IEA: zonne-energie wordt snelst groeiende energiebron

Onderzoekers van het IEA, voluit International Energy Agency genoemd, stellen dat we langzaam veranderen naar een tijdperk waarin de zon onze voornaamste energiebron is. Daar waar dit voorheen bijvoorbeeld grondstoffen als steenkool en olie waren.

Het betekent veel voor onze manier van leven en past tegelijkertijd bij de ontwikkelingen uit de afgelopen jaren. Neem het sterk groeiende aantal PV-systemen in Nederland, maar ook elders in Europa. Steeds meer huishoudens kiezen bewust voor het aansluiten van zonnepanelen, om zo steeds onafhankelijker te zijn van het stroomnet en daarmee te besparen op de energiekosten.

Of denk aan de bedrijven die het dak van hun magazijn, winkelpand of werkplaats voorzien van tientallen zonnepanelen om een groot deel van de benodigde energie zelf op te kunnen wekken. Dit laatste past bij de elektrificatie die we zien. Het aantal bedrijven met een volledig elektrisch wagenpark neemt toe. 

Niet alleen de aanvoer van groene stroom groeit wereldwijd 

Zonne-energie nieuws vanuit IEA
Nieuws vanuit IEA over zonne-energie

Uit de World Energy Outlook van het IEA blijkt dat niet alleen de aanvoer van groene stroom een opwaartse trend vertoont. Ook het verbruik van energie neemt al tijden flink toe. In de afgelopen tien jaar nam het verbruik van stroom wereldwijd twee keer zo snel toe als het verbruik van energie in z’n geheel.

Met name in China ziet het IEA een snelle toename van het elektriciteitsverbruik. Er zijn geen tekenen dat de groeiende vraag naar elektriciteit afneemt in de komende jaren. Integendeel, het IEA verwacht dat de groei doorzet op mondiaal niveau. 

Recordgroei voor het totaal aan zonnecollectoren 

Waar voorheen verwacht werd dat het geheel aan zonnecollectoren met zo’n 250 GWp aan vermogen toe zou nemen de laatste jaren, blijkt die groei in de praktijk vele malen hoger te liggen. Het rapport van het IEA duidt op een groei van maar liefst 425 GWp aan extra vermogen. Niet alleen het elektriciteitsverbruik groeit hard in China, ook het merendeel van het toegenomen vermogen aan zonnecollectoren is afkomstig uit het land. 

Dat het totale vermogen van de zonnecollectoren wereldwijd hard groeit, hangt onder meer samen met de versnelde productie ervan. De productiekosten van zonnecollectoren namen de afgelopen jaren met zo’n 50 procent af. Enerzijds door een verbeterd productieproces, anderzijds door de toegenomen concurrentie binnen deze markt. 

Mogelijkheden tot de opslag van stroom steeds belangrijker 

Afgaande op de onderzoeksresultaten van het IEA zijn verschillende investeringen in het energiesysteem noodzakelijk om deze groei te kunnen blijven faciliteren. Zo moet het energienet op verschillende plekken in de wereld sterk verbeterd worden.

Het geldt ook voor ons eigen land, waar het risico op netcongestie mede door de sterk groeiende vraag naar elektriciteit alleen maar groter zal worden. Netcongestie omschrijft men vaak als een file op het net. Het ontstaat op de momenten dat de vraag naar elektriciteit veel groter is dan het aanbod, of andersom wanneer het aanbod de vraag naar elektriciteit sterk overschrijdt. Het verklaart waarom onder meer de stroomprijzen alleen dit jaar al meer dan 400 uur negatief waren in Nederland. 

Niet alleen het energienet moet in verschillende landen worden aangepakt om in de vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien. Ook de opslag van stroom wordt steeds belangrijker om het energiesysteem goed te laten werken.

Investeringen in het energienet en de opslag van duurzame groene stroom moeten op korte termijn gelijk worden getrokken met die in een schone opwekking van elektriciteit. IEA zet hierbij in op een ratio van één staat tot één. 

Ook productie van (thuis)batterijen flink toegenomen 

Eerder in dit artikel wordt genoemd dat de productie van zonnepanelen in de afgelopen jaren fors toenam. Datzelfde geldt voor (thuis)batterijen. Ander onderzoek dan dat van het IEA laat zien dat de gemiddelde prijs van een kWh aan capaciteit op een thuisbatterij sterk daalde.

Enerzijds komt dit door een nieuwe, verbeterde manier van het produceren van batterijen. Anderzijds speelt ook op deze markt mee dat de concurrentie toeneemt. Het aantal bedrijven dat thuisbatterijen produceert en aanbiedt groeit op hoog tempo.

In lijn met hetgeen het IEA stelt, wordt ook elders verwacht dat de (thuis)batterij de komende jaren steeds belangrijker wordt. Het maakt het mogelijk om de opgewekte stroom zelf te verbruiken. 

Advies bij de aanschaf van een batterij voor jouw woning 

Ben je benieuwd wat een thuisbatterij voor jouw huishouden kan betekenen? Wil je een actieve bijdrage leveren aan de transitie naar het tijdperk waarin zonne-energie de voornaamste energiebron is?

Een adviseur kan je persoonlijk adviseren over het nut en de voordelen van thuisbatterijen in jouw situatie. Ook vertelt deze je meer over de kosten, de ideale capaciteit afgaande op je verbruik en bijvoorbeeld de werking van deze systemen.