Als bedrijf een aansluiting aanvragen op het stroomnet, bijvoorbeeld bij de opening van een nieuwe vestiging, vergt in verschillende Nederlandse regio’s veel geduld. Het stroomnet is overvol, waardoor het toekennen van nieuwe aansluitingen niet zonder meer mogelijk is.
Nu blijkt uit berichtgeving van De Telegraaf en NOS dat ook particulieren lang moeten wachten op een verzwaring van hun aansluiting. Dit kan noodzakelijk zijn bij een verduurzaming van huizen. Denk aan de installatie van een volledig elektrische warmtepomp, de installatie van een zonneboiler of die van een groot PV-systeem. De 1-fase aansluiting die men in veel oudere woningen gebruikt, volstaat in dit geval niet meer. Een verzwaring naar een 3-fasen aansluiting is noodzakelijk.
Het betekent niet dat de verduurzaming in algemene zin moet worden uitgesteld. Kijk bijvoorbeeld eens naar een thuisbatterij. Zeker in combinatie met een bestaand PV-systeem is dat interessant. Een thuisaccu maakt het voor huishoudens mogelijk om een overschot aan opgewekte zonnestroom tijdelijk op te slaan. Zo is de afhankelijkheid van het stroomnet minder groot, wat een besparing op de energiekosten oplevert. Het installeren van een thuisbatterij is vaak mogelijk bij een 1-fase aansluiting in de meterkast.
Wachttijd op verzwaring aansluiting loopt op tot anderhalf jaar
De Telegraaf meldt dat enkele duizenden particuliere huishoudens momenteel in afwachting zijn van een verzwaring van hun aansluiting. Voor sommigen geldt dat de wachttijd inmiddels opgelopen is tot zo’n anderhalf jaar.
Het hangt sterk samen met de elektrificatie van de samenleving. Huishoudens investeren in een elektrische auto, kiezen voor een warmtepomp na een verbetering van hun isolatie, enzovoorts. Het maakt dat het gasverbruik van huishoudens daalt, maar het verbruik van stroom juist toeneemt. Het stroomnet is niet voorbereid op die sterke groei.
Pieken in de vraag naar stroom vergroten het risico op netcongestie, wat in het ergste geval leidt tot een korte stroomonderbreking. Overigens speelt het risico op netcongestie niet alleen bij een piek in de vraag naar stroom. Ook pieken in de aanvoer van groene stroom, voortkomend uit de sterke stijging in het aantal PV-systemen van woningen, kunnen hiertoe leiden.
Forse investeringen in het verbeteren van het stroomnet
Netbeheerders hebben eerder aangekondigd de komende jaren meerdere miljarden te zullen investeren in een verdere uitbreiding van het energienet. Zo moet het stroomnet worden voorbereid op een verdere elektrificatie van de samenleving. Het versterken van het stroomnet heeft een grote impact. Zo blijkt uit berichtgeving dat een op de drie straten zal moeten worden opengebroken om deze verzwaring van het net te kunnen realiseren.
Energie opslaan draagt bij aan voorkomen netcongestie
Met de investering in een thuisbatterij kunnen huishoudens actief bijdragen aan het tegengaan van een overbelasting van het net. Dat doet men niet alleen door een overschot aan opgewekte zonnestroom thuis op te slaan.
Een thuisbatterij biedt daarnaast mogelijkheden om stroom goedkoop in te kopen op de onbalansmarkt. Op het moment dat er sprake is van onbalans op de markt, in dit geval door een veel groter aanbod dan vraag, daalt het stroomtarief. Door stroom op dat moment in te kopen profiteer je als huishouden van een financieel voordeel. Tegelijkertijd neemt de onbalans op het net en daarmee het risico op een overbelasting van het stroomnet af.
In 2024 lag het stroomtarief meer dan 400 uur onder nul. Eerdere jaren was dat aantal aanmerkelijk lager. Het past bij het beeld dat het aantal PV-systemen al tijden toeneemt. Overigens staat een negatief stroomtarief niet gelijk aan gratis stroom. Als huishouden betaal je over iedere kWh die je afneemt van het stroomnet belasting. Pas bij een prijs van -0,15 euro per kWh zou je een thuisbatterij gratis kunnen opladen.
Thuisbatterijen aansluiten zonder verzwaring meterkast
Waar voor de installatie van een volledig elektrische warmtepomp een 3-fasen aansluiting vereist is in veel gevallen, geldt dat niet voor een thuisbatterij. Uit eerder onderzoek van Dutch New Energy Research (DNE Research) blijkt dat de meeste huishoudens in Nederland kiezen voor een capaciteit van 5 of 10 kWh.
Ook installateurs geven aan dat 10 kWh vaak volstaat voor huishoudens. Dergelijke systemen kunnen worden aangesloten op een 1-fase aansluiting.
Doordat thuisbatterijen vaak een modulaire opbouw hebben, is het mogelijk om het systeem op een later moment verder uit te breiden. Kies nu voor 5 of 10 kWh, verzwaar de aansluiting naar een 3-fasen aansluiting op het moment dat het in jouw regio mogelijk is en breid de capaciteit van de thuisaccu vervolgens uit als dat noodzakelijk is.
Een specialist kan je adviseren over de meest geschikte capaciteit voor een thuisbatterij, afgaande op je gemiddelde verbruik en de opbrengst van het PV-systeem.