Een groeiend aantal Nederlanders raakt geïnteresseerd in thuisbatterijen. Waar het ene huishouden vrijwel direct voor de montage van een bestaand model 5 of 10 kWh thuisaccu kiest, overwegen anderen een zelfbouw thuisbatterij. Naast het feit dat zelf een thuisaccu bouwen vanuit een interesse voor deze technologie interessant kan zijn, wordt daarbij vaak gedacht dat dit goedkoper is dan een bestaand commercieel model. Kun je een thuisbatterij zelf bouwen en zo ja, wat zijn daar de risico’s van? Hoe zit het bijvoorbeeld met de verzekeringen van je woning, wanneer je een zelfbouw thuisbatterij in huis monteert? In dit artikel lees je meer over dit onderwerp.
Zelf een thuisbatterij bouwen is mogelijk
Op de vraag of zelf een thuisbatterij bouwen mogelijk is, is het antwoord ja. Een zelfbouw thuisbatterij in huis installeren is echter niet per definitie verstandig. Er zijn verschillende belangrijke veiligheids- en wettelijke aspecten waaraan voldaan moet worden bij de montage van elektrische systemen in huis. Het maakt dat voor de realisatie van een zelfbouw thuisbatterij niet alleen veel technische kennis vereist is, maar ook kennis over deze wet- en regelgeving. Het aansluiten van een systeem dat niet aan deze wettelijke aspecten voldoet kan vergaande gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de dekking van een verzekeraar in het geval van ongelukken of brand.
De kans op brand of kortsluiting kan, afhankelijk van je technische kennis en ervaring met de realisatie van deze systemen, groot zijn. Commerciële thuisbatterijen zijn voorzien van een uitgebreid BMS, een Batterij Management Systeem. Dit systeem houdt de status van de thuisbatterij aan de hand van verschillende sensoren voortdurend in de gaten. Zodra er een gevaarlijke situatie dreigt, zoals een oververhitting van het systeem, schakelt het BMS de thuisbatterij uit of verlaagt deze het vermogen.
Kennis over bedrading, aansluitingen in de meterkast, enzovoorts
Niet alleen dien je zelf de thuisbatterij te kunnen produceren, ook heb je kennis nodig over de bedrading naar het systeem toe, de aansluiting ervan in de meterkast, enzovoorts. Het is afhankelijk van de opslagcapaciteit van het systeem, of er ook in de meterkast zelf aanpassingen vereist zijn. Denk aan een verzwaring van een 1-fase aansluiting naar een aansluiting met 3-fasen. Dat laatste speelt bij een opslagcapaciteit van meer dan 10 kWh.
Thuisbatterijen bieden meer dan een opslag voor energie
Houd er daarbij rekening mee dat een moderne thuisbatterij niet uitsluitend bedoeld is voor de opslag van stroom. Iets waarvoor thuisbatterijen vaak worden aangeschaft, zeker met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027. Een moderne commerciële thuisbatterij kan ook zonder PV-systeem in huis van meerwaarde zijn. De thuisbatterij handelt bijvoorbeeld in stroom op de EPEX Spot- of Onbalansmarkt. Let wel, dat is uitsluitend mogelijk voor huishoudens die de thuisaccu combineren met een dynamisch energiecontract. Op deze markten wijzigt de stroomprijs ieder uur. Zo kun je slim inspelen op een dalende of juist stijgende prijs met een thuisbatterij. Bij een lage prijs laad je de thuisbatterij op; een hoge prijs is een reden om de accu te ontladen.
Voor deze toepassing wordt een thuisbatterij voorzien van een EMS, een Energie Management Systeem. Slimme algoritmen en bijvoorbeeld de toepassing van kunstmatige intelligentie stellen de thuisbatterij in staat om de meest optimale laad- en ontlaadstrategie te bepalen voor jouw huishouden. Zo is het rendement optimaal, wat bijdraagt aan de terugverdientijd van het systeem.
Zou je voor een zelfbouw thuisbatterij kiezen, dan zal je zo’n EMS zelf moeten programmeren of gebruik moeten maken van een open source-alternatief.
EMS gecombineerd met een app of online portaal
Vaak wordt een EMS door producenten van thuisbatterijen gecombineerd met een app voor mobiele apparaten of een online portaal. Hier heb je als gebruiker van een commerciële thuisbatterij voortdurend inzicht in de status van het systeem, kun je de laadstrategie naar eigen wens aanpassen, enzovoorts. Bij een zelfbouw thuisbatterij zal je de data uit het zelf geprogrammeerde of online gevonden EMS moeten exporteren.
Zelf een commerciële thuisbatterij aansluiten
Een middenweg tussen de zelfbouw thuisbatterij en de keuze voor een commercieel alternatief, is zelf een bestaande thuisbatterij aansluiten. Er zijn verschillende producenten van thuisbatterijen die een instructie bieden voor het installeren van de thuisaccu. Houd er rekening mee dat ook in dit geval technische kennis vereist is. Het is een reden dat de meeste huishoudens nog altijd voor de ondersteuning van een erkende installateur kiezen, wanneer zij een thuisbatterij in huis laten aansluiten.
Overweeg je zelf een zelfbouw thuisbatterij te produceren, maar twijfel je nog? Onze installateurs vertellen je graag meer over de risico’s van zelfbouw thuisaccu’s en de commerciële alternatieven die momenteel geboden worden. Deze hoeven niet per definitie duurder te zijn dan een zelf gebouwde thuisbatterij.