Zonnepanelen met of zonder thuisbatterij: Wat is rendabeler?

Tegenwoordig heeft een groot aantal huishoudens zonnepanelen op het dak van hun woning laten installeren. In de afgelopen jaren daalde de prijs van een gemiddeld zonnepaneel sterk, terwijl het rendement hiervan juist groeide. Het maakte de investering in zonnecollectoren steeds aantrekkelijker.

Daar komt bij dat veel nieuwbouwwoningen standaard van een PV-systeem worden voorzien, om ze zo duurzaam mogelijk op te leveren aan de eerste bewoners. Met de zonnepanelen op een nieuwbouwwoning wordt een deel van het energieverbruik van de volledig elektrische warmtepompen in deze huizen gecompenseerd.

Een vraag die na de installatie van zonnepanelen al snel opspeelt: is het slim om zonnepanelen te combineren met een thuisbatterij? In dit artikel lees je meer over de rentabiliteit van zonnepanelen zonder batterij vs. zonnepanelen met thuisbatterij. 

Terugleverheffing en einde van de salderingsregeling

Thuisbatterijen met of zonder zonnepanelen
Wat is rendabeler: Zonnepanelen met of zonder thuisbatterij?

Veel huishoudens kiezen initieel voor zonnepanelen om te kunnen profiteren van het financiële voordeel dat deze investering hen biedt. Daarnaast draagt de montage van een PV-systeem op het dak bij aan de duurzaamheid van een woning. Een groot deel van de stroom die je dagelijks verbruikt, wek je met zonnecollectoren zelf op. 

Het financiële voordeel dat er momenteel nog is, lijkt langzaamaan te verdwijnen. Zo hebben verschillende energiemaatschappijen inmiddels een terugleverheffing geïntroduceerd. Deze extra kosten maken terugleveren van een overschot aan groene zonnestroom steeds minder aantrekkelijk voor huishoudens. Bij de ene energieleverancier krijgen nieuwe klanten met zonnepanelen geen korting meer, bij andere energieleveranciers worden extra kosten in rekening gebracht op basis van de hoeveelheid stroom die men teruglevert, enzovoorts. 

Daar komt bij dat de huidige regering eerder aankondigde de salderingsregeling te zullen afschaffen in 2027. Overigens is dat plan niet nieuw. De salderingsregeling zou al eerder (gedeeltelijk) worden afgeschaft, maar dat werd op het laatste moment tegengehouden. 

Zonnepanelen zonder batterij steeds minder rendabel 

Deze ontwikkelingen maken dat zonnepanelen zonder batterij steeds minder aantrekkelijk zijn. Immers, het salderen van zelf opgewekte groene stroom levert na 2027 nauwelijks nog wat op.

Een alternatief voor de investering in een thuisbatterij is het uitschakelen van de zonnepanelen op het moment dat je veel meer stroom opwekt dan je verbruikt. Zo voorkom je dat je terugleverkosten betaalt. Het past echter niet bij de duurzame manier van leven, die je met de investering in zonnecollectoren nastreeft. 

Je zou ook nog eens kritisch naar je verbruikspatroon kunnen kijken. Schakel de wasmachine en vaatwasser niet langer in de avond in, maar laat deze overdag draaien. Zo verbruik je een groter deel van de opgewekte groene stroom. 

Voordelen van zonnepanelen met een thuisbatterij 

Op basis van het voorgaande kun je stellen dat de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij steeds interessanter wordt voor huishoudens. Met een thuisbatterij sla je een overschot aan zelf opgewekte groene zonnestroom in huis op. Het salderen ervan is niet langer nodig. Zo betaal je niet langer terugleverkosten en bespaar je op je energierekening. In de avond neem je immers geen stroom meer af van het net, maar laat je de thuisbatterij ontladen. 

Belangrijk bij de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij is dat de capaciteit en het vermogen van de accu aansluiten bij de opbrengst van je PV-systeem. Zou het vermogen van een thuisbatterij minder groot zijn dan die van je zonnecollectoren, dan zou een deel van de opgewekte stroom alsnog verloren gaan. In de meeste gevallen volstaat voor huishoudens met een gemiddeld PV-systeem een capaciteit van 5 of 10 kWh. 

Veel thuisbatterijen zijn tegenwoordig modulair opgebouwd. Kies je op termijn voor een uitbreiding van het aantal zonnepanelen op je dak? In dat geval zou je ook de thuisbatterij met een extra module kunnen uitbreiden. Zo blijft de capaciteit van het systeem groot genoeg om de zelf opgewekte stroom op te kunnen slaan. 

Thuisbatterij ook zonder zonnepanelen een optie 

Wist je dat niet alleen de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij interessant is? Ook zonder zonnecollectoren kun je baat hebben bij een thuisaccu in huis. Zo kun je de thuisbatterij combineren met een dynamisch energiecontract.

Wanneer het risico op netcongestie toeneemt, bijvoorbeeld op een zonnige dag in de zomer, dalen de energietarieven. Op deze momenten zorgt de slimme software op je thuisbatterij voor het opladen ervan. Stijgen de energietarieven in de avond vervolgens weer? Dat is het moment waarop de thuisbatterij zichzelf begint te ontladen. Het verschil in prijs tussen inkoop en verbruik is het financiële voordeel dat deze toepassing je oplevert. 

Meest rendabele oplossing voor jouw huishouden 

Wat de uitkomst van zonnepanelen zonder batterij vs. zonnepanelen met thuisbatterij voor jouw huishouden is, kan een specialist je vertellen. Ook helpt deze je te bepalen welke capaciteit past bij de gemiddelde opbrengst van je PV-systeem en het verbruik van je huishouden. 

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies