10 kWh thuisbatterij: Uitleg thuisaccu's 10 kWh opslag
Home » Thuisbatterij capaciteit » 10 kWh thuisbatterij
Uitleg over 10 kWh thuisbatterijen. Tips en inzichten thuisaccu’s met een opslagcapaciteit van 10 kWh. Kom te weten of deze opslagcapaciteit geschikt voor jou is.
Thuisbatterijen met een capaciteit van 5 kWh zijn het populairst onder Nederlandse huishoudens, direct gevolgd door de 10 en 20 kWh thuisbatterij. Waar het kleinste model voornamelijk wordt aangeraden aan kleine tot gemiddelde huishoudens, is de 10 kWh thuisbatterij de ideale oplossing voor een gemiddeld gezin of bijvoorbeeld huishoudens met een volledig elektrische warmtepomp.
De thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh is betaalbaar, vergt maar weinig ruimte in huis en biedt voldoende capaciteit om een overschot aan stroom van een relatief groot PV-systeem thuis op te slaan.
In dit artikel lees je meer over de toepassing van een 10 kWh thuisaccu binnen huishoudens. Houd er hierbij rekening mee dat niet alleen de capaciteit een bepalende factor zou moeten zijn in de keuze die je maakt bij de aanschaf van een thuisbatterij.
Kijk ook naar het laad- en ontlaadvermogen ervan. Dit bepaalt onder meer in welke mate de hernieuwbare zonnestroom van je zonnepanelen op de thuisaccu kan worden geladen op zonnige lente- en zomerdagen.
10 kWh thuisbatterij voor middelgrote huishoudens
Zoals in de inleiding van deze pagina genoemd wordt, is de 10 kWh thuisbatterij het ideale model voor een gemiddeld gezin. Ook huishoudens met een groot PV-systeem, van meer dan 4.000 à 4.500 Wp, hebben baat bij een hogere capaciteit.
Bij het bepalen van de benodigde capaciteit zijn twee factoren belangrijk, namelijk: de opbrengst van je zonnepanelen en het gemiddelde verbruik van je huishouden. Wanneer de stroomprijs stijgt, wil je dat er voldoende goedkoop ingekochte of zelf opgewekte energie op de batterij geladen is. Dit levert de grootste besparing op en maakt dat je de thuisbatterij sneller terugverdient.
Een 10 kWh thuisbatterij kent verschillende mogelijke toepassingen. Tegenwoordig wordt een thuisaccu lang niet altijd meer gebruikt voor de opslag van zelf opgewekte zonnestroom. Zo kun je het systeem ook gebruiken voor de handel in energie op de onbalans- en EPEX Spot-markt. Je handelt hierbij niet actief, maar laat dit over aan de slimme software op de thuisbatterij en een koppeling met de energieleverancier.
Thuisbatterij combineren met zonnepanelen
Zelf opgewekte groene zonnestroom in huis opslaan voor het gebruik op een later moment is steeds interessanter. Onder meer met de afschaffing van de salderingsregeling in het verschiet. Een financieel voordeel waarvan huishoudens op dit moment nog profiteren, vervalt vanaf 2027.
Een ander aspect dat meespeelt zijn de terugleverkosten die door vrijwel alle energiemaatschappijen aan consumenten worden doorberekend. Het moet de consument stimuleren om zelf opgewekte energie op te slaan of direct te gebruiken.
Combineer jij een 10 kWh thuisbatterij met een bestaand PV-systeem? Zorg er in dat geval voor dat het laadvermogen van deze thuisbatterij past bij de opbrengst van je zonnepanelen. Het bepalen van de meest geschikte capaciteit kun je doen aan de hand van de volgende stelregel: per kWp aan vermogen opgewekt door je zonnepanelen, heb je circa 1.5 kWh aan capaciteit op de thuisbatterij nodig.
Vaak kan een thuisbatterij aan de bestaande infrastructuur in huis worden toegevoegd. Extra kabels trekken is niet direct noodzakelijk, evenals het verzwaren van de aansluiting in de meterkast.
Situaties waarin een andere capaciteit geschikter is
Een groot PV-systeem met een vermogen van 6.000 of 7.000 Wp zal zeker op zonnige dagen meer stroom opwekken, dan er op de thuisbatterij van 10 kWh kan worden opgeslagen. In zo’n geval is het interessant om te kijken naar een model van 15 kWh of meer.
Een grotere capaciteit is daarnaast wenselijk wanneer je meerdere dagen wilt kunnen overbruggen, bijvoorbeeld op de momenten dat het PV-systeem te weinig opwekt en je de thuisbatterij niet combineert met een dynamisch energiecontract.
Andersom is een thuisbatterij van 10 kWh bij een klein PV-systeem, bijvoorbeeld een variant met zes tot acht zonnecollectoren, mogelijk niet nodig. Kijk in dit geval eens naar een 5 kWh thuisbatterij. Dat laatste is ook interessant voor huishoudens zonder (volledig) elektrische warmtepomp of laadpaal.
Voordelen van een 10 kWh thuisaccu voor huishoudens
De keuze voor de investering in een thuisaccu biedt huishoudens verschillende voordelen. Allereerst biedt de 10 kWh thuisbatterij een goede prijs-kwaliteitverhouding.
Deze modellen zijn betaalbaar en bieden voldoende ruimte om een fraaie besparing te realiseren. Niet alleen door de thuisaccu te gebruiken voor de opslag van zelf opgewekte zonnestroom, maar ook om stroom goedkoop in te kunnen kopen via de onbalans- of EPEX Spot-markt.
Handelen in stroom is de laatste jaren interessanter geworden. De volatiliteit op deze markten maakt het mogelijk om de thuisbatterij op te laden bij een laag stroomtarief en deze te ontladen bij een stijgende prijs. Om de thuisaccu voor deze verdienmodellen in te kunnen zetten is naast slimme software op het systeem ook een dynamisch energiecontract bij je energieleverancier vereist.
Duurzamer wonen met de investering in een thuisaccu
Naast het financiële voordeel dat een thuisbatterij oplevert, is het een hele duurzame keuze. De afhankelijkheid van grijze stroom van het net wordt kleiner, wanneer je een groter deel van de zelf opgewekte hernieuwbare energie gebruikt.
De thuisbatterij levert daar een grote bijdrage aan. Met een thuisbatterij, ook in het geval van een nul-op-de-meter woning, leef je niet volledig off-grid. Je hebt de stroom van het net nodig om de omvormer aan te sturen.
Kies je op langere termijn voor een volledig elektrische warmtepomp of bijvoorbeeld een eigen laadpaal voor je elektrische auto? Je kunt de capaciteit van je 10 kWh thuisbatterij op dat moment relatief makkelijk uitbreiden. Verschillende systemen zijn modulair of stapelbaar opgebouwd.
Ga netcongestie tegen met een 10 kWh thuisbatterij
Of denk aan het tegengaan van netcongestie, wat de laatste jaren een steeds groter risico vormt voor de continuïteit van de stroomvoorziening. Netcongestie ontstaat op het moment dat het aanbod aan stroom veel groter is dan de vraag naar energie, of andersom.
Door opgewekte zonnestroom thuis op te slaan, help je een piek in het aanbod tegen te gaan. Het is niet voor niets dat netbeheerders consumenten aansporen om een thuisbatterij te overwegen.
Belangrijke factoren bij keuze voor 10 kWh thuisbatterij
Bij de investering in een 10 kWh thuisbatterij zijn er verschillende factoren om nader te bekijken. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in type accucellen dat gebruikt wordt bij de productie van de thuisbatterij. Moderne accu’s zijn gemaakt op basis van lithium-ijzerfosfaat accucellen.
Ten opzichte van de traditionele lithium-ion accucellen biedt dit verschillende voordelen. Een lithium-ijzerfosfaat thuisbatterij van 10 kWh is de meest brandveilige en duurzame oplossing. Het aantal laadcycli dat een lithium-ijzerfosfaat accu meegaat ten opzichte van de lithium-ion batterij is groter: circa 10.000 tegenover 6.000.
Het belang van het juiste laadvermogen van een 10 kWh kwam al kort aan bod. Naast het laadvermogen speelt ook het ontlaadvermogen een rol. Je wilt er zeker van zijn dat de thuisbatterij voldoende stroom kan leveren om de elektrische warmtepomp, de kookplaat of bijvoorbeeld de laadpaal buiten van de benodigde energie te kunnen voorzien. Bij een beperkt ontlaadvermogen zullen deze apparaten terugvallen op stroom van het elektriciteitsnet. Dit beperkt het rendement dat een thuisbatterij je oplevert.
Een derde factor is de garantie op het systeem. Vaak maakt men onderscheid tussen garantie op de omvormer en garantie op de accucellen (soms uitgedrukt in het aantal laadcycli dat een batterij mee zou moeten gaan). De garantievoorwaarden kunnen per producent verschillen.
Advies bij aanschaf van een 10 kWh thuisbatterij
Twijfel je nog of een thuisbatterij met een capaciteit van 10 kWh de beste keuze is voor jouw huishouden? Laat je onafhankelijk en persoonlijk adviseren door onze specialisten.
Zij kunnen op basis van je verbruik, de opbrengst van een PV-systeem en bijvoorbeeld de beoogde toepassing van de thuisbatterij aan je voorleggen welke capaciteit het meest geschikt is.
Tip: kijk ook eens op deze pagina om te zien aan wie een 15 kWh thuisbatterij wordt aangeraden.