Forse groei in het aantal geïnstalleerde thuisbatterijen in Nederland

Een groot aantal partijen in de markt ziet de vraag naar thuisbatterijen onder Nederlandse consumenten al enige tijd toenemen. Dat wordt nu bevestigd door marktonderzoeksbureau Dutch New Energy Research, DNE Research. Deze partij heeft recent haar Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25 gepubliceerd, waaruit blijkt dat er vorig jaar 24.000 nieuwe thuisbatterijen geïnstalleerd werden binnen woningen. Naast het groeiende aantal batterijen dat door particuliere huishoudens wordt afgenomen bij aanbieders, werden ook liefst 400 zakelijke batterijen aangesloten. In dit artikel lees je meer over de resultaten die in het rapport worden genoemd. 

Er zijn verschillende mogelijke verklaringen aan te wijzen voor de groei in het aantal geïnstalleerde thuisbatterijen. Zo wordt vaak genoemd dat de afschaffing van de salderingsregeling per 2027 de investering in een thuisaccu interessant maakt. Op deze manier kunnen huishoudens een eventueel overschot aan groene energie van hun PV-systeem opslaan, wat het terugleveren ervan aan het energienet overbodig maakt. Dat laatste wordt met de afschaffing van de salderingsregeling aanzienlijk minder aantrekkelijk, financieel gezien. 

33 procent van opslagcapaciteit komt uit woningen 

Steeds meer thuisbatterij installaties in Nederland
Flinke stijging aantal thuisbatterij installaties in Nederland

Met de groei in het aantal thuisaccu’s neemt ook het aandeel ervan in de totale opslagcapaciteit in Nederland toe. Op dit moment wordt 33 procent van die opslagcapaciteit ingevuld door de thuisbatterijen, de kleinere batterijsystemen. Voor de grote, vaak zakelijke systemen geldt dat zij 46 procent van de opslagcapaciteit verzorgen. Totaal werd zo’n 410 MWh aan capaciteit toegevoegd in het afgelopen jaar. Men verwacht dat deze trend zich de komende jaren verder door zal zetten, onder meer door de in de inleiding genoemde reden. 

Omdat de thuisbatterij complementair is aan PV-systemen wordt voornamelijk van huishoudens met zonnepanelen verwacht dat zij de investering in een thuisaccu steeds vaker zullen overwegen. Een alternatieve toepassing van de thuisbatterijen is het handelen in stroom, of het goedkoop inkopen van stroom om dit te verbruiken op momenten dat de prijs hoog is. In beide gevallen kan een financieel voordeel worden behaald, zonder over een PV-systeem te beschikken. 

Positieve bijdragen aan het tegengaan van netcongestie 

Niet alleen de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling over zo’n twee jaar maakt de investering in een moderne thuisbatterij interessant. Ook leveren huishoudens met een eigen accu een positieve bijdrage aan het tegengaan van netcongestie. Let wel, dat geldt alleen wanneer de thuisbatterij op efficiënte wijze wordt ingezet. Met andere woorden, op het moment dat men de thuisbatterij oplaadt met stroom van het energienet op momenten dat de vraag al erg groot is, kan een thuisbatterij een negatief effect hebben. 

Veel mensen zullen voorgaande niet doen, omdat het financieel gunstiger is om de batterij op te laden op momenten dat de vraag laag ligt. Immers, op die momenten daalt ook de stroomprijs. Zij verbruiken de stroom die ze op de batterij opslaan, zodra de prijs stijgt. Op die manier wordt het stroomnet op zo’n moment minder belast. Die verminderde belasting geldt ook, wanneer huishoudens een overschot aan groene stroom zelf opslaan. Nu wordt veel van deze stroom teruggeleverd. Het leidt tot een te grote aanvoer van groene stroom op het stroomnet, wat kan resulteren in netcongestie. 

Meeste huishoudens kiezen voor 5 tot 10 kWh 

Bij het analyseren van de resultaten in het rapport van DNE Research valt al snel op dat de meeste consumenten kiezen voor een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 5 tot 10 kWh. Het kleinste model, de batterijen tot 5 kWh, werd vorig jaar zo’n 13.600 keer geïnstalleerd in Nederlandse woningen. Voor de batterijen met een opslagcapaciteit tussen de 5 en 20 kWh geldt dat dit 10.400 keer is gebeurd. In 300 gevallen werd gekozen voor een batterij met een capaciteit tussen de 20 en 1.000 kWh. Logischerwijs zijn deze systemen, evenals de systemen met een capaciteit boven de 1.000 kWh, populair bij zakelijke gebruikers. 

Van circa 15 naar 40 duizend thuisbatterijen 

Het groeiend aantal installaties van thuisbatterijen maakt dat het totaal fors is toegenomen in 2023. Waar er in 2022 nog een totaal van 15.600 thuisaccu’s geregistreerd was, liep dat aantal het afgelopen jaar op tot een totaal van circa 39.900 stuks. Het gaat hierbij alleen om de particuliere systemen, tot maximaal 1.000 kWh. 

Zelf investeren in een thuisbatterij 

Met de toenemende vraag naar thuisbatterijen kan dit een goed moment zijn om dit apparaat in huis te laten monteren. Zo ben je de mogelijke drukte bij een afschaffing van de salderingsregeling in 2027 voor. In de afgelopen jaren zijn de thuisbatterijen sterk ontwikkeld, wat maakt dat ze niet alleen zeer brandveilig maar ook gunstig geprijsd zijn. De scherpe prijs van thuisbatterijen hangt daarbij samen met de toegenomen productie van deze systemen.

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies