Onderzoekers van Dutch New Energy Research (DNE Research) hebben recent het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25 gepubliceerd. Uit dit rapport blijkt dat het aantal geïnstalleerde thuisbatterijen fors toenam in het afgelopen jaar. Eerder publiceerden we al een artikel, waarin we opmerkten dat het aantal nieuwe batterijen in 2023 zeker in de productcategorie met modellen voorzien van een capaciteit <5 kWh en die tussen 5 – 20 kWh een flink steeg. De kleinste thuisbatterijen (tot 5 kWh) werden vorig jaar maar liefst 13.600 keer aangesloten.
Voor dit jaar wordt een soortgelijke trend verwacht: een groei naar totaal 942 MWh op de Nederlandse batterijmarkt. Er wordt hierbij uitgegaan van een gemiddeld scenario. In het meest gunstige geval groeit de markt door tot een totaal van 1.430 MWh aan capaciteit op deze batterijen. Er is ook een minder rooskleurig scenario uitgewerkt: hierbij bereikt de totale capaciteit een waarde van 470 MWh in 2024.
Stimuleren van inzet (thuis)batterij werpt vruchten af
Dat de Nederlandse batterijmarkt zo hard groeit is bijzonder te noemen. Het laat volgens de onderzoekers van DNE Research zien dat het stimuleren van de inzet van (thuis)batterijen werkt. Daar waar nog veel te winnen valt op het gebied van het stimuleren ervan.
Immers, huishoudens profiteren vooralsnog niet van de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen voor de aankoop van een thuisbatterij. Daar waar deze subsidie wel wordt aangeboden voor bijvoorbeeld warmtepomp en soortgelijke verduurzamende maatregelen. Bij de investering in zonnepanelen hoeft men geen btw te betalen, wat eveneens een financieel voordeel oplevert.
Voorgenomen afschaffing salderingsregeling speelt mee
Indirect vormt de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling, nu in het regeerprogramma opgenomen voor begin 2027, een belangrijke impuls voor consumenten om de thuisbatterij te overwegen. Huishoudens met een PV-systeem kunnen een overschot aan groene stroom straks niet meer salderen onder de huidige voorwaarden. Er wordt hen slechts nog een kleine vergoeding geboden.
Een andere factor die meespeelt is de terugleverheffing. Steeds meer Nederlandse energieleveranciers brengen deze heffing bij huishoudens in rekening. Het maakt het minder aantrekkelijk om groene stroom terug te leveren aan het stroomnet. Met deze heffing proberen energieleveranciers huishoudens aan te zetten om de opgewekte stroom zo goed mogelijk zelf te verbruiken.
In vergelijking met andere Europese landen valt er veel te winnen
Hoewel de Nederlandse energiemarkt een duidelijk opwaartse trend laat zien, is deze in vergelijking met die in andere Europese landen nog heel beperkt. Om een beeld te geven: de totale Europese capaciteit bedraagt 36 GWh.
Of kijk naar het aantal geïnstalleerde thuisbatterijen in Duitsland afgelopen jaar. Dat waren er liefst 573.000. Niet alleen in Duitsland is de thuisbatterij momenteel fors populairder dan in Nederland het geval is.
Ook in verschillende Oost-Europese landen is het apparaat in opkomst. Evenals dat veel Belgen in het verleden voor de installatie ervan kozen. Dat was mede het gevolg van de subsidie die hier enige tijd terug werd aangeboden voor de aanschaf van thuisbatterijen.
Steeds meer zakelijke investeringen in batterijopslag
Overigens draagt niet alleen de particuliere markt bij aan de totale capaciteit van de batterijen in Nederland. Ook op zakelijk vlak wordt steeds meer in de batterijopslag geïnvesteerd. Op verschillende plekken in het land wordt momenteel gewerkt aan de realisatie van grote batterijparken.
Het maakt het makkelijker om het stroomnet in balans te houden, daar overschotten aan wind- en zonne-energie tijdelijk op zo’n batterij kunnen worden opgeslagen. Zeker in de zomermaanden is er steeds vaker sprake van een grote piek in de aanvoer van groene stroom, welke nauwelijks te compenseren valt door de vraag naar stroom op deze momenten. Het leidt tot een steeds verder groeiend risico op netcongestie.
Advies bij de investering in een thuisbatterij
Benieuwd of een thuisbatterij ook van meerwaarde kan zijn voor jouw huishouden? Een adviseur kan je meer vertellen over de voor- en nadelen ervan. Overigens is een thuisbatterij niet alleen interessant voor huishoudens die het overschot uit hun PV-systeem in huis op willen slaan.
Kijk er ook eens naar, wanneer je wilt handelen in stroom. De combinatie met een dynamisch energiecontract biedt gezinnen de mogelijkheid om stroom goedkoop in te kopen. Ze verbruiken de goedkoop ingekochte energie op het moment dat de stroomprijs stijgt, vaak aan het eind van de dag. Het levert een fraai financieel voordeel op.
Belangrijk is het hierbij om op te merken dat het exacte rendement van deze toepassing van thuisbatterijen sterk afhankelijk is van de stroomprijzen. Die op hun beurt bepaald worden door een groot aantal factoren, waarvan de ontwikkeling vooraf niet te voorspellen is.