5 kWh thuisbatterij: Uitleg thuisaccu's 5 kWh opslag
Home » Thuisbatterij capaciteit » 5 kWh thuisbatterij
Uitleg over 5 kWh thuisbatterijen. Tips en inzichten thuisaccu’s met een opslagcapaciteit van 5 kWh. Kom te weten of deze opslagcapaciteit geschikt voor jou is.
Uit eerder onderzoek van Dutch New Energy Reseach (DNE Research) blijkt dat de 5 kWh thuisbatterij een van de populairste modellen is onder Nederlandse huishoudens. Niet voor niets, de 5 kWh thuisbatterij is betaalbaar en biedt voldoende capaciteit voor een klein tot gemiddeld gezin. In dit artikel lees je meer over de voordelen van een thuisbatterij van 5 kWh, de mogelijkheid om deze op een later moment uit te breiden met een tweede accu en andere factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf ervan.
Bij het bepalen van de meest geschikte capaciteit van een thuisbatterij wordt naar verschillende factoren gekeken. Het gemiddeld verbruik van een gezin is daar een belangrijk voorbeeld van, evenals de beoogde toepassing van de thuisaccu en bijvoorbeeld de opbrengst van een PV-systeem. Houd er rekening mee dat de capaciteit van thuisbatterijen niet de enige factor is om mee te nemen bij het vergelijken van je opties. Ook het vermogen ervan speelt een bepalende rol.
5 kWh thuisbatterij voor kleine tot middelgrote huishoudens
De 5 kWh thuisbatterij is de beste keuze voor kleine tot middelgrote huishoudens die willen beginnen met de opslag van (hernieuwbare) energie. Hierbij geldt dat het plaatsen van een thuisaccu niet uitsluitend interessant is voor huishoudens met zonnepanelen.
Ook zonder PV-systeem biedt de investering in een thuisbatterij kansen. Denk aan de mogelijkheid om met een thuisbatterij van 5 kWh te handelen op de onbalans– en EPEX Spot-markt. Het levert particuliere consumenten een financieel voordeel op.
Thuisbatterij combineren met zonnepanelen
Een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh past bij PV-systemen met een vermogen van zo’n 3.000 tot 3.500 Wp. Bij het berekenen hiervan gaat men normaliter uit van de volgende stelregel: 1.5 kWh aan opslagcapaciteit per 1.0 kWp aan vermogen van het PV-systeem. De thuisbatterij is in dit geval groot genoeg om het overschot van de zonnepanelen in huis op te kunnen slaan.
Zeker met de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 is het interessant om een overschot aan groene stroom op een thuisbatterij te laden. Het salderen, het terugleveren van stroom aan het net wordt met de afschaffing van deze regeling steeds minder interessant.
Ook nu al profiteer je met een 5 kWh thuisbatterij van een financieel voordeel: je betaalt geen of nauwelijks terugleverkosten aan je energieleverancier.
Een voordeel van de combinatie van thuisbatterijen met een bestaand PV-systeem is dat de thuisaccu vaak heel eenvoudig aan de bestaande infrastructuur kan worden toegevoegd. Het trekken van extra kabels tussen de thuisaccu en meterkast is als gevolg daarvan niet vereist.
De thuisbatterij wordt direct tussen de string- of micro-omvormer van de zonnepanelen en de meterkast geplaatst. Een installateur kan je hier tijdens een adviesgesprek meer over vertellen.
Situaties waarin een 10 kWh thuisaccu de beste keuze is
Heb je een kleiner huishouden met een laadpaal voor je elektrische auto? In dat geval wordt een 10 kWh thuisbatterij aangeraden. Dat geldt ook voor huishoudens met een volledig elektrische warmtepomp. Of denk aan een situatie waarin je voornemens bent om op termijn een groter aantal zonnepanelen op het dak van je woning te leggen.
De keuze voor een 5 kWh thuisbatterij hoeft overigens niet definitief te zijn. Verschillende producenten van thuisbatterijen bieden consumenten de mogelijkheid om het systeem op een later moment verder uit te breiden.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de modulair aangeboden thuisaccu’s van het Nederlandse SESSY. Andere producenten werken met een stapelbaar ontwerp. Dit maakt het relatief eenvoudig om de capaciteit van het systeem op een later moment uit te breiden met nog een 5 of zelfs 10 kWh.
Voordelen van een 5 kWh thuisaccu voor huishoudens
Zoals op deze pagina genoemd wordt, biedt een 5 kWh thuisaccu verschillende voordelen voor kleine tot middelgrote huishoudens.
