Om de energietransitie op een succesvolle wijze door te kunnen zetten, is het cruciaal dat wordt ingezet op het gebruik van (thuis)batterijen. Dat is wat Holland Solar, de branchevereniging voor bedrijven die actief zijn in de zonne-energiesector, recent stelde na een uitzending van het televisieprogramma Nieuwsuur.
In dat programma besteedde men aandacht aan de snelle opmars van de thuisaccu, de laatste paar jaar. Steeds meer huishoudens overwegen de investering in dit product. De verwachting is dat de vraag naar thuisbatterijen de komende jaren verder groeit, als gevolg van de afschaffing van de salderingsregeling. Die afschaffing wordt begin 2027 doorgezet als het aan het huidige kabinet ligt.
Holland Solar ziet thuisaccu’s als cruciaal element in de energietransitie
Volgens Holland Solar is het opslaan van hernieuwbare, duurzame energie van groot belang om de energietransitie vooruit te blijven helpen. Niet alleen de thuisbatterij draagt hieraan bij, datzelfde geldt voor de batterijparken die op verschillende plekken in Nederland gerealiseerd worden.
Wel geeft de organisatie hierbij aan dat het maken van heldere afspraken tussen de betrokken partijen noodzakelijk is. Een verkeerde toepassing van (thuis)batterijen zou de kans op netcongestie kunnen vergroten, in plaats van dit te verkleinen.
Steeds meer rendement uit opslag van zelf opgewekte stroom
Verwacht wordt dat het rendement op thuisaccu’s de komende jaren stijgt. Dat hangt samen met de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling. Het verkopen van een overschot aan groene stroom aan het energienet wordt hiermee minder aantrekkelijk.
Huishoudens krijgen niet langer de volledige vergoeding per kWh, maar slechts nog een fractie daarvan. Door de stroom zelf op te slaan, hoeven huishoudens in de avonduren minder stroom af te nemen van het energienet. Dit levert een financieel voordeel op.
Vooruitlopend op het einde van de salderingsregeling hanteren verschillende energieleveranciers inmiddels een terugleverheffing. Het maakt het verkopen van zelf opgewekte groene energie aan het stroomnet momenteel al minder aantrekkelijk.
Rendement door te handelen in stroom
Toch wordt op dit moment, zo stelt Holland Solar, een relatief groot deel van het rendement op de thuisbatterijen gehaald door te handelen in stroom. Dat laatste is voor huishoudens mogelijk door de batterij te combineren met een dynamisch energiecontract.
Er zijn verschillende energieleveranciers die deze contracten, waarvan de stroomprijs ieder uur wisselt, aanbieden. Het biedt huishoudens de mogelijkheid om hun thuisaccu op te laden op het moment dat de stroomprijs laag is.
Bij een toenemende prijs wordt de stroom op de accu verbruikt. Dit levert een financieel voordeel op, waarmee de investering in de thuisbatterij wordt terugverdiend.
Dalende prijzen voor thuisbatterijen in Nederland
Een ander aspect dat de investering in thuisbatterijen de komende jaren mogelijk aantrekkelijker maakt, is de dalende prijs ervan. Zo wordt het steeds toegankelijker om als particuliere consument bij te dragen aan de energietransitie.
In de afgelopen jaren heeft de techniek achter deze thuisbatterijen zich sterk ontwikkeld. Het maakt de thuisaccu tot een betrouwbaar product. Dat geldt in het bijzonder voor de ijzerfosfaat thuisbatterijen.
Dit type accu is niet alleen de meest brandveilige optie op de markt, maar daarnaast ook de meest duurzame. Dit type batterij gaat al snel 10.000 cycli mee, terwijl een alternatief als een lithium-ion accu een levensduur heeft van zo’n 6.000 cycli.
Risico op netcongestie hoeft niet direct toe te nemen
Waar door sommige andere organisaties gewaarschuwd wordt voor een potentieel stijgend risico op netcongestie bij de toepassing van (thuis)batterijen, ziet Holland Solar dat anders. Het is hierbij voornamelijk belangrijk dat batterijen niet allemaal op hetzelfde moment laden of ontladen, daar dat zou leiden tot een piek in de stroomvraag of -aanvoer. Juist deze pieken zorgen voor een onnodig groot risico op netcongestie.
Bij het huidige aantal geïnstalleerde thuisbatterijen in Nederland is de kans dat deze tezamen zorgen voor netcongestie heel beperkt. Ook de kans op het tegelijkertijd laden van deze thuisbatterijen is relatief klein; bij een grote vraag stijgt immers ook de stroomprijs. Iets wat het opladen van de thuisaccu’s op zo’n moment minder interessant maakt.
Werken aan heldere afspraken in het LAN
Op het moment dat het aantal thuisaccu’s groeit, is het volgens Holland Solar zaak om heldere regels uit te werken over het gebruik van het stroomnet. Daar kan de komende periode aan gewerkt worden. Zo zijn de regels uitgewerkt voor de afschaffing van de salderingsregeling.
Het opstellen van deze regels is onderdeel van het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN). Eerder werd door de huidige regering in het regeerprogramma toegezegd dat dit programma de komende jaren zal worden voortgezet. Bij het LAN zijn onder meer de Rijksoverheid, verschillende marktpartijen en de netbeheerders betrokken.