Groeiende vraag thuisbatterijen door nieuw Klimaatplan 2030

Als het aan minister Hermans ligt, beschikt Nederland in 2030 over een totaal van 59,3 gigawattpiek (GWp) aan zonnepanelen. Dit is een onderdeel van het nieuwe Klimaatplan, een herziening op een eerdere versie. Die herziening is noodzakelijk, omdat er nieuwe inzichten zijn opgedaan vanuit wetenschappelijk onderzoek, de techniek en maatschappij zich ontwikkeld hebben en er nieuw beleid is opgesteld. De eerste versie van datzelfde plan werd in 2019 geïntroduceerd, waarbij het doel gesteld werd om Nederland in 2050 klimaatneutraal te laten zijn. De definitieve versie van het nieuwe Klimaatplan wordt in het eerste deel van 2025 verwacht. 

Met een verdere groei in de capaciteit van het geheel aan zonnepanelen in Nederland zal ook de vraag naar thuisbatterijen toenemen. Op deze manier moeten huishoudens actief bijdragen aan het in balans houden van het stroomnet. Bij een hoge opbrengst van de eigen PV-systemen is het zaak deze stroom zo snel mogelijk te verbruiken of op te slaan, voor verbruik op een later moment op de dag. Het ontlast het stroomnet, waarmee een overbelasting daarvan voorkomen wordt. Niet alleen huishoudens leveren een bijdrage, ook van bedrijven wordt dat verwacht.  

Nederland beweegt zich de goede richting op 

Groeiende vraag thuisbatterijen door Klimaatplan 2030 nieuws
Nieuws naar groeiende vraag thuisbatterijen vanwege Klimaatplan 2030

Hermans is tevreden over de eerste stappen die gezet zijn richting het doel van het oorspronkelijke Klimaatplan. Zo investeren huishoudens massaal in het verbeteren van de isolatie van hun woning, neemt ook het aantal installaties van (hybride) warmtepompen toe en ontstaan er steeds meer warmtenetten.

Daar komt nog bij dat een steeds groter deel van de energie die men verbruikt duurzaam wordt opgewekt middels windmolens en grote zonneparken. Die energie is nodig, nu ook het aantal elektrische- en hybride auto’s in de lift zit.

Dat laatste hangt onder meer samen met de elektrificatie waarop steeds meer bedrijven inzetten. De zakelijke auto’s op diesel en benzine worden steeds vaker vervangen voor een elektrisch alternatief. 

Afstemmen van productie en verbruik 

Het is aan huishoudens en bedrijven om hun verbruik steeds beter af te stemmen op de productie van duurzame energie. Dat betekent bijvoorbeeld concreet dat huishoudens de wasmachine en vaatwasser laten draaien op de momenten dat de zon schijnt of de wind waait.

Daar waar een bedrijf met een smart grid kiest voor het opladen van het elektrische wagenpark, op het moment dat de opbrengst van het eigen PV-systeem het grootst is: rond het middaguur. 

Thuisbatterijen dragen bij aan het vinden van de balans 

Om bij te dragen aan de balans tussen productie en verbruik, kan de investering in een thuisbatterij of andere vorm van opslag al snel interessant zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan een centrale warmteopslag. Het zijn projecten waar steeds meer aandacht aan wordt besteed om onder meer netcongestie tegen te gaan. 

Voor huishoudens is het niet altijd mogelijk om de opgewekte energie direct te verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan werkdagen waarop men van huis is en het inschakelen van de wasmachine of vaatwasser niet mogelijk is. Op deze dagen loont het om de opgewekte energie tijdelijk zelf op te slaan. Zo kan dit later op de dag alsnog verbruikt worden, wanneer het verbruik hoger ligt dan de productie. 

Uitbreiding van de centrale elektriciteitsinfrastructuur 

Niet alleen huishoudens en bedrijven worden gevraagd een bijdrage te leveren aan het in balans houden van het stroomnet. Ook de (lokale) overheid zet in op verbeteringen. Zo wordt er de komende jaren fors geïnvesteerd in de elektriciteitsinfrastructuur in Nederland.

Dat is noodzakelijk, nu netcongestie een steeds groter risico vormt. De wijze waarop de bestaande infrastructuur in het verleden is ingericht, past niet bij het tweerichtingsverkeer (aan- en afvoer van stroom) van tegenwoordig.

Al tijden is het voor bedrijven lastig om een nieuwe aansluiting op het stroomnet te krijgen, of een bestaande aansluiting te verzwaren. Naarmate de productie van duurzame stroom toeneemt, zal ook de belasting van het stroomnet groter worden.

In het ergste geval leidt netcongestie tot een tijdelijke onderbreking in de stroomvoorziening. Met een verzwaring van de centrale elektriciteitsinfrastructuur moet dat voorkomen worden. 

Zelf een thuisbatterij in huis plaatsen 

Ben je benieuwd welke voordelen het laten installeren van een moderne thuisbatterij in huis jou biedt? Laat je hier eens over adviseren door een specialist. Op basis van je huidige verbruik, de gemiddelde opbrengst van het PV-systeem op het dak van je woning en bijvoorbeeld de toekomstige verduurzamende investeringen in huis adviseert deze je over de benodigde capaciteit.

In veel gevallen volstaat een thuisbatterij met een capaciteit van 5 of 10 kWh. Ook interessant is het om je meer te laten vertellen over de combinatie van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract. Wanneer de productie en het verbruik niet in balans zijn, profiteer je hiermee van lage stroomprijzen.