Is het interessant om nu te investeren in een thuisbatterij?

Een groeiend aantal huishoudens overweegt de investering in een thuisbatterij. Is het interessant om nu te investeren in een thuisbatterij, of zou je nog even moeten wachten? Welke factoren spelen hierbij een belangrijke rol? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen.

Dat het kopen van een thuisbatterij interessanter wordt, hangt onder meer samen met de terugleverboetes die steeds meer energieleveranciers bij consumenten in rekening brengen. Of wat te denken van de voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling in 2027? Op dat moment levert het terugleveren van een overschot aan groene stroom geen financieel voordeel meer op. Vormt het investeren in een thuisbatterij de oplossing? 

Investeren in een thuisbatterij steeds interessanter 

Investering thuisbatterij interessant
Uitleg of investeren in een thuisbatterij al interessant is

Het perfecte moment voor het investeren in een thuisbatterij bestaat niet. Wel geldt dat deze investering steeds interessanter geworden is, mede doordat de technologie zich de afgelopen jaren bewezen heeft. De meeste kinderziektes zijn inmiddels uit de populaire modellen thuisbatterijen verdwenen, wat ze tot een betrouwbare oplossing maakt voor het opslaan van (groene) stroom in huis. Niet alleen huishoudens kiezen vaker voor een thuisbatterij; ook zakelijk gezien wordt flink geïnvesteerd in deze duurzame oplossingen. Neem de Stadsbatterij van Gemeente Den Haag, met een capaciteit van 500 kWh. Of kijk naar het batterijproject nabij Lelystad, waar men in 2025 100 MWh aan duurzame energie op wil kunnen slaan. 

Gemiddelde prijs van een thuisbatterij daalde de laatste jaren 

Een andere belangrijke reden die het investeren in een thuisaccu interessant maakt, is de dalende prijs hiervan. Een thuisbatterij wordt steeds betaalbaarder. Dit hangt samen met de modulaire samenstelling van deze systemen. Op basis van je budget en verwachte energieopbrengst kun je voor een x aantal modules kiezen. Dat aantal is in veel gevallen verder uit te breiden, wanneer je op termijn meer stroom in huis op wilt slaan. Gemiddeld ligt de prijs voor een thuisbatterij inclusief montage tussen de 5.000 en 10.000 euro (excl. btw).

Jaren plezier van een moderne thuisbatterij 

Gemiddeld genomen gaat een thuisbatterij zo’n tien tot vijftien jaar mee. Er zijn ook modellen met een levensduur tussen de vijftien en twintig jaar. Met de invoering van de terugleverheffing door energieleveranciers en de mogelijke afschaffing van de salderingsregeling zal de terugverdientijd van een thuisbatterij de komende jaren afnemen. 

Thuisbatterij ook interessant zonder zonne-energiesysteem 

Ten onrechte denkt men regelmatig dat nu investeren in een thuisbatterij enkel interessant is voor huishoudens met een zonne-energiesysteem. Het tegendeel is waar! Ook zonder zonnepanelen kun je namelijk een financieel voordeel behalen uit deze investering. Dat geldt wanneer je een thuisbatterij combineert met een dynamisch energiecontract. Er zijn verschillende Nederlandse energieleveranciers die zo’n contract aanbieden. Deze combinatie maakt het mogelijk om stroom tegen een relatief lage prijs in te kopen, bijvoorbeeld op het moment dat het aanbod groot is, en weer te verkopen bij een hoger tarief. Een dynamisch energiecontract kent stroomprijzen die ieder uur veranderen. Wel geldt dat een thuisbatterij momenteel het grootste financiële voordeel oplevert voor huishoudens met zonnepanelen. 

Voorkom dat je een hoge terugleverheffing betaalt 

Zoals eerder in dit artikel genoemd is, brengt een groeiend aantal energieleveranciers een terugleverheffing in rekening bij consumenten. Deze heffing betalen zij wanneer ze een overschot aan groene stroom terugleveren aan het stroomnet. Waar het opwekken van groene stroom voorheen geld opleverde, kost het de consument met deze terugleverheffing inmiddels steeds meer. 

Door nu een thuisbatterij te kopen voorkom je dat de energieleverancier deze heffing bij je in rekening brengt. Een overschot aan groene stroom kun je op de batterij opslaan, om het op een later moment alsnog zelf te verbruiken. Zeker op zonnige dagen zal je gedurende de dag vrijwel altijd meer opwekken dan verbruiken. Niet alleen vanuit financieel oogpunt is dit aantrekkelijk; het beperkt ook je afhankelijkheid van het stroomnet. 

Voorgenomen afschaffing van de salderingsregeling 

Met een investering in een thuisbatterij ben je daarbij voorbereid op de afschaffing van de salderingsregeling in 2027. Vanaf dat moment levert het terugleveren van groene stroom niets meer op. Het motiveert huishoudens om de opgewekte stroom direct te verbruiken, wat netcongestie tegengaat. Daarnaast voorkomt het een situatie waarbij huishoudens met zonnepanelen profiteren van een groot financieel voordeel ten opzichte van gezinnen zonder zonne-energiesysteem. 

Wees een lange levertijd en stijgende prijs voor 

Met de invoering van deze terugleverheffing en de afschaffing van de salderingsregeling wordt de komende jaren een stijging in de vraag naar thuisbatterijen verwacht. Door nu te investeren in een thuisbatterij ben je een mogelijk stijgende prijs voor en hoef je niet te wachten op de levering van de accu. Op dit moment is de levertijd van thuisbatterijen beperkt.

Thuisbatterij offertes ontvangen:

Vul het aanvraagformulier in

Beantwoord enkele vragen over jouw woonsituatie en wensen.

Ontvang offertes

Ontvang vrijblijvend offertes van gecertificeerde thuisbatterij installateurs.

Thuisbatterij installatie

Vergelijk het aanbod en kies de meest geschikte installateur.