Particulieren kunnen verschillende redenen hebben om te investeren in een thuisbatterij. Zo kiest de één voor een thuisaccu om een overschot aan groene stroom van het PV-systeem op te kunnen slaan. De opgeslagen zelf opgewekte stroom kan later op de dag alsnog gebruikt worden.
Zowel vanuit een duurzaamheids- als financieel oogpunt levert dit voordelen op. Het salderen van groene stroom wordt steeds minder rendabel met de terugleverkosten van veel energieleveranciers en de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling in 2027. Een andere reden om voor een thuisbatterij te kiezen, is de mogelijkheid om deel te nemen aan de onbalanshandel.
Blijft het handelen op de onbalansmarkt met een thuisbatterij ook de komende jaren nog interessant? Wat heb je aan een thuisaccu, wanneer deze handel nauwelijks nog rendement oplevert? In dit artikel lees je er meer over.
Financieel voordeel uit het handelen op de onbalansmarkt
De onbalansmarkt helpt, zoals de naam al doet vermoeden, de balans op het stroomnet te waarborgen. Op het moment dat de vraag naar stroom toeneemt bij een gelijkblijvende aanvoer van energie, dreigt deze balans in gevaar te komen. Dat is gevaarlijk, daar het in het ergste geval kan leiden tot een onderbreking in de stroomvoorziening. De prijs neemt op zo’n moment toe, wat het verbruik van stroom remt.
Andersom daalt de stroomprijs bij een sterke toename in de aanvoer van stroom, om zo het verbruik ervan te stimuleren. Van zo’n situatie is vaak sprake op zonnige zomerdagen. Overdag wordt relatief weinig stroom verbruikt in deze periode. Daar waar het groeiende aantal PV-systemen zorgt voor een forse stijging in de aanvoer van stroom.
Wist je dat het aantal uren waarin de stroomprijs negatief was in 2024 boven de 400 ligt? Een interessant moment om de thuisbatterij op te laden. Overigens betekent een negatieve stroomprijs niet per definitie dat je gratis stroom afneemt.
Je betaalt over iedere kWh aan afgenomen stroom namelijk ook belasting. Voor gratis stroom zou de stroomprijs op minimaal -0,15 euro per kWh moeten liggen. Daarvan is vooralsnog zelden sprake.
Thuisaccu opladen bij een laag stroomtarief
Op de momenten dat de stroomprijs laag ligt en de markt in onbalans is, kun je goedkoop stroom inkopen. Dat doe je door de thuisbatterij op deze momenten op te laden. Door de thuisbatterij te ontladen op momenten dat de stroomprijs fors hoger ligt, bespaar je veel geld. Vergelijk de stroomprijzen rond het middaguur eens met die in de avond, het verschil per kWh loopt al snel flink op.
Het opladen van de batterij bij een lage stroomprijs vergt geen handmatige handeling. Veel moderne thuisbatterijen zijn van slimme software voorzien, die je hierbij helpen. Het op deze wijze inzetten van een thuisbatterij om een financieel voordeel te behalen, is niet zonder meer mogelijk.
Naast de slimme software, waar niet elke thuisaccu over beschikt, heb je ook een dynamisch energiecontract nodig.
Er zijn steeds meer Nederlandse energieleveranciers die dit type contract aanbieden. Bij deze contracten wisselt de stroomprijs (per kWh) ieder uur.
Onbalans op energiemarkt maakt toepassing interessant
Wat is het rendement van deze toepassing van een thuisbatterij, op het moment dat de energiemarkt steeds vaker in balans is? De stroomprijs zal mogelijk minder volatiel zijn, waardoor het financiële voordeel afneemt.
Dit betekent echter niet dat je weinig meer aan de thuisbatterij in huis hebt. Zo kun je nog steeds handelen in stroom, dat doe je op de EPEX-markt. Er zijn enkele energieleveranciers die deze handel voor consumenten faciliteren. Een specialist op het gebied van thuisbatterijen kan je hier meer over vertellen.
Toewerken naar een nul-op-de-meter woning
Een andere populaire toepassing van de thuisbatterij is het voorzien in de realisatie van een nul-op-de-meter woning. Door de thuisaccu te combineren met een uitgebreid PV-systeem, kun je de benodigde stroom voor jouw huishouden zelf opwekken.
Probeer zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct te verbruiken. Dit vergt een verandering in gedrag. Waar je de wasmachine voorheen in de nacht inschakelde, doe je dat nu rond het middaguur. De stroom die je niet verbruikt, sla je op de thuisbatterij op. Je kunt deze stroom in de avond gebruiken voor je verlichting, het kooktoestel en bijvoorbeeld je televisie.
Deze toepassing van een thuisbatterij levert niet alleen een financieel voordeel op, uit de besparing op je energiekosten, maar sluit daarnaast naadloos aan op een duurzame levensstijl. Ook wanneer de regelgeving op het gebied van handel in stroom door particulieren verandert, kan het interessant zijn om voor deze toepassing van de thuisbatterij te kiezen.