingen heeft. Dit stopt niet bij het opslaan van een overschot aan groene stroom. Zo zijn moderne thuisaccu’s voorzien van slimme software, waarmee het mogelijk is om te handelen op de EPEX- of onbalansmarkt. Bij een laag stroomtarief kun je energie op de thuisbatterij opslaan, om deze vervolgens te ontladen op momenten dat het tarief relatief hoog ligt. Met de V2G-voorziening op je elektrische auto is dat lastiger, doordat de auto niet altijd op de oprit staat.
Advies over de combinatie van een thuisbatterij en V2G-technologie
Heb je momenteel een elektrische auto met V2G-technologie, of overweeg je deze te kopen? Een specialist kan je meer vertellen over de voordelen die het je biedt, wanneer je deze combineert met een losse thuisbatterij. Ook kan een adviseur je hierbij meer vertellen over de capaciteit die deze thuisbatterij zou moeten hebben, afgaande op de opbrengst van je zonnecollectoren en het gemiddelde verbruik van je huishouden.