Piekbelasting van het elektriciteitsnet vormt een steeds groter risico voor de continuïteit van de stroomvoorziening in Nederland. Als gevolg van deze piekbelasting, zowel aan de aanbod- als vraagzijde, kunnen zich lokaal stroomstoringen voordoen.
Het wordt ook wel netcongestie genoemd. Het elektriciteitsnet is in zijn huidige vorm niet geschikt voor het tweerichtingsverkeer waarvan steeds vaker sprake is. Dat komt voort uit de sterke groei in onder meer de installatie van PV-systemen op de daken van woningen en bijvoorbeeld grootschalige zonneparken. Ook windparken en andere bronnen van hernieuwbare stroom maken dat er steeds meer energie wordt aangevoerd op het stroomnet.
Hoe kunnen thuisbatterijen helpen bij het verminderen van piekbelasting op het elektriciteitsnet? In dit artikel lees je hier meer over.
Overvol stroomnet en groeiend aantal PV-systemen zorgen voor piekbelasting
Zoals in de inleiding van dit artikel genoemd wordt, doet de piekbelasting zich voor aan zowel de vraag- als aanbodzijde van het elektriciteitsnet. Op zonnige dagen ligt de opbrengst van PV-systemen hoog. Veel huishoudens verbruiken maar een klein deel van de stroom die zij opwekken. Dit maakt dat een groot deel van de opgewekte hernieuwbare energie verkocht wordt aan het stroomnet. Tot 2027 is dat voor huishoudens rendabel, doordat zij profiteren van de huidige salderingsregeling. Waar de opbrengst aan hernieuwbare energie hoog ligt, is het verbruik vaak gelijk of zelfs lager dan op andere dagen. Immers, in de zomermaanden brengen we een groot deel van de tijd buiten door.
De piek in de aanvoer van stroom zorgt voor een sterk oplopende belasting van het stroomnet, wat leidt tot een onbalans. Netbeheerders hebben steeds meer moeite om de balans te herstellen en daarmee een stroomstoring te voorkomen.
Piek in de vraag naar stroom op het elektriciteitsnet
Ook aan de vraagzijde kan zich een piek in de belasting voordoen. Het huidige elektriciteitsnet in Nederland is overvol. Je merkt het onder meer aan het feit dat het zowel voor bedrijven, als voor particuliere huishoudens steeds lastiger is om hun bestaande aansluiting te verzwaren. Ook is het in verschillende regio’s voorlopig niet mogelijk om een nieuwe zakelijke aansluiting aan te vragen. Pas nadat het stroomnet verzwaard is, worden nieuwe aansluitingen gerealiseerd.
Hernieuwbare energie van een PV-systeem opslaan op een thuisbatterij
Onderdeel van de oplossing voor het tegengaan van piekbelasting op het elektriciteitsnet is het opslaan van zelf opgewekte hernieuwbare energie op een thuisbatterij. Op deze manier leveren huishoudens of bijvoorbeeld bedrijven in het MKB minder energie terug aan het stroomnet. Een recent gepubliceerd rapport van Dutch New Energy Research laat zien dat veel huishoudens kiezen voor een capaciteit van vijf of tien kWh, wat past bij hun gemiddelde verbruik en de opbrengst van een eventueel PV-systeem.
Het is verstandig om een specialist op het gebied van thuisbatterijen met je mee te laten denken. Deze helpt je op basis van je verbruik, de opbrengst aan duurzame energie en voorgenomen toekomstige investeringen in een warmtepomp, een inductiekookplaat of elektrische auto te bepalen welke capaciteit het beste bij jouw huishouden past.
Niet alleen draagt een thuisbatterij bij aan het tegengaan van piekbelasting op het stroomnet. Ook financieel biedt een thuisbatterij huishoudens voordelen. Denk aan het feit dat je geen terugleverkosten betaalt voor de stroom die je aan het net levert. Daarnaast hoef je in de avond geen dure stroom meer van het net af te nemen; je verbruik met een thuisbatterij stroom die je eerder op de dag zelf hebt opgewekt. Dat financiële voordeel groeit op het moment dat de salderingsregeling volledig afgeschaft is.
Met thuisbatterij piekbelasting voorkomen zonder zonnepanelen
Thuisbatterijen zijn niet alleen interessant voor huishoudens met zonnepanelen. Ook zonder PV-systeem kan deze investering het overwegen waard zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de combinatie van een thuisbatterij met een dynamisch energiecontract. Er zijn steeds meer energieleveranciers die deze contracten aanbieden. Bij een dynamisch contract wisselt het stroomtarief ieder uur. Op momenten dat er sprake is van een piek in de aanvoer van duurzame energie daalt de prijs. Zo proberen netbeheerders de onbalans op het net te herstellen. In de afgelopen jaren was er meermaals sprake van een negatieve stroomprijs.
Door op deze momenten stroom af te nemen van het net en op te slaan op de thuisbatterij, help je de ontstane piekbelasting te verminderen. Ook nu profiteer je als huishouden van een financieel voordeel. Je verbruikt de goedkoop ingekochte stroom op momenten dat het stroomtarief stijgt. Gebruik je de opgeslagen stroom op de momenten dat de vraag naar energie van het stroomnet piekt? In dat geval draag je met de thuisbatterij op twee momenten bij aan het tegengaan van piekbelasting op het elektriciteitsnet.