SolarEdge thuisbatterij merk

Informatie over de SolarEdge thuisaccu’s. Specificaties, voordelen, prijzen, ervaringen en uitleg. Kom te weten of dit batterijmerk geschikt voor jou is.

Introductie SolarEdge

SolarEdge is één van de bekendste merken in Nederland wat betreft omvormers voor zonnepanelen. Het bedrijf komt van origine uit Israël en heeft over de hele wereld locaties, zo ook een kantoor in Nederland. 

In 2020 is SolarEdge begonnen met de verkoop van thuisbatterijen, de eerste batterij werd de SolarEdge Energy Bank genoemd. Daarnaast bracht SolarEdge meerdere hybride omvormers uit. Helaas werd de hybride omvormer niet de standaard bij 3 fase voor alle modellen. Hierdoor zie je dat momenteel in Nederland nog weinig hybride SolarEdge omvormers in 3 fase staan. 

Daardoor moet je bijna altijd de omvormer vervangen als je een thuisbatterij van dit merk wilt. Voor klanten met een 1 fase SolarEdge is er wel meer geluk: hier is namelijk wel meestal de omvormer al hybride en kan de batterij aangesloten worden op de bestaande omvormer.

SolarEdge thuisbatterij impressie
Batterij installatie
Thuisaccu

Achtergrondinformatie merk

SolarEdge kent een rijke geschiedenis. Hieronder beschrijven wij meer achtergrondinformatie over dit merk. We kijken naar de geschiedenis, de huidige ontwikkelingen, en waar SolarEdge in de toekomst naartoe wil.

Geschiedenis SolarEdge

SolarEdge is in 2006 opgericht in Israël door een team van technici, onder wie Guy Sella, met het doel om zonne-energie efficiënter en toegankelijker te maken. Het bedrijf introduceerde een revolutionair systeem gebaseerd op power optimizers, die elk zonnepaneel afzonderlijk beheren in plaats van afhankelijk te zijn van een centrale omvormer. 

Deze innovatie bood een oplossing voor veelvoorkomende problemen zoals schaduwval en efficiëntie, waarmee SolarEdge zich snel positioneerde als een pionier in de zonne-energie-industrie. Het bedrijf ging in 2015 naar de beurs (NASDAQ: SEDG), waarmee het groeikapitaal aantrok en zijn wereldwijde uitbreiding versnelde.

Bedrijfsontwikkeling in de loop der jaren

Sinds de oprichting heeft SolarEdge een indrukwekkende groei doorgemaakt en is het actief in meer dan 130 landen. Het bedrijf heeft een breed portfolio van producten ontwikkeld, waaronder omvormers, batterijsystemen en EV-laders. In 2023 had SolarEdge al meer dan 3 miljoen omvormers en 70 miljoen power optimizers geleverd, waarmee het een belangrijke speler is geworden in de markt voor zonne-energieoplossingen. 

Hoewel het bedrijf bekendstaat om zijn technologische innovaties, heeft het ook te maken gehad met sterke concurrentie van merken zoals Enphase, Growatt, Huawei en SMA, wat de marktpositie uitdagend houdt.

Wat SolarEdge tot dusver gedaan heef

SolarEdge staat bekend om het continu uitbreiden van zijn productportfolio. Naast omvormers en optimizers heeft het bedrijf zich ook gericht op energiebeheer met slimme software oplossingen en energieopslagsystemen. Het heeft partnerships gesloten met installatiebedrijven, energiebedrijven en batterijfabrikanten om zijn producten wereldwijd toegankelijk te maken. 

Bovendien is dit merk actief in duurzaamheid en ondersteunt het projecten die bijdragen aan de energietransitie, zoals netbalancering en hernieuwbare energie-ecosystemen. SolarEdge heeft het grootste marktaandeel in de residentiële omvormers.

De toekomst van SolarEdge

SolarEdge zet sterk in op innovatie en uitbreiding. Het bedrijf heeft plannen om zich verder te ontwikkelen op het gebied van batterij opslag en netintegratie, aangezien de vraag naar slimme energieoplossingen blijft groeien. 

Daarnaast onderzoekt SolarEdge mogelijkheden in de commerciële en industriële markten, waar het zijn technologie kan inzetten voor grotere zonne-energieprojecten. Tegelijkertijd staat het bedrijf voor uitdagingen, zoals het verbeteren van zijn product betrouwbaarheid en klantenservice, en het omgaan met schommelingen in de grondstoffenmarkt die de productie beïnvloeden.

