Thuisbatterij als noodstroomvoorziening: Hoe werkt dat?

Gedurende de afgelopen jaren verschenen er regelmatig berichten in het nieuws, waarin steeds opnieuw gesproken werd over grote stroomstoringen. Neem bijvoorbeeld Amsterdam, waar meermaals meer dan 100.000 huishoudens zonder stroom kwamen te zitten.

Het risico op een onderbreking in de stroomvoorziening groeit. Enerzijds doordat het steeds voller wordt op het stroomnet en daarmee de risico’s op netcongestie toenemen. Anderzijds doordat buitenlandse actoren een aanval op de stroomvoorziening in Nederland en daarbuiten uit kunnen voeren.

Grote bedrijven en bijvoorbeeld ziekenhuizen beschikken over een noodstroomvoorziening om de kans op het al snel ontstaan van gevaarlijke situaties tegen te gaan. Hoe zit dat thuis? Kan een thuisbatterij worden ingezet als noodstroomvoorziening? In dit artikel lees je er meer over. 

Afhankelijkheid van stroomvoorziening in Nederland groeit 

Noodstroom met thuisbatterij
Uitleg over thuisbatterijen als noodstroomvoorziening gebruiken

Het is niet voor niets dat steeds meer huishoudens de vraag stellen of een thuisbatterij als noodstroomvoorziening te gebruiken is. We worden als land meer en meer afhankelijk van de stroomvoorziening.

Kijk bijvoorbeeld naar het groeiende aantal elektrische auto’s dat op de Nederlandse wegen rijdt, of kijk naar de elektrische warmtepompen waarvan nieuwbouwwoningen standaard worden voorzien. 

Door in huis de beschikking te hebben over een noodstroomvoorziening, in de vorm van een thuisbatterij, worden de gevolgen van een onderbreking in de stroomvoorziening beperkt. 

EPS-functie in de omvormer van een thuisbatterij 

Met een thuisbatterij is het in sommige gevallen mogelijk om een noodstroomvoorziening op te zetten. Om dit mogelijk te maken moet de omvormer waaraan de thuisaccu gekoppeld zit, over een EPS-functie beschikken.

EPS staat hierbij voor Emergency Power Supply. Met deze functie blijft de omvormer en daarmee de thuisbatterij functioneren op het moment dat de stroomvoorziening onderbroken wordt. Niet alle omvormers beschikken per definitie over deze functie; zij zijn afhankelijk van het stroomnet om te kunnen functioneren. 

De EPS-functie controleert de binnenkomende energie van het stroomnet. Bij het wegvallen van de netspanning schakelt het systeem automatisch over op de noodstroomvoorziening. Is de netspanning na verloop van tijd weer terug? In dat geval wordt de noodstroomvoorziening uitgeschakeld. 

Voorzie specifieke groepen van stroom in huis 

Het is niet per definitie zo dat alle apparatuur blijft werken bij een stroomstoring. De EPS-functie kan aan specifieke groepen in de meterkast worden gekoppeld. Op deze manier heb je de mogelijkheid om bijvoorbeeld enkel de woonkamer, de keuken en een warmtepomp van noodstroom te voorzien.

Hierbij speelt niet alleen de keuze die je als huishouden maakt mee. Ook is het vermogen van de EPS-functie soms te beperkt om een volledige woning van stroom te blijven voorzien bij een weggevallen netspanning. 

Vaak neemt een grote verbruiker als de warmtepomp een groot deel van het vermogen in dat de combinatie van een hybride omvormer en thuisbatterij levert. Dit betekent dat naast de warmtepomp slechts nog een klein aantal andere apparaten van stroom kan worden voorzien.

Zou de vraag naar stroom te groot worden, dan schakelt de EPS-functie het systeem uit om deze te beschermen tegen een overbelasting. Het laat zien hoe belangrijk het is om vooraf na te denken over de verdeling van de groepen die van stroom voorzien worden bij een onderbreking in de stroomvoorziening. Een specialist kan je op dit vlak van advies voorzien. 

Beperkende factoren bij gebruik thuisaccu voor noodstroom 

Buiten het feit dat de hybride omvormer van je thuisbatterij over een EPS-functie moet beschikken, zijn er meer factoren die de inzet van een thuisbatterij als noodstroomvoorziening kunnen beperken.

Zo is het belangrijk dat de thuisbatterij een mogelijk aanwezig PV-systeem kan beheren. Dat betekent dat op het moment dat de thuisbatterij volledig opgeladen is en het PV-systeem stroom terug wil leveren aan het net, dit geblokkeerd wordt. Ten tijde van een onderbreking in de stroomvoorziening is het namelijk verboden om stroom terug te leveren aan het net. 

Het laten beheren van het PV-systeem door een thuisbatterij is mogelijk, wanneer je het PV-systeem aansluit op de omvormer van de thuisaccu. Dat is normaliter niet het geval, omdat de zonnepanelen vaak al op een eigen omvormer zijn aangesloten. 

Laat je adviseren door een specialist 

Hoewel een thuisbatterij als noodstroomvoorziening gebruikt kan worden, zitten hier de nodige haken en ogen aan. Om deze reden is het verstandig je te laten adviseren door een specialist, wanneer je op zoek bent naar mogelijkheden om je woning van zo’n noodstroomoplossing te voorzien. Deze kan je meer vertellen over de aspecten om hierbij rekening mee te houden, het vermogen van een thuisbatterij als noodstroomvoorziening en de modellen die deze functionaliteit ondersteunen.

Ook zal deze je informeren over de verschillen tussen de thuisbatterijen die momenteel verkrijgbaar zijn en de capaciteit die goed aansluit bij het gemiddelde verbruik van jouw huishouden. 

Is een thuisbatterij iets voor jou?

Laat je adviseren over thuisbatterijen, 100% kosteloos en vrijblijvend. Vraag een gesprek aan:

Thuisbatterij advies