Thuisbatterijen die bijdragen aan ontlasten stroomnet voortaan beloond

Als het aan de minister van Klimaat en Groene Groei ligt, worden thuisbatterijen die actief bijdragen aan het ontlasten van het stroomnet voortaan beloond met een keurmerk. Momenteel zet minister Hermans stappen om op korte termijn tot een dergelijk keurmerk te komen. Deze ontwikkeling past bij een groeiende vraag naar thuisbatterijen. Met de geplande afschaffing van de salderingsregeling in 2027 wordt het voor huishoudens steeds interessanter om zelf geproduceerde groene stroom thuis op te slaan. Niet alleen consumenten met zonnepanelen overwegen de investering in een thuisbatterij. Ook huishoudens zonder PV-systeem doen dat. Er zijn verschillende verdienmodellen voor thuisaccu’s, die helpen de investering in het systeem terug te verdienen.

Hoewel thuisbatterijen tal van voordelen bieden bij het stabiel houden van het elektriciteitsnet in Nederland, kleven aan de genoemde verdienmodellen ook enkele nadelen. Zo kan een thuisbatterij het risico op netcongestie (onbewust) juist vergroten. Om dit tegen te gaan, moet het keurmerk en de daaraan gekoppelde regels de uitkomst bieden.

Netcongestieneutrale inpassing van thuisbatterijen

Thuisaccu bijdrage aan ontlasten van stroomnetOp dit moment werkt minister Hermans samen met verschillende marktpartijen en de netbeheerders aan het opstellen van randvoorwaarden, die moeten bijdragen aan een netcongestieneutrale inpassing van thuisaccu’s binnen Nederlandse woningen. Niet alleen de introductie van het keurmerk past bij dit streven. Eerder maakte de minister van Klimaat en Groene Groei al bekend, dat er nog voor de zomer een aantal spelregels geïntroduceerd moet zijn voor het handelen op een thuisbatterij. De handel in energie op de onbalansmarkt is een van de eerder aangehaalde verdienmodellen voor thuisbatterijen.

De spelregels waarover minister Hermans het heeft zijn gericht op het voorkomen van het soms onbewust vergroten van de risico’s op netcongestie. Daarvan is bijvoorbeeld sprake, wanneer een thuisbatterij opgeladen wordt op de momenten dat de vraag naar stroom al groot is. De onbalans die hierbij kan ontstaan neemt toe, wat de stabiliteit van de stroomvoorziening in gevaar brengt. In plaats van de accu op te laden met stroom van het net, zou je deze juist moeten ontladen om de onbalans te verminderen.

Bij het opstellen van deze spelregels zijn naast enkele marktpartijen opnieuw de netbeheerders en de Autoriteit Consument & Markt (ACM) betrokken.

Thuisbatterij hebben potentie om netcongestie te verminderen

Minister Hermans ziet de potentie van thuisbatterijen om het risico op netcongestie te verkleinen. Dat zien ook de netbeheerders, die eerder nog pleitten voor stimulerende maatregelen. Die maatregelen moeten consumenten aanzetten tot de investering in een thuisbatterij, om zo de aanvoer van groene stroom te beperken op momenten dat netcongestie dreigt.

Tegelijkertijd kunnen thuisbatterijen de belasting op het net vergroten, zoals eerder aangehaald in dit artikel. Om tot de juiste balans te komen in de toepassing van thuisaccu’s, wordt gewerkt aan een convenant. Op het moment dat thuisbatterijen voldoen aan de regels en eisen die in dit stuk genoemd worden, komen zij in aanmerking voor het nieuwe keurmerk. Het keurmerk laat zien dat de thuisaccu een actieve bijdrage levert aan het verminderen van netcongestie.

Mogelijkheid tot stimuleren inzet thuisbatterijen

Op dit moment is de verwachting dat het convenant in de komende drie maanden wordt ondertekend door de betrokken partijen. De volgende stap is het onderzoeken van de mogelijkheden om de inzet van thuisbatterijen door zakelijke partijen en particuliere huishoudens te stimuleren. Voor verschillende verduurzamende maatregelen wordt momenteel al subsidie aangeboden. Denk aan de investering in een warmtepomp of zonneboiler, waarbij men een deel van het aankoopbedrag terugkrijgt via de ISDE-regeling. Of denk aan zonnepanelen, waarover je geen btw gerekend wordt. Ook bij de investering in een elektrische auto kon men tot eind vorig jaar profiteren van een financieel voordeel vanuit de Rijksoverheid.

Bij de investering in een thuisbatterij is het gebruik van een dergelijke subsidieregeling vooralsnog niet mogelijk. Wel kun je als huishouden de btw op het product terugvragen, mits je aan enkele eisen voldoet. Zo moet de thuisbatterij gebruikt worden om te handelen in stroom. Concreet betekent dit dat je de thuisaccu moet combineren met een dynamisch contract bij de energiemaatschappij. Bij dit type energiecontract wijzigt de prijs ieder uur, in plaats van eens per half jaar (in het geval van een variabel contract).

Advies over voordelen van een thuisbatterij voor jouw huishouden

Ben je benieuwd naar de voordelen van een thuisbatterij voor jouw huishouden? Of wil je bijvoorbeeld meer weten over de verschillende verdienmodellen waarmee je deze kunt combineren? Laat je hierover adviseren door onze specialisten. Het helpt hierbij, wanneer je vooraf al eens berekend wat je huidige verbruik is en bijvoorbeeld wat de zonnepanelen op het dak opleveren. Het zijn factoren die bepalend kunnen zijn voor het bepalen van de opslagcapaciteit die het beste bij jouw situatie past.

Gratis E-Book Thuisbatterijen

Wij hebben voor jou een handig thuisbatterij e-book geschreven. Boordevol tips en informatie. Vul het formulier in en ontvang jouw exemplaar:

Je ontvangt per mail het e-book. Niets ontvangen? Controleer jouw spambox.

0