Hoe groot moet een thuisbatterij zijn?

Wanneer je thuisbatterijen met elkaar vergelijkt, zal je al snel opmerken dat de capaciteit ervan verschilt. Hoe groot moet een thuisbatterij zijn voor een gemiddeld gezin? Op welke manier bereken ik de benodigde capaciteit van een thuisaccu, uitgaande van de gemiddelde opbrengst van mijn PV-systeem?

Welke factoren moeten nog meer meegenomen worden bij het bepalen van de benodigde capaciteit van een thuisbatterij? In dit artikel vind je het antwoord op dergelijke vragen. 

Thuisbatterijen worden al aangeboden met een capaciteit van 2 of 3 kWh. Veel huishoudens kiezen echter voor een capaciteit van tenminste 5 of 10 kWh. Deze modellen thuisaccu’s zijn geschikt voor huishoudens met en zonder PV-systeem en worden door verschillende (Nederlandse) fabrikanten aangeboden. Voorbeelden daarvan zijn onder meer Sessy en Bliq. 

Verschillende begrippen voor grootte van een thuisbatterij 

Benodigde grootte thuisbatterij
Uitleg over de benodigde grootte van een thuisbatterij

Om te kunnen bepalen hoe groot een thuisbatterij moet zijn, is het allereerst belangrijk om een aantal termen op een rijtje te zetten. Ten onrechte worden de begrippen vermogen en capaciteit door elkaar gebruikt, wanneer men het heeft over de grootte van een thuisaccu.

Onder de capaciteit van een thuisbatterij verstaat men de hoeveelheid energie, uitgedrukt in kWh, die op de accu kan worden opgeslagen. Gaat het over het vermogen van een thuisaccu, dan doelt men op de snelheid waarmee deze kan worden opgeladen of ontladen. Dat laatste is niet minder belangrijk. In die zin, dat het vermogen van een thuisbatterij moet passen bij de gemiddelde opbrengst van je PV-systeem op piekmomenten.

Zou het vermogen van een thuisbatterij te laag zijn, dan is het niet mogelijk om het volledige overschot aan groene stroom op te slaan. Een deel van de opgewekte energie gaat verloren. 

Meest geschikte capaciteit voor thuisbatterij 

De meest geschikte capaciteit van een thuisbatterij bepaal je door te kijken naar de opbrengst van het PV-systeem en het gemiddelde verbruik van het huishouden. Een thuisaccu mag niet te klein zijn, zoals eerder beschreven.

Tegelijkertijd is een te grote thuisbatterij onnodig duur. De meeste huishoudens met een gemiddeld PV-systeem kiezen voor een thuisbatterij van 10 of 15 kWh. Een gezin zonder PV-systeem of met een klein aantal zonnepanelen heeft veelal voldoende aan 5 kWh. 

Capaciteit bepalen op basis van huidig verbruik 

Niet alleen de opbrengst van een PV-systeem speelt mee. Kijk ook eens naar je huidige verbruik. Op basis hiervan kun je met onderstaande tabel een beeld schetsen van de grootte van de thuisbatterij die past bij jouw huishouden. Het gaat hierbij om het netto verbruik. Je bruto verbruik ligt bij PV-systemen hoger; het wordt verminderd met het aantal kWh aan groene stroom dat je direct zelf verbruikt.  

Geschat verbruik in kWh (per jaar) Benodigde capaciteit (in kWh) 
2.000 kWh 3,0 kWh
3.000 kWh 4,5 kWh
4.000 kWh 6,0 kWh
5.000 kWh 7,5 kWh
6.000 kWh 9,0 kWh

Andere factoren om rekening mee te houden 

Bij het bepalen van het antwoord op de vraag, hoe groot moet een thuisbatterij zijn, is er meer om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld ook alvast eens vooruit. Ben je voornemens om in de toekomst zonnepanelen op het dak te leggen, of een bestaand PV-systeem uit te breiden?

Overweeg je de aanschaf van een elektrische auto met een V2H-integratie? Wil je jouw woning in de toekomst duurzaam kunnen verwarmen met een elektrische of hybride warmtepomp? Het zijn factoren die maken dat het verstandig kan zijn om voor een ruimere capaciteit te kiezen. 

Houd daarnaast rekening met de degradatie van de capaciteit van een thuisbatterij. Je kunt het vergelijken met de accu van een mobiele telefoon of laptop. Ook deze zal na verloop van tijd steeds minder worden. Het maakt dat de hoeveelheid stroom die je op je thuisbatterij op kunt slaan afneemt. 

Veel thuisbatterijen hebben een modulaire opbouw 

Een voordeel van veel moderne thuisbatterijen is de modulaire opbouw ervan. Je kunt bijvoorbeeld voor één, twee of drie 5 kWh-componenten kiezen. Staat er voor de komende jaren geen investering in een warmtepomp of zonnepanelen gepland?

In dat geval volstaat een thuisbatterij van 5 kWh momenteel. Op termijn breid je de thuisbatterij uit met een tweede of zelfs derde component tot respectievelijk 10 en 15 kWh. 

Advies over capaciteit van een thuisaccu 

Ben je benieuwd welk model thuisbatterij het beste past bij jouw huidige én toekomstige energieverbruik? Onze adviseurs vertellen je hier graag meer over. Laten we samen kijken hoeveel kWh je aan stroom verbruikt op jaarbasis, welke verduurzamende investeringen voor de komende jaren gepland staan en wat de opbrengst is van een eventueel PV-systeem.

Op basis van deze informatie kan onze adviseur een reële inschatting maken van de benodigde capaciteit.

Thuisbatterij offertes ontvangen:

Vul het aanvraagformulier in

Beantwoord enkele vragen over jouw woonsituatie en wensen.

Ontvang offertes

Ontvang vrijblijvend offertes van gecertificeerde thuisbatterij installateurs.

Thuisbatterij installatie

Vergelijk het aanbod en kies de meest geschikte installateur.