Hoe verlaagt een thuisbatterij terugleverboetes?

De investering in zonnepanelen leverde huishoudens de afgelopen jaren een belangrijk financieel voordeel op. Een overschot aan zelf opgewekte groene stroom kan immers verkocht worden aan het stroomnet, het salderen. Inmiddels is de situatie veranderd, waarbij het salderen van groene stroom huishoudens een terugleverboete op kan leveren. Naast het feit dat salderen financieel steeds minder gunstig wordt, als gevolg van de plannen van het nieuwe kabinet. Voor huishoudens met zonnepanelen maakt dit dat de combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij interessant is. Dit artikel geeft antwoord op de vraag: hoe verlaagt een thuisbatterij terugleverboetes? 

Steeds meer energieleveranciers laten afnemers betalen voor het terugleveren van groene stroom, het gebruik van een boetesysteem is daar slechts een voorbeeld van. Zo zijn er ook energieleveranciers waar huishoudens geen kortingsactie aangeboden krijgen als ze zonnepanelen hebben, waar de vaste leveringskosten standaard hoger liggen, enzovoorts. 

Overschot aan groene stroom opslaan op een thuisbatterij 

Terugleverboetes zonnestroom voorkomen thuisbatterij
Zo verlaag je terugleverboetes met een eigen thuisbatterij

Met een thuisbatterij hebben huishoudens de mogelijkheid om een overschot aan groene stroom zelf op te slaan. Dit is een geautomatiseerd proces: met de groene stroom die men niet direct verbruikt, wordt de accu in de thuisbatterij opgeladen. Andersom geldt dat deze wordt ontladen op de momenten dat de zonnepanelen onvoldoende stroom opwekken. 

Op deze manier leveren huishoudens nauwelijks of helemaal geen groene stroom terug aan het stroomnet, wat helpt een terugleverboete te voorkomen. Vaak kent deze boete een gestaffeld systeem. Des te meer groene stroom je aan het stroomnet levert, des te hoger is de boete die je aan je energieleverancier betaalt. 

Verbruik opgeslagen groene stroom in de nacht 

Een investering in een thuisbatterij is niet alleen financieel aantrekkelijk, het is ook duurzaam. Zoals eerder genoemd, kun je op de momenten dat je zelf geen groene stroom opwekt de opgeslagen stroom verbruiken. Denk aan het gebruik van deze stroom voor het opladen van je elektrische auto in de nacht, voor het laten draaien van de vaatwasser laat op de avond, enzovoorts. Het opslaan van groene stroom maakt zo dat je minder grijze stroom meer hoeft af te nemen van het stroomnet. De capaciteit van de thuisbatterij bepaalt voor hoeveel uur of dagen je aan groene stroom op de accu op kunt slaan. 

Biedt jouw energieleverancier een dubbel tarief? In dat geval kun je de opgeslagen groene stroom bewaren voor de momenten waarop de energieprijs hoog is, bij een lage opbrengst van je zonnepanelen. Immers, in de nacht zal de energieprijs door een dubbel tarief al relatief laag liggen. 

Salderen van opgewekte stroom minder aantrekkelijk

Op basis van het hoofdlijnenakkoord dat het nieuwe kabinet eerder presenteerde, verwacht men een afschaffing van de lopende salderingsregeling per 2027. Dit maakt dat het salderen van een overschot aan zelf opgewekte groene stroom vanaf dat moment niet langer rendabel is. Het motiveert huishoudens om de opgewekte groene stroom direct te verbruiken, of om dit op een thuisbatterij op te slaan voor een later moment op de dag. Overigens is het nog niet helemaal zeker dat de afschaffing van deze regeling zal worden doorgevoerd; de Eerste Kamer moet nog over de plannen stemmen. 

Uitschakelen van zonnepanelen om boete te voorkomen 

Huishoudens die een overschot aan groene stroom niet kunnen opslaan, zouden de zonnepanelen tijdelijk uit moeten schakelen. Op deze manier leveren zij geen stroom terug aan het stroomnet, waarmee een boete voorkomen wordt. Het maakt dat huishoudens de zonnepanelen op hun dak niet optimaal kunnen benutten. Iets wat het rendement van het zonne-energiesysteem schaadt. 

Goedkoop energie inkopen met een thuisbatterij 

Er zijn meer mogelijkheden om met een thuisbatterij slim te besparen op de energiekosten, op de momenten dat de zon fel schijnt. Dit is vaak het moment waarop de prijzen dalen bij energieleveranciers. Zij krijgen immers meer stroom aangeleverd, dan dat er verbruikt wordt. Met een thuisbatterij sla je niet alleen een overschot aan groene stroom op, maar kun je ook stroom van het stroomnet bewaren. Vergelijk het met de accu van je elektrische auto of bijvoorbeeld een mobiele telefoon. Het verschil zit in het feit dat je een thuisbatterij weer kunt ontladen, op het moment dat de energieprijzen stijgen. Op deze manier kan een thuisbatterij ook voor huishoudens zonder zonne-energiesysteem financieel aantrekkelijk zijn. 

Handelen in stroom met een dynamisch energiecontract 

Het is in combinatie met een dynamisch energiecontract zelfs mogelijk om te handelen in stroom, waarbij je de opgeslagen stroom aan het stroomnet verkoopt bij een hoge energieprijs. Een groot verschil tussen de in- en verkoopprijs van energie compenseert de terugleverboete die je hierbij mogelijk betaalt.  

Thuisbatterij offertes ontvangen:

Vul het aanvraagformulier in

Beantwoord enkele vragen over jouw woonsituatie en wensen.

Ontvang offertes

Ontvang vrijblijvend offertes van gecertificeerde thuisbatterij installateurs.

Thuisbatterij installatie

Vergelijk het aanbod en kies de meest geschikte installateur.