Belangrijkste kenmerken SolarEdge-batterijen

Het belangrijkste kenmerk van de SolarEdge batterijen is dat deze mooi samenwerken met de bestaande SolarEdge omvormers en optimizers. Alles is in een app te zien en daardoor is de aansturing gemakkelijk. Daarnaast heeft dit merk andere producten in huis die aangestuurd kunnen worden zoals de Solaredge Home Warm Water Controller en de SolarEdge Home Slimme Schakelaar. 

Hierdoor kan je met alleen de SolarEdge omgeving veel verschillende apparaten in huis slim aansturen en zo hoef je minder terug te leveren. Het SolarEdge Home Systeem, de naam van het eco-systeem waar al deze producten onder vallen, kan worden aangestuurd door SolarEdge One. Dit is een slim AI-systeem dat op basis van verschillende informatiebronnen jouw woning kan aansturen en kan besparen. Zo kan het systeem in combinatie met een dynamisch energiecontract gebruikt worden, maar ook de weersverwachting in de gaten houden in jouw omgeving.

SolarEdge Home Batterij 400V kenmerken

SolarEdge Home batterij 400V heeft als één van de belangrijkste kenmerken dat dit een thuisbatterij is die je alleen kunt ophangen. Het is een grote batterij en geen stapel batterij zoals de 48v SolarEdge Home batterij. Ook is de SolarEdge Home Batterij 400V bedoeld voor de 1 fase omvormers van SolarEdge, zoals de Home Hub 1 fase, SolarEdge 1 fase HD wave omvormer en ook de SolarEdge Home Hub korte string omvormer. 

De batterij heeft een opslagvermogen van 10 kWh en weegt 119 kilo. Het belangrijkste kenmerk van deze batterij is dat het de cellen van NMC (lithium-ion) zijn. NMC cellen zijn een stuk brandgevaarlijker dan LFP cellen (lithium-ijzer-fosfaat) die in de meeste thuisbatterijen zitten. Wij zouden deze batterij dan ook nooit in huis plaatsen, maar enkel buiten of in een bijgebouw zoals een schuur of garage.

SolarEdge Home Batterij 48V kenmerken

De SolarEdge Home 48V batterij is een stapelbare thuisbatterij met minimaal 4.6 kWh en maximaal 23 kWh aan opslagvermogen. Deze batterij is bedoeld voor de 3 fase SolarEdge en 3 fase Home Hub omvormers. Deze batterij is – in tegenstelling tot de 400V variant – wél gemaakt van LFP cellen. Deze zijn daardoor een stuk veiliger dan NMC cellen die in de SolarEdge Home 400V batterij zitten. 

SolarEdge geeft aan dat het batterijsysteem later nog uit te breiden is. Alleen is niet bekend of er ook een optimizer per batterij zit. Dit is bij andere batterijen ook het geval maar niet bij allemaal. Sommige batterijen zijn daardoor lastig uit te breiden of kunnen niet meer op 100% draaien, omdat de oudere batterijen al meer gedegradeerd zijn.

Overzicht SolarEdge thuisbatterijen (400V en 48V)

SolarEdge heeft twee type thuisbatterijen: De SolarEdge home 400V en de SolarEdge home 48V.

Model Capaciteit Type cel
SolarEdge home 400V
10 kWh
NMC (lithium-ion)
SolarEdge home 48V
4,6 kWh – 23 kWh
LFP (lithium-ijzer-fosfaat)

Toelichting verschillen tussen 400V en 48V batterijtype:

Het verschil tussen de 48V en 400V heeft te maken met de hoogte van het voltage van de batterij. 400V is een hoog voltage batterij met een laag amperage (lees: lage stroomsterkte). De 48v is een laag voltage batterij met een hoog amperage.

Laag voltage batterijen staan bekend om de veiligheid, aangezien er met een veiliger voltage wordt gewerkt. Ze zijn wel wat minder efficiënt en het verlies op kabels is hoger; daarom wil je de omvormer en batterij dicht bij elkaar hebben staan. 

Een hoog voltage batterij is gevaarlijker om mee te werken en vaak een duurder systeem, omdat er meer veiligheidssystemen voor nodig zijn en duurdere onderdelen. Het voordeel is dat het systeem efficiënter is en minder verlies heeft. 

