Met de presentatie van het regeerprogramma op 13 september heeft het huidige kabinet bevestigd dat het einde van de salderingsregeling voor zonnepanelen in zicht is. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de lopende regeling per 1 januari 2027 afgeschaft. Waar in het vorige kabinet nog gesproken werd over een geleidelijke afbouw van de regeling, kiezen de huidige regerende partijen voor een volledige afschaffing per 2027.
Het maakt dat het financiële voordeel waarvan huishoudens met zonnepanelen momenteel profiteren, vanaf dat moment grotendeels vervalt. Een overschot aan zelf opgewekte groene zonne-energie terugleveren aan het stroomnet blijft weliswaar mogelijk, maar wordt niet meer volledig verrekend met het eigen verbruik. Het kabinet geeft in het regeerprogramma aan dat kleinverbruikers op een redelijke vergoeding kunnen rekenen voor de elektriciteit die zij invoeden.
Het afschaffen van de salderingsregeling maakt de investering in een thuisbatterij voor veel huishoudens interessanter. Met een thuisbatterij kunnen zij een overschot aan groene stroom zelf opslaan, in plaats van dit tegen een ongunstige vergoeding terug te leveren aan het stroomnet. Tot de afschaffing van de regeling helpt een thuisbatterij deze huishoudens te voorkomen dat ze een hoge terugleverheffing betalen. Steeds meer Nederlandse energieleveranciers brengen deze bij consumenten in rekening.
Inzetten op een toekomstbestendig stroomnet in Nederland
Niet alleen financieel is het aantrekkelijk om zelf opgewekte groene stroom op een thuisbatterij op te slaan bij de afschaffing van de salderingsregeling in 2027. Ook draagt dit bij aan het tegengaan van netcongestie.
Dat laatste vormt een steeds groter probleem in Nederland. Niet voor niets heeft het kabinet bij de presentatie van het regeerprogramma aangegeven de komende jaren stevig in te willen zetten op het toekomstbestendig maken van het elektriciteitsnet in eigen land. Om dit mogelijk te maken blijft men doorgaan met het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN).
Maatregelen om risico op netcongestie te verkleinen
In de afgelopen periode zijn verschillende maatregelen geïdentificeerd die moeten helpen de netcongestie tegen te gaan. Denk hierbij aan een tijdelijke verhoogde elektriciteitsproductie om de pieken in de vraag naar stroom op te kunnen vangen. Of denk aan het slimmer gebruiken van laadpalen, waarbij getracht wordt de piek in de stroomvraag te verspreiden over de dag.
Er zijn al verschillende organisaties die bijvoorbeeld met een smart grid werken. De elektrische auto’s van medewerkers worden met zo’n smart grid niet direct om 9.00 uur opgeladen, maar juist op de momenten dat de opbrengst van het eigen zonne-energiesysteem het hoogst is.
Op deze manier wordt de opgewekte stroom voor een groot deel direct verbruikt, waarmee de afhankelijkheid van het stroomnet afneemt.
Energiebesparende maatregelen blijven belangrijk
Net als in de afgelopen jaren gebeurde, blijven verduurzaming en energiebesparende maatregelen ook de komende regeerperiode cruciaal. Immers, de energie die niet verbruikt wordt hoeft ook niet geleverd te worden door het stroomnet. Zo dragen ook deze maatregelen bij aan het voorkomen van de hoge pieken in de vraag naar stroom op het elektriciteitsnet.
Kabinet zet in op stimuleren van energieopslag
Passend bij het voorgaande heeft het kabinet ook genoemd dat het energieopslag wil stimuleren. Bij energieopslag wordt in dit geval niet alleen gedacht aan (thuis)batterijen, maar bijvoorbeeld ook aan het gebruik van een diepe ondergrond of waterstof.
Niet alleen ligt de focus op de technologie om deze energieopslag mogelijk te maken; de beveiliging ervan is minstens zo belangrijk, geeft het kabinet aan. Cybersecurity speelt in de hedendaagse samenleving een steeds bepalender rol met de toenemende digitale dreiging vanuit verschillende landen.
Nog geen subsidie op thuisbatterijen
Kleinverbruikers die de investering in een thuisbatterij overwegen, hoeven vooralsnog niet te rekenen op een subsidieregeling. In de afgelopen jaren hebben verschillende politieke partijen gekeken naar mogelijkheden om zo’n regeling aan te bieden aan particuliere huishoudens.
Daar was toen nog onvoldoende politieke steun voor. De verwachting is dat de regeling voorlopig uitblijft, daar er al subsidies worden aangeboden voor diverse andere verduurzamende maatregelen. Denk aan de investering in een energiezuinige elektrische warmtepomp.
Investering in thuisbatterij interessant voor huishoudens
Ondanks het gegeven dat er momenteel geen subsidieregeling voor thuisaccu’s wordt aangeboden, blijft de investering in deze apparaten interessant. Zoals eerder genoemd in dit artikel, helpt de thuisbatterij hoge terugleverkosten te voorkomen.
Daar komt bij dat de thuisbatterij het in combinatie met een dynamisch energiecontract mogelijk maakt om stroom in te kopen bij een lage prijs. De goedkoop ingekochte stroom sla je vervolgens op de thuisaccu op. Stijgt de stroomprijs gedurende de dag?
In dat geval laat je de thuisbatterij ontladen om zo te besparen op de kosten. De combinatie van een dynamisch energiecontract met een thuisaccu maakt deze apparaten ook zonder zonne-energiesysteem interessant.