Hoe hangt de capaciteit van een batterij samen met je dagelijks verbruik? Op basis van welke andere factoren bepaal je welke thuisaccu qua capaciteit goed aansluit bij jouw situatie? In dit artikel lees je er meer over. Het kan best lastig zijn om de capaciteit van een accu aan te laten sluiten bij je dagelijks verbruik. Zeker wanneer je voornemens bent om in de komende jaren verduurzamende maatregelen te nemen, die het stroomverbruik laten stijgen. Denk aan de investering in een volledig elektrische warmtepomp, ter vervanging van een traditionele cv-ketel op gas. Of denk aan de aankoop van een laadpaal om daarmee je elektrische auto op eigen terrein op te kunnen laden.
Capaciteit batterij afhankelijk van dagelijks verbruik
Het dagelijks verbruik van huishoudens is een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de meest geschikte opslagcapaciteit. Bepaal op basis van de jaarrekening van je energieleverancier zelf eens wat je gemiddeld genomen dagelijks verbruikt. Verschillende onderzoeken laten zien dat dit gemiddelde tussen de 5 en 15 kWh per dag zal liggen. Het precieze verbruik is logischerwijs sterk afhankelijk van de wijze waarop je de woning verwarmt, de samenstelling van je huishouden, de aanwezigheid van grote stroomverbruikers in huis, enzovoorts.
Dit betekent niet dat je een thuisbatterij van 15 kWh nodig hebt. Een deel van de energie die je zelf opwekt met zonnepanelen gebruik je immers meteen op het moment van produceren. Heb je geen zonnepanelen, maar installeer je wel een thuisaccu? In dat geval zal je een deel van de stroom die gedurende de dag op de accu geladen wordt, al snel weer verbruiken. Zo creëer je ruimte om de accu bij een lage stroomprijs opnieuw op te laden voor een moment later op de dag.
Meeste huishoudens kiezen voor 5 of 10 kWh
Uit een eerder uitgevoerd onderzoek van Dutch New Energy Research, afgekort tot DNE Research, blijkt dat thuisbatterijen met een capaciteit van 5 of 10 kWh het populairst zijn in Nederland. De onderzoeksresultaten zijn verwerkt in het Nationaal Smart Storage Trendrapport 24/25. Thuisaccu’s met een capaciteit van 20 kWh of meer worden zelden verkocht aan particuliere huishoudens. Onder mkb’ers zijn deze batterijen juist wel geliefd, mede doordat het dagelijks verbruik van deze partijen fors hoger ligt.
Huishoudens die hun woning met gas verwarmen en bijvoorbeeld een klein PV-systeem hebben, zullen kiezen voor een thuisbatterij van 5 kWh. Heb je een elektrische warmtepomp of wil je bijvoorbeeld een nul op de meter woning realiseren? In dat geval zal een opslagcapaciteit van 10 kWh in veel gevallen de beste keuze zijn.
Kijk naar de productie van het PV-systeem
Naast het dagelijks verbruik van je huishouden speelt ook de productie van het PV-systeem mee. Je wilt de opgewekte groene zonnestroom op kunnen slaan, om dit later op de dag te gebruiken voor je kookplaat, het verwarmen van ruimtes, enzovoorts. De capaciteit van de batterij moet groot genoeg zijn om alle opgewekte zonnestroom op te kunnen slaan, ook op dagen dat je weinig of niets verbruikt.
Vermogen thuisbatterij versus dagelijks verbruik
Niet alleen het beoordelen van de capaciteit van een batterij is belangrijk. Kijk ook naar met name het ontlaadvermogen van het batterijsysteem. Dit vermogen moet aansluiten bij het totaal gevraagde vermogen van de elektrische apparaten die je op hetzelfde moment in huis gebruikt. Zeker bij kleinere batterijsystemen is het vermogen vaak beperkt, wat ertoe leidt dat een deel van de elektrische apparaten alsnog afhankelijk is van de aansluiting op het stroomnet. Naast het ontlaadvermogen is het laadvermogen het beoordelen waard, dit bepaalt met welke snelheid de batterij geladen wordt.
Modulaire opbouw van moderne thuisbatterijen
De capaciteit van een batterij tegenover het verbruik van je huishouden zetten kan een doorlopend proces zijn. Moderne batterijen zijn modulair opgebouwd. Dat wil zeggen dat je het batterijsysteem op een later moment verder uit kunt breiden. Dit is interessant voor huishoudens die de investering in een elektrische warmtepomp of bijvoorbeeld een uitbreiding van het PV-systeem overwegen. Zij plaatsen na een dergelijke investering een extra module naast de bestaande batterij om zo de capaciteit te verhogen en te laten aansluiten bij de nieuwe situatie.
Advies bij bepalen ideale opslagcapaciteit
Vind je het lastig om de capaciteit van thuisbatterijen tegenover je huidige verbruik en het verwachte verbruik van je huishouden in de toekomst te zetten? Een adviseur kan je hierbij helpen door persoonlijk advies te bieden. Vraag eens een adviesgesprek aan, of laat je gegevens achter zodat we je een vrijblijvende offerte kunnen sturen. Het geeft je een beeld van de kosten die een 5 of 10 kWh thuisbatterij met zich meebrengt.