Financieel gezien profiteer je van een besparing op de energiekosten of de mogelijkheid om rendement te behalen uit de handel op de onbalans- en EPEX Spot-markt, afhankelijk van de toepassing van het systeem.
Dat laatste betekent overigens niet dat je zelf actief moet handelen; de energieleverancier doet dit voor je. Als particulier ontvang je een deel van het rendement dat de energieleverancier behaalt met de inzet van je thuisbatterij.
Draag bij aan een duurzamere wereld met een thuisaccu
Niet alleen vanuit financieel oogpunt is de investering in een thuisaccu met een capaciteit van 5 kWh interessant. Je draagt hiermee namelijk ook actief bij aan een duurzamer wereld. Hernieuwbare energie sla je thuis op, waarmee je afhankelijkheid van (grijze) stroom van het net minder groot is.
Daarnaast help je netcongestie tegen te gaan door hernieuwbare zonnestroom op de batterij te laden, in plaats van terug te leveren aan het net. Het risico op netcongestie, vaak ook omschreven als een filevorming op het elektriciteitsnet, is de afgelopen jaren steeds groter. Netcongestie ontstaat op het moment dat de vraag naar stroom fors lager ligt dan het aanbod, of andersom.
Hiervan kan onder meer sprake zijn op een zonnige zomerdag, waarbij de aanvoer van particuliere- en zakelijke PV-systemen piekt. Het kan de stabiliteit van de stroomvoorziening lokaal in gevaar brengen.
Beperkt gewicht en formaat
In algemene zin geldt dat een thuisbatterij van 5 kWh ten opzichte van grotere modellen een beperkt gewicht heeft en ook in kleinere ruimtes geplaatst kan worden. Het maakt dit type thuisbatterij tot een laagdrempelige optie, voor huishoudens die willen starten met de opslag van energie.
Een installateur kan je meer vertellen over de meest geschikte plek voor de installatie van een thuisbatterij. Belangrijk is dat de ruimte droog, vrij van vuil en goed geventileerd is.
Belangrijke factoren bij keuze voor 5 kWh thuisbatterij
Bij de investering in een 5 kWh thuisbatterij zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Zo wordt een thuisbatterij van 5 kWh doorgaans in verschillende soorten aangeboden door producenten van thuisaccu’s. Onderscheid maakt men onder meer tussen de lithium-ion thuisaccu en de lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij.
Dat laatste model is de meest duurzame keuze, omdat het aantal laadcycli ervan hoger ligt dan bij een lithium-ion batterij. Overigens kan het aantal laadcycli per model thuisbatterij verschillen. Laat je hier goed over adviseren. Een andere belangrijke reden om voor een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij te kiezen is het gegeven dat dit de meest brandveilige oplossing voor huishoudens is.
Eerder op deze pagina las je al dat het vermogen van de thuisbatterij een belangrijke factor is. Dat geldt in het bijzonder voor huishoudens die hun thuisbatterij combineren met zonnepanelen. Het laadvermogen van een thuisaccu is bepalend voor de snelheid waarmee deze opgeladen wordt.
Blijkt dat laadvermogen kleiner te zijn dan het vermogen van het PV-systeem? In dat geval gaat een deel van de hernieuwbare stroom in zekere zin verloren; het wordt gesaldeerd. Andersom moet ook het ontlaadvermogen groot genoeg zijn om de elektrische apparaten in huis van stroom te kunnen voorzien.
Voor een thuisbatterij met een capaciteit van 5 kWh betaal je gemiddeld tussen de 3.000 en 4.500 euro, inclusief montage. Dit bedrag is exclusief btw, daar je dit via de Belastingdienst terug kunt vragen in de meeste gevallen.
Advies bij aanschaf van een 5 kWh thuisbatterij
Overweeg je de aanschaf van een 5 kWh thuisbatterij en wil je weten of dit model de beste keuze is voor jouw huishouden? We voorzien je graag van onafhankelijk, persoonlijk advies.
Mocht je direct willen weten welke kosten de investering in een thuisbatterij van 5 kWh met zich meebrengt, kijk dan eens op deze pagina. Je kunt er vrijblijvend een offerte aanvragen voor de installatie van een thuisbatterij in jouw woning.
Tip: bekijk ook ons artikel over de 10 kWh thuisbatterij eens, om te zien aan wie en bij welke toepassingen dat model wordt aangeraden.