Om Nederland de komende jaren te blijven verduurzamen en tegelijkertijd het groeiende risico op netcongestie te beperken, zet de Nederlandse regering in op het Landelijke Actieprogramma Netcongestie (LAN). Dat staat in het recent gepresenteerde regeerprogramma van het huidige kabinet.
Onderdeel van deze energietransitie en verduurzaming is het aansporen van huishoudens tot het zo goed mogelijk zelf verbruiken van de opgewekte groene stroom. Dat levert verschillende voordelen op, waarvan het beperken van het risico op netcongestie een belangrijke is.
TNO en CE Delft deden recent onderzoek naar hetgeen huishoudens aanzet tot het verbruik van een zo groot mogelijk deel van de opgewekte duurzame zonne-energie. In dit artikel lees je er meer over.
Kleine zonne-energiesystemen leiden tot hoger eigenverbruik
In het onderzoek van TNO en CE Delft komt naar voren dat het eigenverbruik van huishoudens groeit, wanneer zij bewust kiezen voor een kleiner zonne-energiesysteem. In de praktijk betekent dit dat huishoudens al snel zo’n 70 procent van de opgewekte groene stroom zelf verbruiken.
Dit zit gedeeltelijk in het gedrag van gezinnen. Men is van nature gewend om de vaatwasser pas in de avond in te schakelen, of om de wasmachine voornamelijk in het weekend te gebruiken. Interessanter is het om aan het begin van de week te kijken, op welke dagen men mooi weer verwacht. Op basis daarvan bepaal je het beste moment om de wasmachine in te schakelen. Combineer dit direct met het buiten laten drogen van de natte was, in plaats van met het gebruik van een wasdroger.
Slim aansturen van grootverbruikers in huis
Niet alleen raden beide organisaties huishoudens aan om bewust te kiezen voor een kleiner zonne-energiesysteem. Ook het slim aansturen van grootverbruikers in huis helpt, dat gaat verder dan een gedragsverandering. Denk bijvoorbeeld aan de warmtepomp die het water in de boiler op zonnige momenten op de dag verwarmt. Of denk aan een slimme laadpaal, die de elektrische auto pas verder oplaadt op het moment dat de opbrengst van het zonne-energiesysteem relatief groot is.
Niet alleen particulieren kunnen voor dergelijke slimme oplossingen kiezen; ook organisaties hebben er baat bij. Er zijn steeds meer bedrijven die werken met een smart grid. Zo’n intern, slim energienet maakt het mogelijk om de zakelijke elektrische auto’s van collega’s pas rond lunchtijd op te laden, in plaats van direct om 9.00 uur. Het helpt een piek in de vraag naar stroom van het energienet te voorkomen, wat bijdraagt aan het tegengaan van netcongestie.
Ook financieel gunstig om opgewekte stroom zelf te verbruiken
De laatste jaren koos een groot aantal huishoudens voor een eigen zonne-energiesysteem. Niet alleen een hele duurzame keuze, maar ook financieel gezien een interessante investering voor consumenten.
Immers, de mogelijkheid tot het salderen van opgewekte groene stroom maakt dat de energierekening aan het eind van het jaar lager uitvalt. Dat gaat met de afschaffing van de salderingsregeling veranderen. Dit leidt ertoe dat het verkopen van een overschot aan groene stroom straks aanmerkelijk minder oplevert.
Ten opzichte van een jaar geleden is dat nu overigens ook al het geval. Huishoudens worden bij veel energieleveranciers geconfronteerd met een terugleverheffing of op andere wijze doorberekende terugleverkosten.
Beide veranderingen maken dat het niet alleen vanuit duurzaamheidsoogpunt aantrekkelijk is om een zo groot mogelijk deel van de opgewekte stroom zelf te verbruiken, maar ook financieel gezien.
Thuisbatterij om eigenverbruik groene stroom te stimuleren
Op warme dagen zal de opbrengst van het zonne-energiesysteem overdag flink groter zijn dan het verbruik van huishoudens. Daar waar in de avonduren het omgekeerde geldt. Een overschot aan groene stroom kan overdag gebruikt worden om een thuisbatterij op te laden.
Naarmate de opbrengst van de zonnecollectoren afneemt en de vraag naar stroom in huis stijgt, start het ontladen van de thuisaccu. Op deze manier wordt er minder (grijze) stroom afgenomen van het stroomnet, waarmee de energierekening daalt.
Thuisbatterijen hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Dit maakt deze producten tot een (brand)veilige, duurzame toevoeging aan woningen. Het geldt in het bijzonder voor ijzerfosfaat thuisaccu’s, die naast veilig ook erg duurzaam zijn. In vergelijking met een lithium-ion batterij gaat de ijzerfosfaat accu zo’n 4.000 cycli langer mee (op een totaal van 10.000 cycli).
De modulaire opbouw van veel thuisaccu’s zorgt er daarnaast voor dat je de capaciteit van het systeem aan kunt passen op de opbrengst van je zonne-energiesysteem en het verbruik van je huishouden. Verandert hier iets in? In dat geval zou je een extra module aan het systeem toe kunnen voegen. Een adviseur kan je hier meer over vertellen.