Netbeheerders: “Zet in op stimulering van gebruik zonnestroom via thuisbatterijen”

Netbeheerders zien in de toepassing van thuisbatterijen een kans om een verergering van het overvolle Nederlandse stroomnet tegen te gaan. Al jaren groeit het risico op netcongestie, met in het ergste geval regionale stroomstoringen tot gevolg. Niet alleen onderbrekingen in de stroomvoorziening kunnen het gevolg zijn van netcongestie.

Ook is het voor bedrijven nauwelijks mogelijk om een nieuwe aansluiting op het stroomnet toegewezen te krijgen, of een bestaande aansluiting te verzwaren. In de komende jaren kan dit ook de woningbouw in steeds meer Nederlandse provincies raken. Projecten moeten worden uitgesteld tot er lokaal voldoende ruimte op het stroomnet ontstaan is, om de woningen hierop aan te kunnen sluiten. 

Waar de Nederlandse overheid in zou moeten zetten op de stimulering van het gebruik van zonnestroom met thuisbatterijen, is het aan huishoudens om deze systemen op verantwoorde wijze te gebruiken.

Om hen hierbij te helpen hebben de netbeheerders recent een plan gepubliceerd, met daarin een aantal spelregels voor het gebruik van thuisaccu’s door huishoudens. Netbeheerders geven aan dat de stimulering van het verbruik van zelf opgewekte stroom niet alleen belangrijk is bij huishoudens; de overheid zou dit ook moeten stimuleren binnen het mkb. 

Inzetten op het verbruik van zelf opgewekte zonnestroom 

Stimuleren eigen zonnestroom verbruik met thuisbatterij
Netbeheerders moedigen aan om eigen zonnestroom verbruik te stimuleren met thuisaccu

Een thuisaccu stelt huishoudens in staat om de opgewekte zonnestroom volledig of voor een groot deel zelf te verbruiken. Het gevolg daarvan is dat er minder stroom aan het stroomnet geleverd wordt.

Iets wat de kans op netcongestie vermindert; het energienet wordt ontlast door stroom zelf te verbruiken. Niet alleen een thuisbatterij draagt bij aan het verhogen van het eigenverbruik van zonnestroom. Ook een gedragsaanpassing helpt mee. Zet de wasmachine en vaatwasser rond het middaguur aan, in plaats van laat op de avond. 

Thuisbatterijen niet alleen interessant bij een PV-systeem 

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat een thuisbatterij enkel bijdraagt aan het tegengaan van netcongestie, wanneer huishoudens deze combineren met een PV-systeem. Ook zonder zonnepanelen is een thuisaccu het overwegen waard.

Combineer de thuisbatterij met een dynamisch energiecontract, om stroom van het net af te nemen bij een piek in de aanvoer van groene zonne- en windenergie. Zo draag je als huishouden actief bij aan het tegengaan van netcongestie, zonder zelf groene stroom op te wekken. 

Onderscheid tussen lokale en landelijke netbelasting 

Het handelen in groene stroom met een thuisbatterij kan potentieel het risico op netcongestie vergroten. Dat heeft te maken met het verschil tussen de lokale en landelijke netbelasting. Waar op landelijk niveau een prikkel gegeven kan worden om stroom af te nemen van het stroomnet, kan er lokaal sprake zijn van een piek in het verbruik. Zou je bij zo’n piek stroom inkopen met een thuisbatterij, dan vererger je die piek onbewust. 

Door netbeheerders wordt naar slimme oplossingsrichtingen gezocht om dit risico het hoofd te kunnen bieden de komende jaren. Niet alleen wordt gekeken naar mogelijkheden om in het gebruik van een thuisbatterij rekening te houden met het verschil tussen de lokale en landelijke netbelasting.

Ook zoeken netbeheerders naar mogelijkheden om de thuisbatterij technisch gereed te maken om als noodstroomvoorziening te dienen bij een stroomstoring. Er zijn al enkele modellen die deze mogelijkheid bieden. 

Afschaffing salderingsregeling vergroot voordelen thuisbatterij 

Netbeheerders geven in het gepubliceerde plan aan dat de vraag naar thuisbatterijen de komende jaren mogelijk toeneemt, als de salderingsregeling wordt afgeschaft. Dit is voor 2027 opgenomen in het huidige regeerprogramma.

Met de afschaffing van de regeling loont het voor huishoudens met zonnepanelen niet langer om de zelf opgewekte groene stroom terug te leveren aan het stroomnet. Veel interessanter is het om deze stroom direct te verbruiken. Omdat dit niet altijd mogelijk is, bijvoorbeeld op de momenten dat er niemand thuis is, wordt de thuisaccu al snel een interessante optie voor deze huishoudens. 

Naast de afschaffing van de salderingsregeling speelt mee dat huishoudens tegenwoordig een heffing betalen over de stroom die zij aan het energienet leveren. Een groeiend aantal energieleveranciers hanteert deze terugleverkosten inmiddels. Het verschilt per energiemaatschappij hoe de kosten verrekend worden. 

Inzetten op subsidies en financieringsvoordelen 

Om het gebruik van thuisbatterijen te stimuleren, raden netbeheerders de overheid aan om met subsidies en financieringsvoordelen te starten. Eerder werd al door verschillende politieke partijen gepleit voor een subsidie op thuisbatterijen. Op veel andere verduurzamende investeringen in woningen wordt momenteel immers al wel een subsidie aangeboden. Tot concrete plannen om zo’n subsidie of financieringsvoordeel te introduceren kwam het echter nog niet. 

Benieuwd of de investering in een thuisbatterij ook voor jouw huishouden interessant is? Laat je eens adviseren door een specialist op het gebied van thuisbatterijen. 

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies