Als het aan GroenLinks-PvdA ligt, komt er toch subsidie op groene batterijen en toepassingen met waterstof. Suzanne Kröger heeft hier eerder deze maand een amendement voor ingediend in de Tweede Kamer. In haar ogen vormen de batterijen en toepassingen op waterstof een cruciaal onderdeel van de energietransitie waar Nederland momenteel aan werkt. Bezuinigingen op de subsidie voor dergelijke projecten kunnen de energietransitie onnodig vertragen.
Het gaat om een voorgenomen bezuiniging van in totaal zo’n 1,2 miljard euro. Met het terugdraaien van deze bezuiniging hoopt Kröger dat er de komende tijd meer geïnvesteerd kan worden in de lokale opslag van energie. De bekostiging van deze investeringen zou mogelijk zijn met het budget dat beschikbaar is in het klimaatfonds. Binnen het klimaatfonds komt in 2027 geld vrij, dat voor nu beschikbaar wordt gesteld voor investeringen in kernenergie.
Ook bezuinigingen op ISDE-regeling moeten worden teruggedraaid
Niet alleen diende Kröger een amendement in voor het terugdraaien van de bezuinigingen op investeringen in een groene, duurzame opslag en de toepassing van waterstof. Ook worden de bezuinigingen op de ISDE-regeling teruggedraaid, als het aan GroenLinks-PvdA ligt.
De ISDE, de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing, maakt het voor huishoudens toegankelijker om te investeren in een verduurzaming van hun woning. Zij kunnen de subsidie onder meer gebruiken voor de aanschaf van een warmtepomp.
Ook investeringen in de isolatie van woningen en bijvoorbeeld in een elektrische kookvoorziening worden gesubsidieerd vanuit deze ISDE-regeling.
In de huidige begroting voor het komende jaar wordt bezuinigd op de ISDE-regeling. Dit betekent concreet dat er straks minder budget beschikbaar is om huishoudens en bedrijven financieel te ondersteunen bij het verduurzamen van hun woning of bedrijfspand.
Uitbreiding met een subsidie voor thuisbatterijen
Eerder gaf de BoerBurgerBeweging (BBB) nog aan een proef te willen starten met een subsidie specifiek voor thuisbatterijen. Nu is het voor huishoudens die een thuisaccu overwegen, niet mogelijk om hier subsidie voor aan te vragen.
Dit betekent dat het volledige bedrag zelf betaald moet worden. Met de proef wil de BBB kijken of een subsidie de vraag naar thuisbatterijen verder zal laten stijgen, waarmee ook huishoudens actief bijdragen aan de energietransitie. Het is een aanvulling op de lokale opslag waar regionaal aan wordt gewerkt.
Thuisbatterij ook zonder subsidie interessant voor huishoudens
Huishoudens kunnen zichzelf de vraag stellen of het verstandig is om de aanschaf van een thuisbatterij voorlopig uit te stellen, in afwachting van een subsidieregeling. Ook nu al kan men profiteren van het voordeel dat een accu in huis oplevert.
Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de terugleverkosten, die steeds meer energieleveranciers in rekening brengen bij consumenten, met een thuisbatterij ontlopen kunnen worden. Hoewel er steeds meer organisaties zijn die deze terugleverheffing willen laten verbieden, ziet het er vooralsnog niet naar uit dat energieleveranciers hiermee stoppen.
Of denk aan de salderingsregeling die naar alle waarschijnlijkheid wordt afgeschaft aan het begin van 2027. Het maakt het terugleveren van een overschot aan groene stroom steeds minder rendabel voor huishoudens met een PV-systeem. Stroom zelf opslaan op een thuisbatterij resulteert in een situatie waarin in de avonduren minder stroom van het net afgenomen hoeft te worden. Het verschil in de afname van stroom van het net is de besparing die een thuisbatterij oplevert.
Advies over het juiste model thuisbatterij voor huishoudens
Belangrijk is het voor huishoudens om zich goed te laten adviseren over het model thuisbatterij dat het beste bij hun situatie past. Uit onderzoek van DNE Research, Dutch New Energy Research, blijkt dat de meeste huishoudens kiezen voor een capaciteit van 5 tot 10 kWh. Dat is in de meeste gevallen ruim voldoende, afgaande op het gemiddelde verbruik van een huishouden en de opbrengst van het PV-systeem.
Hoewel verschillende aanbieders van thuisbatterijen pronken met in potentie hoge rendementen, valt dat rendement op voorhand niet te beloven. Investeren in thuisbatterijen van 20 kWh of meer is om die reden onverstandig. Het rendement waarover men spreekt, wordt behaald uit de handel in stroom op de EPEX- en onbalansmarkt. Onzeker is echter hoe duurzaam die handel is. Mogelijk maakt een veranderende wet- en regelgeving deze handel op termijn lastiger.
Doordat de thuisbatterijen van verschillende merken modulair zijn opgebouwd is het relatief eenvoudig om de capaciteit van het systeem op een later moment uit te breiden. Dat kan interessant zijn na de investering in een elektrische warmtepomp, na een uitbreiding van het PV-systeem op het dak of bijvoorbeeld bij de introductie van een subsidieregeling vanuit de overheid. Je kunt op zo’n moment alsnog besluiten de capaciteit van de batterij te verhogen.