Er wordt ook wel gezegd dat de laag voltage batterijen voor minder vermogen geschikt zijn en hoog voltage voor hoger vermogen. Dit klopt wel, maar is voor thuisbatterijen nog geen factor. De 400V batterij van SolarEdge mag bijvoorbeeld in Nederland aan maximaal een 5 kW omvormer aangesloten worden, omdat alleen de 1 fase en korte string omvormers die tot max 5 kW beschikbaar zijn. Terwijl bij de 48V de 3 fase Home Hub omvormer beschikbaar is die tot 10 kW verkrijgbaar is. 

SolarEdge Home 400V

Batterij die alleen kan worden opgehangen. De gehele batterij in een behuizing met NMC cellen. Geschikt voor 1 fase omvormers en 3 fase korte string omvormers (kleine 3 fase omvormers).

SolarEdge Home 48V

Is een stapelbare batterij op laag voltage met LFP cellen geschikt voor de Home Hub omvormers en de StorEdge omvormers.

Ontvang thuisbatterij advies

Ontdek wat een thuisbatterij voor jou kan betekenen. Vraag een adviesgesprek aan – dit is geheel vrijblijvend. Klik op de blauwe knop en dien jouw aanvraag in. Zo geregeld!

Wij helpen jou met het vinden van de beste thuisbatterij.

Hoe betrouwbaar zijn SolarEdge-producten?

Een veelgestelde vraag is of SolarEdge-producten echt zo betrouwbaar zijn als geclaimd. De technologie van dit merk, zoals de power optimizers en omvormers, staat bekend om zijn hoge efficiëntie en slimme energiebeheer. 

Toch melden sommige gebruikers dat de hardware storingsgevoelig kan zijn, wat kan leiden tot onderhoudskosten. Aan de andere kant bieden de uitgebreide garantievoorwaarden en de schaalbaarheid van het systeem een geruststelling voor veel huiseigenaren en bedrijven. 

Dit maakt SolarEdge een interessante keus, maar het is belangrijk om de voordelen en mogelijke nadelen goed af te wegen voordat je een investering doet. De garantie op de thuisbatterijen van SolarEdge is 10 jaar, met een verwachte levensduur van minimaal 15 jaar is dit standaard in de markt. Omvormers hebben 12 jaar garantie en optimizers 25 jaar garantie.

Voordelen en nadelen SolarEdge thuisbatterij

Ben je benieuwd wat de voordelen en nadelen van een thuisbatterij van SolarEdge zijn? Wij hebben de belangrijkste voor- en nadelen van dit batterijmerk voor jou inzichtelijk gemaakt.

Voordelen

Nadelen

Prijs SolarEdge batterijen

De prijs van een SolarEdge thuisbatterij kan uitgesplitst worden in de aanschafkosten en de installatiekosten. Hieronder vind je indicatieve prijzen van een SolarEdge accu inclusief installatie op locatie.

Aanschafkosten

De kosten hangen sterk af van de situatie. Heb je bijvoorbeeld al een SolarEdge systeem staan? Heb je al een geschikte hybride omvormer van SolarEdge en voor welk systeem en welke grootte kies je? We geven hieronder een aantal rekenvoorbeelden van de indicatieve prijzen van SolarEdge thuisbatterij systemen. 

Een losse SolarEdge 400V thuisbatterij van 10 kWh kost zo’n 6.000 euro inclusief btw. (Let op: dit is alleen de ‘kale’ batterij. Oftewel, zonder installatie op locatie. Je hebt ook nog andere producten nodig die hieronder toegelicht worden.)

Een losse SolarEdge 48V thuisbatterij 4,8 kWh kost zo’n 2.500 euro inclusief btw. (Let op, hier moet je nog veel aparte onderdelen bijbestellen. Deze prijs is daarnaast zonder installatiekosten.)

Situatie 1: Je hebt al een SolarEdge HD Wave omvormer die geschikt is voor de SolarEdge 400V thuisbatterij. De kosten zullen inclusief al het overige materiaal, de installatie en aansluiting zo’n 8.500 euro inclusief btw zijn.

Situatie 2: Je hebt een oudere SolarEdge 1  fase omvormer en je moet deze dan ook laten vervangen – plus alles wat bij situatie 1 van toepassing is, de installatie zal zo’n 9.500 euro inclusief btw bedragen.

Situatie 3: Je hebt een StorEdge thuisbatterij staan en wilt 14,4 kWh aan opslagvermogen. (Dit zijn 3 batterijen plus al het extra materiaal wat je nodig heb.) Je zal hiervoor – inclusief de installatie – zo’n 11.000 euro inclusief btw kwijt zijn. (Let op, de meeste mensen hebben hybride SolarEdge 3 fase omvormer – zie situatie 4.)

