Door een overschot aan zelf opgewekte groene stroom thuis op te slaan, draag je bij aan een duurzamer wereld en profiteer je van een financieel voordeel. Je hoeft het overschot aan zonne-energie niet te salderen, als gevolg waarvan je geen terugleverkosten aan je energieleverancier betaalt.
In 2027 zal de salderingsregeling worden afgeschaft. De vergoeding die je momenteel krijgt bij het salderen van stroom vervalt daarmee. Een vraag die vaak gesteld wordt door huishoudens die de investering in een thuisaccu overwegen: hoe veilig is het systeem?
Op welke manier wordt een brand in of oververhitting van de thuisbatterij voorkomen? In dit artikel bieden we je hier het antwoord op.
Batterij Management Systeem (BMS) op moderne thuisbatterijen
De beveiliging van thuisbatterijen tegen brand of oververhitting zit voor een groot deel in het Batterij Management Systeem (BMS), waarvan deze accu’s voorzien zijn. Een BMS monitort de status van de accucellen in je thuisbatterij actief en zorgt er bijvoorbeeld voor dat het systeem automatisch stopt met laden, zodra de maximale spanning bereikt is. Zorg dat je voor een thuisbatterij kiest, die voorzien is van zo’n modern BMS.
Op het moment dat de accucellen van een thuisbatterij ander gedrag vertonen dan verwacht wordt, schakelt de BMS het systeem uit. Er kan sprake zijn van een kortsluiting in de accucellen, wat uiteindelijk kan leiden tot een brand in de thuisbatterij.
Het uitschakelen van de thuisaccu doet een BMS ook op het moment dat de temperatuur van de thuisbatterij snel toeneemt. Mogelijk is er sprake van een defect aan de koeling van de thuisbatterij. Om oververhitting tegen te gaan wordt de accu tijdelijk uitgeschakeld, of verlaagt het BMS het vermogen waarmee deze wordt op- of ontladen. Het BMS werkt geheel automatisch, er is geen menselijk handelen vereist.
Fabrikanten kiezen voor een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij
Niet alleen de aanwezigheid van een BMS is een aspect om rekening mee te houden bij de aankoop van een thuisbatterij. Kijk bijvoorbeeld ook naar het type accucellen dat gebruikt wordt. Voorheen werd vaak gekozen voor lithium-ion accucellen.
Je kent dit type accu vast uit je mobiele telefoon of bijvoorbeeld uit je elektrische auto. Deze accu’s zijn echter niet alleen minder duurzaam, maar ook minder brandveilig dan de lithium-ijzerfosfaat accucellen. Het is om deze reden dat veel fabrikanten van thuisbatterijen zijn overgestapt op dat laatste type accu.
Het verschil in duurzaamheid tussen een lithium-ion accu en de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij zie je terug in het aantal laadcycli dat deze meegaat. In het eerste geval gaat het om zo’n 6.000 cycli. Daar waar het bij een lithium-ijzerfosfaat thuisaccu al snel om 10.000 cycli gaat.
Laat je installateur naar de meest geschikte plek in huis zoeken
Een derde factor die bepalend kan zijn voor de brandveiligheid van een thuisbatterij is de plek waar je deze laat monteren. In algemene zin wordt het aangeraden thuisaccu’s in huis te monteren. Hier staat de thuisbatterij veilig en wordt deze niet blootgesteld aan direct zonlicht of andere weersinvloeden. Ook kan gelden dat het in huis koeler is, waardoor de batterij in de zomermaanden beter functioneert dan op een plek buiten je woning.
Belangrijk bij het zoeken naar een geschikte ruimte is de mate van ventilatie. Een ruimte moet koel, droog en goed geventileerd zijn. Op deze manier raakt een thuisbatterij zijn warmte makkelijker kwijt, wat voorkomt dat het BMS deze noodgedwongen uitschakelt bij een dreigende oververhitting. Vaak wordt gekozen voor een plek in de schuur, in een aangebouwde garage of bijvoorbeeld op zolder.
Tip: plaats een thuisbatterij nooit langs de vluchtroute naar buiten. In het geval van brand wil je de thuisbatterij kunnen ontwijken.
Een installateur kan je helpen de meest geschikte plek in huis te vinden voor je thuisbatterij. Deze kijkt hierbij niet alleen naar de brandveiligheid van de ruimte, maar bijvoorbeeld ook naar de elektriciteitskabels die vanuit de ruimte naar de meterkast gelegd moeten worden.
Kies voor een moderne en kwalitatief goede thuisbatterij
Tot slot is het verstandig om je door een specialist te laten adviseren over de meest geschikte thuisbatterij voor jouw huishouden. Thuisaccu’s zijn door de jaren heen sterk ontwikkeld, wat ze tot een duurzame en brandveilige oplossing maakt voor het opslaan van stroom.
Tegenwoordig worden thuisbatterijen lang niet alleen gebruikt door huishoudens die over zonnepanelen beschikken. Ook zonder een PV-systeem kan een thuisaccu meerwaarde bieden. Combineer deze bijvoorbeeld met een dynamisch energiecontract om de thuisbatterij op te laden op momenten dat de prijs van een kWh stroom laag ligt. Bij dynamische contracten wijzigen deze prijzen ieder uur.