Zijn thuisbatterijen geschikt voor vakantiehuizen?

Verschillende onderzoeken laten zien dat huishoudens steeds vaker naar de mogelijkheden van een thuisbatterij kijken. Niet alleen voor hun primaire woning, maar bijvoorbeeld ook voor woningen die zij te huur aanbieden of een vakantiehuis.

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij in zo’n tweede- of vakantiewoning? Op welke punten verschilt een dergelijke thuisaccu van de batterij die je in je primaire woning laat installeren? In dit artikel lees je hier meer over. 

Maak een vakantiehuis zo duurzaam mogelijk 

Vakantiehuizen met thuisbatterij uitleg
Uitleg over de voordelen van een thuisbatterij in een vakantiehuis

Als eigenaar van een vakantiewoning stel je jezelf mogelijk het doel om deze zo goed mogelijk te verduurzamen. Dat betekent dat je het vakantiehuis van een goede isolatie voorziet, dat je er mogelijk een zonneboiler laat plaatsen en dat je kiest voor een PV-systeem op het dak ervan.

Een groot deel van het jaar zal je de opbrengst van de zonnecollectoren niet of maar voor een klein deel zelf verbruiken. Denk aan de werkdagen in de lente- en zomermaanden, waarop je niet in de vakantiewoning verblijft. 

Met een thuisbatterij voorkom je dat de duurzaam opgewekte zonnestroom wegstroomt naar het stroomnet. Hoewel dat momenteel nog een financieel voordeel oplevert, zal dit in de toekomst veranderen. De salderingsregeling die nu nog geldt, wordt vanaf 2027 afgeschaft. Niet alleen vanuit financieel oogpunt is het interessant om ook een vakantiewoning van een thuisbatterij te voorzien.

Denk ook aan de bijdrage die je hiermee levert aan het tegengaan van netcongestie. Het risico op netcongestie groeit steeds sneller, nu ook de aanvoer van groene stroom vanuit de particuliere PV-systemen en grootschalige wind- en zonneparken toeneemt. Een thuisbatterij stelt je in staat om een vakantiehuis nul-op-de-meter of energieneutraal te maken. 

Capaciteit van thuisbatterijen voor een vakantiewoning 

Een van de aspecten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een thuisbatterij voor een vakantiehuis, is de capaciteit hiervan. Voor een regulier huishouden geldt dat een capaciteit van 5 of maximaal 10 kWH voldoende is.

In kleinere woningen, zoals bijvoorbeeld een chalet, volstaat een model van 5 kWh. De ideale capaciteit van een thuisbatterij hangt af van het gemiddelde verbruik bij een verblijf in de vakantiewoning en de opbrengst van het PV-systeem op het dak ervan. Een specialist op het gebied van thuisbatterijen kan je hier meer over vertellen. 

Wil je actief handelen in stroom op de onbalansmarkt? In dat geval kan een capaciteit van 10 kWh ook voor vakantiehuizen of tweede woningen interessant zijn. 

Voorkom een snelle degeneratie van de thuisbatterij 

Wanneer je niet wekelijks in de vakantiewoning verblijft, zal de thuisbatterij relatief snel volledig opgeladen zijn. Om een snelle degeneratie van de accu tegen te gaan, is het verstandig het systeem zo in te stellen dat deze niet verder oplaadt dan tot 80 procent.

Heb je een weekje of weekend in het vakantiehuis op de planning staan? In dat geval kun je de accu kort voor je verblijf in het huis alsnog tot 100 procent opladen. Andersom geldt dat ook het ontladen tot een waarde onder de 10 procent wordt afgeraden om slijtage aan de thuisbatterij te voorkomen. 

Bij de klassieke lithium-ion thuisbatterijen is het risico op degeneratie bij het opladen ervan tot meer dan 80 procent groter dan bij een moderne lithium-ijzerfosfaat accu. Onder meer Bliq, Huawei en Sessy zijn partijen die deze lithium-ijzerfosfaat accu’s aanbieden.

Ter vergelijking: ze gaan gemiddeld zo’n 10.000 laadcycli mee. Daar waar een lithium-ion accu een gemiddelde heeft van 6.000 laadcycli, voordat de accu vervangen moet worden. 

Vermogen van de thuisaccu’s in een tweede woning 

Niet alleen de capaciteit van een thuisbatterij is een factor om rekening mee te houden bij de aanschaf hiervan. Kijk ook naar het laad- en ontlaadvermogen ervan. Mogelijk heb je op het dak van je vakantiewoning minder zonnecollectoren liggen, dan op die van je primaire huis.

Het maakt dat het vermogen ervan lager is, wat betekent dat ook het laadvermogen van je thuisbatterij lager kan zijn. Voor het ontlaadvermogen geldt mogelijk hetzelfde. Vaak wordt in een vakantiewoning gemiddeld genomen minder stroom verbruikt dan thuis. 

Waarde vakantiewoning verhogen met een thuisbatterij 

Eerder in dit artikel worden verschillende redenen genoemd om de aankoop van een thuisbatterij te overwegen als eigenaar van een vakantiehuis. Naast het financiële aspect en de bijdrage die je levert aan het tegengaan van netcongestie, heeft de thuisaccu een positief effect op de waarde van je vakantiehuis.

Het zal in de toekomst makkelijker zijn om deze te verkopen, wanneer je hier al een thuisbatterij in hebt laten plaatsen. Met de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling en de terugleverkosten die steeds meer energiemaatschappijen in rekening brengen bij de consument, neemt de vraag naar thuisbatterijen toe. De verwachting is dat deze trend de komende jaren aanhoudt. 

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies