Thuisbatterij en brandveiligheid

Uitleg over de brandveiligheid van thuisbatterijen. Antwoord op de vraag hoe je een goede veiligheid van een thuisaccu waarborgt.

Een groeiend aantal huishoudens kiest voor een thuisbatterij in huis. Met een thuisaccu hebben zij de mogelijkheid om (groene) stroom op te slaan, om dit vervolgens op een later moment op de dag te gebruiken. Dit is niet alleen interessant voor huishoudens met zonnepanelen. Ook zonder PV-systeem profiteer je van een financieel voordeel met thuisaccu’s. 

Denk aan de mogelijkheid om stroom goedkoop in te kopen op de EPEX Spot- of onbalansmarkt. Bij een stijgend stroomtarief ontlaadt de thuisbatterij zich. Het verschil in stroomtarief is het rendement dat dit verdienmodel huishoudens oplevert. Een belangrijk aspect bij de investering in een thuisbatterij is de brandveiligheid ervan. Is een thuisbatterij brandveilig? In dit artikel lees je er meer over. 

Brandveiligheid van verschillende soorten thuisbatterijen 

De brandveiligheid van een thuisbatterij hangt sterk samen met het type thuisbatterij dat je aanschaft. Onderscheid maakt men hierbij onder meer tussen de lithium-ion en lithium-ijzerfosfaat thuisaccu. 

Dat laatste model wordt door een steeds groter aantal fabrikanten aangeboden. De lithium-ion accu kun je kennen van je mobiele telefoon, laptop en bijvoorbeeld een elektrische auto. Het verschil tussen beide soorten thuisbatterijen zit in het type accucellen dat gebruikt wordt. Je kunt het zien als een soort mini-batterijen, die samen de thuisbatterij vormen. Wist je dat een gemiddelde thuisaccu uit meer dan honderd van deze mini-batterijen bestaat? 

Bij een plaatsing in huis wordt de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij aangeraden. Dit is de meest brandveilige optie. Plaats je de thuisaccu in de tuin of bijvoorbeeld een losstaand schuurtje? In dat geval kan een goedkopere lithium-ion accu een optie zijn. 

Lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij de meest duurzame optie 

Bijkomend voordeel van een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij is diens duurzaamheid. Waar een lithium-ion accu na gemiddeld 6.000 keer op- en ontladen vervangen moet worden, geldt dit bij de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij gemiddeld genomen pas na 10.000 keer. 

Aansturing thuisbatterij door een BMS 

Moderne thuisbatterijen zijn voorzien van een slim BMS, een Batterij Management Systeem. Dit systeem zorgt voor de aansturing van het systeem en heeft een grote impact op de brandveiligheid van thuisbatterijen. Vaak ontstaat een gevaarlijke situatie als gevolg van een kortsluiting of bijvoorbeeld overladen in één of enkele van de accucellen. Het BMS zorgt voor een actieve monitoring van deze accucellen en schakelt ze uit, op de momenten dat er zich een storing voordoet. 

Ook bij een sterke toename van de temperatuur van het systeem, grijpt het BMS in. Zo kan het systeem volledig worden uitgeschakeld, of kan het BMS het laad- en ontlaadvermogen verlagen om een oververhitting tegen te gaan. Zeker in een slecht geventileerde of een niet geïsoleerde ruimte ligt het risico op oververhitting op de loer op warme zomerdagen. Niet voor niets wordt aangeraden een thuisbatterij altijd in een ruimte met een goede natuurlijke of mechanische ventilatie te laten aansluiten. 

Tip: vraag een installateur of fabrikant naar de aanwezigheid en werking van het BMS op de aangeboden thuisbatterij. Laat je hierbij ook direct informeren over het EMS van het systeem, het Energie Management Systeem. 

Brandveilige installatie van een thuisbatterij in huis 

Om de brandveiligheid van een thuisbatterij zo goed mogelijk te garanderen, zijn er verschillende stappen die je als consument kunt doorlopen. 

Stap 1: kies voor een betrouwbare, veilige thuisbatterij. Zoals eerder in dit artikel genoemd is, krijgt de lithium-ijzerfosfaat thuisaccu hierbij de voorkeur voor installaties in huis. Populaire fabrikanten van betrouwbare thuisbatterijen zijn onder meer Sessy, SolarEdge en HomeVolt. 

Stap 2: laat de thuisbatterij altijd door een erkende installateur in huis aansluiten. Je vindt een installateur in jouw regio op het platform EchteInstallateur.nl. Zelf een thuisbatterij aansluiten is in sommige gevallen mogelijk, maar wordt afgeraden. Een installateur kent de spelregels, als het gaat om de brandveiligheid van een thuisaccu. 

Stap 3: zoek naar een geschikte ruimte voor de installatie van je thuisbatterij. Plaats een thuisbatterij nooit langs de vluchtroutes in huis. Eerder las je al dat goede ventilatie in deze ruimte cruciaal is. Dit kan een raam zijn dat je opent, een ventilatierooster boven het raam of bijvoorbeeld een mechanisch systeem. Steeds meer jonge woningen worden van een WTW-unit (naast de warmtepomp) voorzien. Deze systemen zorgen voor het actief afzuigen van (warme) lucht uit ruimtes. 

Een slecht geventileerde ruimte schaadt niet alleen de brandveiligheid van een thuisbatterij in huis. Ook maakt dit dat de accucellen in de thuisaccu mogelijk versneld slijten. Het heeft een negatieve impact op het rendement over de investering in dit systeem. Andersom geldt overigens hetzelfde: een te koude ruimte kan ook voor schade aan de thuisbatterij zorgen.

Stap 4: om in het geval van brand direct gewaarschuwd te worden, is het verstandig om een rookmelder in de ruimte met de thuisbatterij te plaatsen. In het geval van brand kunnen er schadelijke dampen vrijkomen. Overigens is het gebruik van rookmelders niet alleen interessant in de buurt van een thuisbatterij. Hang deze bijvoorbeeld ook op zolder, bij de omvormer van het PV-systeem en de zonnepanelen zelf. Bij noodsituaties word je zo tijdig gewaarschuwd, waardoor je nog tijd hebt om de woning te verlaten. 

Stap 5: mogelijk schrijft de fabrikant van de thuisbatterij voor hoe deze onderhouden moet worden. Je vindt het terug in de handleiding van het systeem. Vaak valt het onderhoud aan thuisaccu’s mee. Het is voldoende om de behuizing van de accu periodiek af te nemen met een vochtige doek en bijvoorbeeld de ventilatoren goed uit te zuigen. Het voorkomt dat stof de werking ervan belemmert, wat kan leiden tot onnodig hoge temperaturen binnen het apparaat. Ook een installateur kan je advies geven over het onderhoud dat aan de thuisbatterij moet worden uitgevoerd voor een brandveilige werking van het systeem.

Dé thuisbatterij winkel van Nederland

Neem de regie over jouw energie. Bestel voordelig een krachtige thuisbatterij in onze winkel:

0