Dat de populariteit van de thuisbatterij groeit, blijkt uit verschillende factoren. Niet alleen bleek eerder uit cijfers van marktonderzoeksbureau EUPD Research dat de vraag naar thuisaccu’s de komende jaren zeer waarschijnlijk zal stijgen. Van die stijgende vraag was ook in de afgelopen jaren al sprake; alleen in Duitsland al werden meer dan een half miljoen thuisbatterijen gemonteerd in 2023.
Een andere factor waaruit de groeiende populariteit van deze accu’s blijkt, is het feit dat de thuisbatterij in sommige nieuwbouwprojecten inmiddels standaard onderdeel is van de opgeleverde woningen. Dat geldt onder meer voor een project waaraan momenteel in Renswoude gewerkt wordt. Het gaat om een aantal vrijstaande woningen, die voorzien zijn van een A++++ energielabel. De verwachting is dat in de komende jaren meer nieuwbouwprojecten zullen volgen.
Vergelijkbaar met zonnepanelen op daken nieuwbouwwoningen
Het is niet geheel onverwacht dat de thuisbatterij standaard onderdeel wordt van de woningen die men binnen dit project in Renswoude oplevert. Vergelijk het eens met de zonnepanelen, waarvan nieuwbouwwoningen al enige tijd vrijwel standaard voorzien worden.
De aanwezigheid van zonnepanelen maakt de nieuwbouwwoningen aantrekkelijker voor kopers en zorgt tegelijkertijd voor een groen energielabel. Iets waarvan de projectontwikkelaar profiteert bij het aanvragen van de benodigde vergunningen voor het nieuwbouwproject. Waar het hierbij vaak om slechts enkele zonnepanelen gaat, zijn er ook woningen die als nul-op-de-meter worden verkocht. Deze woningen compenseren het volledige energieverbruik met de opbrengst van de zonnepanelen op het dak.
Dat laatste wordt steeds lastiger met onder meer de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling. Veel van de opgewekte groene stroom wordt immers niet direct gebruikt. De piek in de opbrengst van zonnepanelen valt op een ander moment, dan de piek in het verbruik van huishoudens. Het wegstrepen van in de avond verbruikte stroom met de opgewekte stroom rond lunchtijd is met de afschaffing van de salderingsregeling straks niet meer mogelijk.
Daar komt nog bij dat verschillende energieleveranciers inmiddels een terugleverheffing in rekening brengen bij huishoudens met een overschot aan opgewekte stroom. Het maakt dat huishoudens hun zonne-energiesysteem soms noodgedwongen een aantal uur moeten uitschakelen. Doen ze dat niet, dan resulteert het in een onnodig hoge energierekening.
Thuisbatterij kan de oplossing vormen voor deze huishoudens
Door de (nul-op-de-meter) nieuwbouwwoningen voortaan uit te voeren met een thuisbatterij, kan voorkomen worden dat huishoudens een dergelijke energierekening ontvangen aan het eind van de maand. Het overschot aan opgewekte groene stroom wordt eerst op de thuisaccu opgeslagen, om dit in de avond alsnog zelf te kunnen verbruiken. Van het terugleveren van groene stroom aan het stroomnet is daarmee niet langer sprake.
Op dit moment is het aantal nieuwbouwprojecten waar de thuisbatterij standaard in woningen geplaatst wordt nog beperkt. De verwachting is echter dat dit de komende tijd verandert, met de eerder genoemde ontwikkelingen op de energiemarkt in het achterhoofd.
Montage thuisbatterij past bij duurzaamheid die wordt nagestreefd
De montage van een thuisbatterij in nieuwbouwwoningen past goed bij de duurzaamheid die tegenwoordig wordt nagestreefd door projectontwikkelaars. Zo maakt men binnen nieuwbouwprojecten standaard gebruik van een duurzame, volledig elektrische warmtepomp.
Deze wordt veelal gecombineerd met een WTW-unit, om de warmte uit de uitgaande luchtstroom te kunnen onttrekken. De onttrokken warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de binnenkomende luchtstroom, om de basistemperatuur daarvan te verhogen. Op warme zomerdagen werkt het systeem precies andersom.
Thuisbatterij ook in de wintermaanden interessant
Ten onrechte wordt soms gedacht dat huishoudens slechts op zonnige lente- en zomerdagen profijt hebben van een thuisbatterij. De bewoners van het nieuwbouwproject in Renswoude zullen hier ook in de herfst en winter van profiteren.
In deze seizoenen is het mogelijk om goedkope stroom van het stroomnet op de batterij op te slaan. Laat de thuisaccu bijvoorbeeld in de nachtelijke uren opladen, daar de energietarieven op dat moment het laagst zijn.
Overdag verbruik je deze goedkope stroom vervolgens voor het verwarmen van de woning met de volledig elektrische warmtepomp. Het maakt de thuisbatterij tot een zeer duurzame en financieel gunstige oplossing voor thuis.
Handelen in stroom met een dynamisch energiecontract
Het is zelfs mogelijk om te handelen in stroom, mits de thuisbatterij gecombineerd wordt met een dynamisch energiecontract. Bij een dynamisch energiecontract wordt de prijs van een kWh aan stroom ieder uur aangepast. Koop energie in op de momenten dat de kWh-prijs relatief laag ligt, om dit tijdelijk op de thuisbatterij op te slaan.
Loopt de prijs op? In dat geval laat je de thuisaccu ontladen om zo stroom te verkopen. Er zijn verschillende Nederlandse energieleveranciers die deze dynamische energiecontracten aanbieden aan particuliere huishoudens. Het maakt de thuisaccu tot een zeer interessante toevoeging aan nieuwbouwwoningen.