Bijna helft van Nederlandse huishoudens overweegt thuisbatterij

Uit recent gepubliceerde onderzoeksresultaten van duurzaamheidsplatform Slimster blijkt dat circa één op de twee Nederlandse huishoudens een investering in een thuisbatterij overweegt. Bij huishoudens met een bestaand PV-systeem ligt dat percentage zelfs nog hoger: op circa 62 procent. Het betekent een verdubbeling van de interesse in thuisbatterijen ten opzichte van een jaar eerder en past bij het beeld dat het Smart Storage Trendrapport eerder schetste. In dat rapport wordt aangehaald dat inmiddels zo’n 40.000 huishoudens over een thuisbatterij beschikken. 

Er zijn verschillende ontwikkelingen die maken dat de investering in thuisbatterijen interessanter wordt voor huishoudens. Het beste voorbeeld daarvan is de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling in 2027. De verwachting is dat dit de vraag naar thuisaccu’s de komende jaren verder toe zal laten nemen.

Met de afschaffing van de salderingsregeling wordt het salderen van groene stroom financieel gezien steeds minder aantrekkelijk. Overigens geldt dat momenteel ook al, doordat huishoudens een heffing betalen voor de stroom die zij terugleveren aan het net. Veel energieleveranciers begonnen in 2024 met het in rekening brengen van deze kosten. 

Daadwerkelijke aantal installaties blijft nog iets achter 

Interesse Nederlandse huishoudens thuisbatterij stijgt
Interesse Nederlandse huishoudens in thuisbatterijen stijgt flink

Hoewel er sprake is van groei in het aantal geïnstalleerde thuisbatterijen in Nederlandse woningen, blijft dat aantal nog achter bij de toegenomen interesse in systemen voor energieopslag. Uit het onderzoek van Slimster blijkt dat van de huishoudens die momenteel zonnepanelen hebben, circa 58 procent verwacht in de komende jaren serieus naar een thuisbatterij te zullen kijken.

Iets meer dan 4 procent van deze groep geeft aan dit jaar nog een thuisbatterij te willen installeren in huis. Voor een ruime 35 procent van de huishoudens met zonnecollectoren geldt dat zij momenteel geen thuisbatterij overwegen. 

Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt, is de afschaffing van de salderingsregeling een van de drijfveren achter de groeiende interesse in thuisbatterijen. Dat wordt bevestigd door Google Trends. Het is een platform waarop wordt bijgehouden op welke zoektermen vaak gezocht wordt gedurende een bepaalde periode.

Uit deze cijfers blijkt dat de interesse in thuisbatterijen piekte rond de introductie van terugleverboetes, bij een debat in 2023 over de afbouw van de salderingsregeling en bijvoorbeeld bij het stemmen over de definitieve afschaffing van deze regeling per 2027

Verschillende toepassingen van een thuisbatterij 

De thuisbatterij wordt niet alleen overwogen door huishoudens met een PV-systeem. Ook voor gezinnen zonder zonnepanelen kan de investering in een thuisbatterij interessant zijn. Zo maakt de combinatie van een thuisaccu met een dynamisch energiecontract, dat huishoudens stroom voordelig in kunnen kopen op de onbalansmarkt.

Op deze markt wordt de prijs ieder uur aangepast, afhankelijk van vraag en aanbod. Zeker in de zomer is het aanbod aan hernieuwbare stroom overdag vaak fors groter dan de vraag naar energie. Dit maakt dat er een onbalans op het net ontstaat.

Om de balans te herstellen verlagen energieleveranciers hun stroomtarief tijdelijk. Dit is voor huishoudens met een thuisbatterij het ideale moment om deze op te laden. Als de stroomprijs in de avond stijgt, kunnen zij de thuisaccu ontladen om zo te profiteren van een financieel voordeel. 

Niet onbelangrijk is dat deze toepassing van een thuisbatterij daarnaast bijdraagt aan het tegengaan van netcongestie. Een risico dat de laatste jaren steeds groter is geworden, als gevolg van de groei in het aantal (particuliere) PV-systemen. 

Meer dan 30 procent van huishoudens zonder zonnepanelen overweegt thuisaccu 

Van de groep ondervraagden zonder zonnepanelen geeft in het onderzoek van Slimster circa 30 procent aan de aankoop van een thuisaccu te overwegen. Opvallend is dat een kleine 7 procent dit jaar nog een thuisbatterij verwacht te kopen.

Door de sterke groei in de productie van thuisbatterijen zijn deze systemen momenteel gunstig geprijsd. Het maakt de investering in een thuisaccu steeds interessanter. Zeker met het oog op de mogelijk groeiende vraag richting 2027, als de salderingsregeling wordt afgeschaft. De groei in de vraag naar thuisbatterijen kan leiden tot een prijsstijging. 

Technologie achter de thuisbatterij steeds verder ontwikkeld 

Moderne thuisbatterijen zijn steeds betrouwbaarder en brandveilig. Onder meer doordat fabrikanten in de afgelopen jaren overstapten van lithium-ion accu’s op lithium-ijzerfosfaat thuisbatterijen.

Het heeft de thuisbatterij niet alleen veiliger, maar ook duurzamer gemaakt. Gemiddeld genomen gaat een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij zo’n 10.000 laadcycli mee. Een andere positieve ontwikkeling binnen de thuisbatterijsector is de introductie van geavanceerde, slimme batterij management systemen (BMS).

Deze systemen zorgen voor een actieve monitoring van de thuisbatterij om deze uit te kunnen schakelen bij een oververhitting of bijvoorbeeld kortsluiting. Op deze manier zijn thuisbatterijen tot een hele waardevolle, duurzame en veilige oplossing voor particuliere huishoudens verworden. 

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies