Zijn er maandelijkse kosten verbonden aan een thuisbatterij?

Wanneer je voor een thuisbatterij kiest met een vermogen van 5,0 kWh, liggen de gemiddelde kosten bij aanschaf tussen de 3.500 en 6.500 euro (inclusief installatie). Een vraag die consumenten vaak stellen na het inzichtelijk maken van de benodigde investering vooraf: zijn er vervolgens nog maandelijkse kosten verbonden aan een thuisbatterij?

Gaat het om een eenmalige investering, of blijf je periodiek betalen voor het gebruik van een thuisaccu? In dit artikel bieden we je het antwoord op deze vraag. 

Verschillende soorten kosten van elkaar onderscheiden 

Ook na de investering in een thuisbatterij kun je geconfronteerd worden met kosten. Maak hierbij onderscheid tussen onderhoudskosten, kosten voor het vervangen van versleten onderdelen en vaste maandelijkse kosten voor het gebruik van software. Hieronder zoomen we verder in op deze kosten. 

Kosten voor het onderhoud aan een thuisbatterij 

Kosten thuisbatterij per maand
Maandelijkse kosten voor thuisbatterijen uitleg

Een thuisbatterij heeft over het algemeen maar weinig onderhoud nodig. Het is vaak voldoende om de ruimte rondom de accu af en toe vrij van stof te maken. Niet alleen om onnodige slijtage aan de thuisbatterij tegen te gaan, maar ook om de brandveiligheid ervan te stimuleren. Niet voor niets raadt de brandweer aan de thuisaccu maandelijks af te stoffen. 

Staat de thuisbatterij buiten je woning? Zorg er in dat geval voor dat deze vrij van bladeren, takjes en andere vervuiling blijft. Dit voorkomt dat de werking van de ventilator in de thuisbatterij negatief beïnvloed wordt.

Het kan verstandig zijn om de thuisbatterij eens in de zoveel jaar periodiek te laten nakijken door een erkende installateur. Zo weet je zeker dat het systeem optimaal presteert. Vaak zitten hier kosten aan verbonden. 

Reparatie bij vervanging van de omvormer 

Thuisaccu’s bestaan uit tal van onderdelen. Het komt voor dat sommige van deze onderdelen na verloop van tijd aan vervanging toe zijn. Een goed voorbeeld daarvan is de (hybride) omvormer van de thuisbatterij.

Afhankelijk van de leeftijd van het systeem, de geboden garantie op de thuisaccu en de reden dat het onderdeel defect is geraakt, kun je de omvormer laten vervangen. Gemiddeld liggen de kosten voor een nieuwe omvormer tussen de 800 en 1.500 euro. 

Vaste maandelijkse kosten bij een thuisbatterij 

De derde categorie met kosten is die voor de software op het systeem. Er zijn fabrikanten van thuisbatterijen die de software op hun systeem aanbieden in abonnementsvorm. Dit betekent dat je maandelijks een vast bedrag betaalt voor de aansturing van de batterij. De software helpt de batterij onder meer het meest geschikte moment te vinden om zichzelf op te laden en weer te ontladen, om stroom af te nemen van het stroomnet bij de combinatie met een dynamisch energiecontract, enzovoorts. 

Niet alleen voor de slimme software op een thuisbatterij kunnen kosten in rekening worden gebracht door aanbieders. Denk bijvoorbeeld ook aan kosten voor het gebruik van een app of een online platform, waarmee je de prestaties van de thuisbatterij kunt monitoren. 

Niet alle producenten rekenen vaste kosten bij thuisbatterijen 

Een voordeel voor jou als consument, veel leveranciers van thuisbatterijen bieden hun software gratis aan. Kijk bijvoorbeeld eens naar de thuisbatterijen van aanbieders als Sessy en Growatt. Dit betekent dat je geen maandelijkse kosten betaalt voor het gebruik van de thuisbatterij. Die kosten betaal je uitsluitend bij een defect of de noodzaak van het uitvoeren van periodiek onderhoud. 

Zou je voor een thuisbatterij zonder slimme software kiezen, dan biedt het systeem vaak geen mogelijkheden om energie in te kopen op bijvoorbeeld de onbalansmarkt. Dat laatste wordt steeds populairder, omdat het consumenten laat profiteren van een negatieve energieprijs. 

Zorg voor het tijdig updaten van de software op een thuisbatterij 

Laat je bij de aankoop van een thuisbatterij informeren over de wijze waarop de software op je slimme thuisbatterij van updates voorzien wordt. Je wilt voorkomen dat deze vanuit een security oogpunt na verloop van tijd kwetsbaar wordt, doordat de software sterk verouderd is. Bij veel fabrikanten wordt een nieuwe versie van de software op het systeem via een centrale portal beschikbaar gesteld. Op de website van de desbetreffende leverancier vind je de release notes, het overzicht van de aangebrachte wijzigingen in de software. 

Advies over kosten bij investering in thuisbatterij 

Wil je meer weten over de kosten van een thuisbatterij, zowel vooraf als na de aankoop van het systeem? Een specialist kan deze kosten inzichtelijk maken en je meer vertellen over de factoren die hierop van invloed zijn. De kosten zijn voor veel huishoudens een belangrijk element bij de investering in een thuisbatterij. Immers, het is gedeeltelijk bepalend voor de terugverdientijd van zo’n systeem.