Eerder deze maand kopte De Telegraaf dat circa een kwart van de eigenaren van zonnepanelen spijt heeft van de gedane investering. Als voornaamste reden daarvoor wordt de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling genoemd, die nu gepland staat voor begin 2027.
Naast het feit dat een deel van de ondervraagde huishoudens spijt heeft van de investering in zonnepanelen, blijkt uit cijfers van de NOS dat ook de vraag naar zonnepanelen hard terugloopt. Wanneer de vraag naar zonnepanelen in de eerste drie kwartalen van 2024 vergeleken wordt met diezelfde periode in 2023, dan is er sprake van een daling van maar liefst 53 procent. Het leidt tot zorgen bij installateurs en verkopers van zonnepanelen.
Zonnepanelen zijn ook na de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 van meerwaarde voor huishoudens. Dat geldt in het bijzonder voor gezinnen die het PV-systeem combineren met een moderne thuisbatterij. Deze combinatie maakt de afhankelijkheid van de salderingsregeling al voor de afschaffing ervan minimaal. In dit artikel lees je er meer over.
Overschot aan zelf opgewekte groene stroom opslaan
Met een thuisbatterij is het mogelijk om een overschot aan zelf opgewekte groene stroom in huis op te slaan. Gemiddeld genomen heeft zo’n thuisaccu een capaciteit van 5 à 10 kWh, wat ruim voldoende is voor de opbrengst van een PV-systeem met tien à twaalf zonnecollectoren.
De stroom die overdag wordt opgewekt door de zonnepanelen, gebruiken huishoudens in de avond voor het kooktoestel, voor de verlichting in huis of bijvoorbeeld voor het opladen van een elektrische auto. Op deze manier hoeft er minder grijze stroom van het net afgenomen te worden en levert men niets terug. De combinatie leidt tot een besparing op de energierekening aan het eind van de maand.
Verschillende toepassingen van een thuisbatterij
Daar komt bij dat een thuisbatterij niet alleen gebruikt kan worden voor het opslaan van de groene stroom van een PV-systeem. Er zijn meerdere toepassingen denkbaar. Zo is het momenteel interessant om een thuisbatterij te combineren met een dynamisch energiecontract. Onder meer Frank Energie, Vrijopnaam, NextEnergy en Tibber bieden dit type contract aan.
Een dynamisch contract maakt het mogelijk om stroom tegen een ieder uur wisselend stroomtarief in te kopen. Je kunt een thuisbatterij zo bij een laag tarief opladen, om deze te ontladen als de stroomprijs weer stijgt.
Voorkom hoge terugleverkosten tot 2027
Nog voordat de salderingsregeling wordt afgeschaft, hebben huishoudens met zonnepanelen baat bij een thuisbatterij. Op dit moment betalen zij in veel gevallen terugleverkosten als er stroom gesaldeerd wordt.
Het verschilt per energieleverancier hoe deze kosten worden doorberekend aan de consument. Met deze terugleverkosten spelen de energieleveranciers in op de afschaffing van de salderingsregeling; verwacht wordt dat de terugleverheffing tegen die tijd weer wordt stopgezet.
De Tweede Kamer maakte eerder dit najaar al bekend een verbod te willen op de heffing van deze kosten. Onduidelijk is momenteel nog of het daadwerkelijk tot een verbod komt en zo ja, vanaf wanneer daarvan sprake zal zijn.
Bijdragen aan het voorkomen van netcongestie
Tot slot dragen huishoudens met de investering in een thuisbatterij bij aan het tegengaan van netcongestie. Deze files op het stroomnet vormen een steeds groter risico voor de continuïteit hiervan. Netcongestie doet zich voor op de momenten dat de vraag naar stroom fors groter is dan het aanbod, of andersom als het aanbod hoger ligt dan de vraag.
Denk aan zomerse dagen, waarop Nederlanders voornamelijk buiten zitten en als gevolg daarvan maar weinig stroom verbruiken. Daar waar het PV-systeem op deze momenten de meeste stroom opwekt.
Het leidt tot een piek in de aanvoer van energie, terwijl het verbruik in een dal zit. Deze onbalans wordt hersteld door de prijs van een kWh sterk te verlagen. Alleen al dit jaar was de stroomprijs 400 uur negatief als gevolg van dit verschijnsel.
Het tegengaan van netcongestie, door bijvoorbeeld de investering in een thuisaccu te stimuleren, moet een dergelijke onbalans op het net helpen te voorkomen.
Verandering in het gedrag van huishoudens
Naast een thuisbatterij draagt ook een verandering in het gedrag van huishoudens bij aan het tegengaan van netcongestie. Door stroom direct te verbruiken op het moment dat het PV-systeem dit opwekt, is het salderen ervan niet nodig.
Schakel de wasmachine voortaan overdag in, of kies al rond lunchtijd voor het laten draaien van de vaatwasser. Dat is voor veel mensen tegennatuurlijk, daar zij voorheen pas in de avond of nacht kozen voor het gebruik van deze apparaten. Immers, op die momenten profiteerden zij voorheen van het lagere daltarief.