Situatie 4: Je hebt een 3 fase SolarEdge omvormer. Deze is nog niet hybride en je wilt 14,4 kWh aan opslagvermogen. Je moet dan ook de omvormer vervangen. De prijs zal nu voor 14,4 kWh zo’n 14.000 euro zijn, wat inclusief installatie is.

Installatiekosten

De installatiekosten zullen tussen de 800 en 2.500 euro zijn. Dit zijn enkel de installatiekosten, dus zonder de thuisbatterij(en).

Reviews en ervaringen SolarEdge

SolarEdge thuisbatterijen worden over het algemeen goed ontvangen door gebruikers vanwege hun goede prestaties en naadloze integratie met SolarEdge omvormers. Veel gebruikers loven dit merk om de betrouwbaarheid en hoge laad- en ontlaadefficiëntie. Gebruikers waarderen ook de gebruiksvriendelijke monitoring via de SolarEdge app, waarmee energieproductie, opslag en verbruik eenvoudig te volgen zijn.

Toch zijn er ook enkele aandachtspunten, zo blijkt uit online onderzoek. De aanschafkosten zijn volgens velen relatief hoog, waardoor de terugverdientijd langer kan zijn dan bij andere batterijsystemen. Alsmede kan de opslagcapaciteit voor grote huishoudens soms onvoldoende zijn, en werkt de batterij optimaal binnen het SolarEdge ecosysteem, wat de flexibiliteit beperkt. Ook geven sommige gebruikers aan dat de noodstroomfunctionaliteit beperkt is.

Veelgestelde vragen SolarEdge

Wat kost de SolarEdge van 400V thuisbatterij?

Een SolarEdge home 400V thuisbatterij inclusief installatie kost tussen de 8.000 en 10.000 euro.

Wat kost de SolarEdge van 48V thuisbatterij?

De SolarEdge 48V thuisbatterij start vanaf ongeveer 4.500 euro voor een 4,8 kWh opslag. voor een 24 kWh systeem ben je zo’n 20.000 euro kwijt. Dit is een gemiddelde en hangt af van jouw situatie.

Is een SolarEdge thuisaccu veilig?

De 10kWh SolarEdge 400V thuisbatterij is van NMC batterijcellen gemaakt, deze zijn minder veilig dan de LFP cellen die de meeste thuisbatterijen hebben. We raden dan ook af deze in of bij het huis te plaatsen. De 48V thuisbatterij heeft wel de veiligere cellen. SolarEdge heeft daarnaast meerdere andere veiligheidsregelingen, zoals temperatuur sensors.

Waar is dit merk gevestigd?

SolerEdge is gevestigd in Israel, in de stad Herzliya deze ligt ten noorden van Tel Aviv.

Is dit merk voor mij geschikt?

Dit hangt af van verschillende factoren. Als je al bijvoorbeeld een SolarEdge omvormer hebt is het fijn om de batterij ook van SolarEdge te plaatsen. Let wel op dat de batterijen van SolarEdge zo’n 50 tot 100% duurder zijn dan een vergelijkbare thuisbatterij van een ander merk.

Wie kan deze thuisbatterij installeren?
Je kunt een SolarEdge thuisbatterij niet zelf installeren, je moet hier bij SolarEdge meerdere cursussen voor gevolgd hebben, deze zijn alleen toegankelijk voor installateurs. Daarnaast geven veel verzekeraars aan dat een thuisbatterij geïnstalleerd moet worden door een gecertificeerd installateur, want anders wordt het niet verzekerd. Vraag dit dan ook na bij je verzekeraar.
Is er subsidie mogelijk op de thuisbatterij van SolarEdge?

Bij onbalans en dynamisch handelen wel, je kunt dan de BTW terugvragen. Hier zijn wel meerdere voorwaarden aan verbonden en dit kun je het beste van tevoren uitzoeken.

Laat je adviseren over energieopslag

Denk je eraan om een thuisbatterij aan te schaffen, maar weet je niet zeker welk merk of type het beste past bij jouw energieverbruik en zonnepanelen?

Wij staan voor je klaar! Klik op de blauwe knop en ontdek of een thuisbatterij voor jou de moeite waard is.

Ons advies is volledig vrijblijvend én helemaal gratis! Ontdek jouw perfecte accu-oplossing vandaag nog.

Thuisbatterij offertes aanvragen

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies