Als het aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei ligt, wordt de wijze waarop de energieprestaties van nieuwe gebouwen wordt bepaald aangepast. Zij meldde recent dat systemen die de opslag van (groene) energie mogelijk maken, waarvan thuisbatterijen een voorbeeld zijn, uiterlijk in mei 2026 onderdeel worden van deze bepalingsmethode (NTA 8800). Het nieuws komt niet uit de lucht vallen: de nieuwe EPBD, de Energy Performance Building Directive, verplicht lidstaten om vormen van energieopslag mee te nemen bij het bepalen van de energieprestaties van gebouwen. Deze nieuwe versie van de EPBD moet uiterlijk in mei volgend jaar geïmplementeerd zijn in Nederland.
Inzetten op duurzaamheid en energiezuinige bouwwerken
Wanneer de energieprestaties van een nieuw bouwwerk op dit moment bepaald worden, kijkt men naar het gebouwgebonden energiegebruik en de energie die men er opwekt. Dat de opslag van energie hierbij niet werd meegenomen, heeft te maken met het feit dat energieopslag in beginsel geen impact heeft op het verbruik of de opwekking van energie. Met de nieuwe EPBD komt daar verandering in. Vanaf volgend jaar wordt ook de opslag van energie gewaardeerd en daarmee meegenomen in de bepaling van de energieprestaties van bouwwerken. Het opslaan van zelf geproduceerde groene stroom, om dit op een later moment te kunnen gebruiken, draagt immers wel degelijk bij aan de duurzaamheid en energiezuinigheid van bouwwerken.
Er zijn al verschillende nieuwbouwprojecten in de verkoop of zelfs gerealiseerd, waar de thuisbatterij standaard onderdeel is van de opgeleverde woningen. Het past bij een trend, waarbij projectontwikkelaars voortdurend naar nieuwe kansen zoeken om de aangeboden huizen verder te verduurzamen. Dat begon in het verleden met het opleveren van huizen die standaard over zonnepanelen beschikten, daarna kwam de volledig elektrische warmtepomp en nu dus ook de thuisbatterij. Huishoudens hechten waarde aan een duurzame woning, die past bij hun levensstijl.
Verschillende vormen van opslag
Bij de aanpassing van de NTA 8800 wordt niet alleen rekening gehouden met de mogelijkheden die bestaan voor de opslag van (groene) stroom. Hierbij wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld de waardering van een thermische opslag bij het bepalen van de energieprestaties van gebouwen. Op dit moment wordt binnen de Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) gekeken hoe deze vormen van opslag moeten worden meegenomen in de bepaling van de algehele energieprestaties.
Eerder al nieuw keurmerk geïntroduceerd voor thuisaccu’s
Er verandert momenteel veel op het gebied van thuisbatterijen. Zo werd eerder al een nieuw keurmerk geïntroduceerd, dat straks moet worden toegekend aan thuisbatterijen die actief bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Het komt nu nog voor dat batterijsystemen, vaak onbewust, een averechts effect hebben. In plaats van het risico op netcongestie te verminderen, neemt dit risico juist toe als de thuisbatterijen bijvoorbeeld vanaf het net worden opgeladen bij een beperkt aanbod aan (groene) stroom. Of andersom, wanneer deze wordt ontladen als de aanvoer van stroom richting het elektriciteitsnet al groot is.
De precieze voorwaarden en spelregels rond dit nieuwe keurmerk worden momenteel uitgewerkt. Dat doet de minister van Klimaat en Groene Groei samen met een groot aantal marktpartijen en bijvoorbeeld de netbeheerders.
Netbeheerders zetten in op stimuleren verkoop thuisaccu’s
Diezelfde netbeheerders sporen consumenten aan om de investering in een thuisbatterij te overwegen. De thuisbatterij kan, mits op de juiste wijze ingezet, een positieve bijdrage leveren aan het tegengaan van een overbelasting van het stroomnet. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens met zonnecollectoren. Het is voor hen interessant om de opgewekte zonnestroom op de thuisbatterij op te slaan, in plaats van dit terug te leveren aan het stroomnet. Door de aanvoer van groene stroom te beperken, neemt het risico op filevorming op het net (netcongestie) af. Het komt de stabiliteit van de stroomvoorziening ten goede.
De afgelopen jaren kostte het netbeheerders steeds meer moeite om het elektriciteitsnet in balans te houden. Dat geldt in het bijzonder op warme, zonnige zomerdagen. Die dagen wekken PV-systemen veel meer groene stroom op, dan huishoudens verbruiken. Het leidde meermaals tot een negatief stroomtarief op de markt om de balans in vraag en aanbod te kunnen herstellen.
Ook afschaffing salderingsregeling maakt thuisaccu interessant
De verwachting is dat de vraag naar thuisbatterijen de komende jaren toeneemt. Dit hangt samen met de afschaffing van de salderingsregeling, die nu gepland staat voor begin 2027. Het salderen van zelf opgewekte groene stroom, het verkopen daarvan aan het stroomnet, wordt met de afschaffing van deze regeling fors minder interessant. Het financiële voordeel waarvan huishoudens op dit moment nog profiteren bij de verkoop van groene stroom, vervalt hiermee grotendeels.