Voor Europese huishoudens wordt het steeds belangrijker om slimmer om te gaan met de energie die zij opwekken. In de afgelopen jaren groeit het aantal huishoudens met een eigen PV-systeem fors. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in Europa. Deze groei heeft impact op het stroomnet.
Zeker op zonnige lente- en zomerdagen wordt er veel meer groene stroom opgewekt dan men verbruikt. Dit betekent dat het stroomnet steeds vaker geconfronteerd wordt met netcongestie, een file in het netwerk. Je ziet het onder meer terug aan de negatieve stroomprijzen die steeds vaker voorkomen. Alleen dit jaar al had Nederland zo’n 400 uur te maken met een negatief tarief voor een kWh aan stroom om het net zo snel mogelijk in balans te brengen.
Iets wat bijdraagt aan het tegengaan van netcongestie is de investering in een thuisbatterij. Op deze manier verkopen huishoudens een overschot aan stroom niet langer aan het net, maar slaan zij dit in huis op. Evenals dat het belangrijk is om de opgewekte energie zo snel mogelijk te verbruiken, door de vaatwasser en wasmachine bijvoorbeeld overdag in te schakelen. Om klaar te zijn voor de toekomst investeert de Europese Unie (EU) de komende tijd massaal in (thuis)batterijen. In dit artikel lees je er meer over.
Investeringen in 85 verschillende ‘Net Zero’-projecten
De komende tijd investeert de EU zo’n 4,8 miljard euro in 85 zogenaamde ‘Net Zero’-projecten. Deze projecten zijn in 18 Europese landen gestart, waarvan ook enkele in Nederland. Overigens gaat het hierbij niet uitsluitend om bedrijven die zich richten op de productie van thuisbatterijen, maar bijvoorbeeld ook om producenten van zonnepanelen.
Het is niet voor het eerst dat er vanuit het innovatiefonds geïnvesteerd wordt in bedrijven die een actieve bijdrage leveren aan de verduurzaming van Europese landen. In totaal werd er tot nu toe 12 miljard geïnvesteerd.
Bij de selectie van deze ‘Net Zero’-projecten is door een onafhankelijke commissie naar verschillende factoren gekeken. Denk hierbij aan het potentieel van een project om bij te dragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Ook de innovatiegraad van een project speelt mee, evenals de repliceerbaarheid.
Europese Commissie zet actief in op verdere verduurzaming
Met deze investering zet de Europese Commissie in op een verdere verduurzaming. De verwachting is dat de vraag naar thuisbatterijen de komende jaren toe zal nemen onder Europese huishoudens.
Uit een onderzoek van DNE Research, eerder dit najaar gepubliceerd, blijkt dat er in 2023 circa 24.000 nieuwe batterijen geïnstalleerd zijn. Ten opzichte van de jaren ervoor betekent dat een significante groei, waarvan verwacht wordt dat deze zich de komende jaren doorzet.
In vergelijking met sommige andere Europese landen gaat het in Nederland vooralsnog om kleine aantallen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Duitse markt, waar in het afgelopen jaar meer dan een half miljoen nieuwe batterijen aangesloten werden.
Ook in het oostelijk deel van Europa is de thuisbatterij in opkomst. Mede doordat men ook daar het stroomnet probeert te ontlasten door energie op te slaan, in plaats van terug te leveren aan het net. Net als in Nederland is het stroomnet er niet gemaakt voor de steeds hogere pieken in de aanvoer van groene stroom.
Afschaffing salderingsregeling en terugleverkosten bij leveranciers
Dat de populariteit van investeringen in thuisbatterijen groeit, hangt samen met onder meer de afschaffing van de salderingsregeling. Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt dit in 2027. Het maakt dat huishoudens een overschot aan groene stroom vanaf dat moment niet meer kunnen salderen.
Althans, het terugleveren van stroom blijft mogelijk, maar tegen een aanzienlijk lagere vergoeding dan momenteel het geval is. Dit betekent dat het voor huishoudens interessanter wordt om stroom op te slaan en op een later moment zelf te verbruiken.
Overigens wordt dat ook in de huidige tijd steeds aantrekkelijker. In de afgelopen periode groeide het aantal energieleveranciers dat werkt met een terugleverheffing.
Mogelijk positief effect op de prijs van thuisbatterijen
Dat er op Europees niveau steeds meer geïnvesteerd wordt in de productie van thuisbatterijen kan een positief effect hebben op de prijs ervan. Des te groter het aanbod immers is, des te lager de prijs vaak wordt bij een minder sterke groei in de vraag naar het product. Onzeker is vanzelfsprekend of de groei in de vraag daadwerkelijk minder sterk zal zijn dan die in het aanbod, nu thuisbatterijen steeds populairder worden.
Niet alleen een groeiende productie kan bijdragen aan deze prijsontwikkeling. Denk ook aan de ontwikkeling van de techniek die gebruikt wordt. Vergelijk de prijs van een kWh aan capaciteit van tien jaar geleden eens met de actuele prijs; je betaalt nu fors minder per kWh.